Το ξύλο αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα υλικά στη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων του ξενοδοχείου Habitat Mykonos.
Φωτογραφία: Χρήστος Δράζος

Τα υφιστάμενα δάπεδα από μωσαϊκό στο Pelosof στη Θεσσαλονίκη συντηρήθηκαν και συνδυάστηκαν με γλυπτικούς πάγκους από μάρμαρο.
Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης

Στην ελικοειδή σκάλα, τα σκαλοπάτια είναι αντισταθμισμένα για να αποκτήσουν πλάτος πέλματος –σε αυτό οφείλεται ο σχεδιασμός τους. Τα δύο πρώτα σκαλοπάτια επιμηκύνονται για να σχηματίσουν μια εξέδρα υποδοχής, ενώ η υπόλοιπη σκάλα διαφαίνεται μέσα από τις ξύλινες ράβδους.
Φωτογραφία: Spyros Hound Photography

Μπροστά στον πέτρινο όγκο της κατοικίας βρίσκεται η κεντρική βεράντα, με την πισίνα να βρίσκεται ακριβώς από κάτω.
Φωτογραφία: Γιώργος Κορδάκης

Οι δοκοί της πρόσοψης κατασκευάστηκαν από αλουμίνιο με όψη απομίμησης ξύλου, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο η βοτσαλολίμνη και η φύτευση ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό.
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης

Στον χώρο αναμονής του ισογείου της κλινικής, οι επιφάνειες επενδύονται με μάρμαρο και ξύλο.
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης

H lowfat architecture + interiors σχεδίασε και υλοποίησε τον νέο οικίσκο εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας SiXT rent a car services, που βρίσκεται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ακολουθώντας το λεξιλόγιο της εταιρικής ταυτότητας της εταιρίας, ο σχεδιασμός του οικίσκου μετατρέπει μια προκατασκευασμένη μονάδα σε ένα φιλόξενο, λειτουργικό χώρο εργασίας εισάγοντας παράλληλα δημιουργικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα οι φωτεινές εξωτερικές όψεις του.

 

Το "hippy chic" είναι ένα μπαρ στο φρούριο της Λάρισας, όπου μας ζητήθηκε η διαμόρφωση ενός νέου εξωτερικού χώρου με στόχο την επέκταση και την ανάδειξη του υπάρχοντος μαγαζιού.
Πρώτο μέλημα, ήταν να αντιληφθούμε την λειτουργία και το ύφος του hippy chic, lounge bar με hippy ατμόσφαιρα, gourmet finger food, χρώματα και θέα το ηλιοβασίλεμα του φρουρίου.
Έχοντας να διαχειριστούμε έναν αρκετά μικρό χώρο, θεωρήθηκε, πως η πιο δυναμική επιλογή, θα ήταν η χωροθέτηση ενός μπαρ το οποίο θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τη συγκεκριμένη γωνιά του καταστήματος. Η σύνθεση ξεκινά με μια καμπύλη η οποία διατρέχει τον χώρο, όπου στην αρχή της διαμορφώνει την κάβα και στη συνέχεια, χαμηλώνει και δημιουργεί το μπαρ. Καθώς ο νέος χώρος είναι υπερυψωμένος, στην όψη του σχηματίζεται ένα ψηλό stand.
Ο χώρος κλείνει με την οροφή από πλέξη bamboo. Το σχέδιο της οροφής προκύπτει από την κάτοψη και τις γραμμές του μπαρ αλλά και από την αποδόμηση των σχημάτων και των μορφών του logo του "hippy chic". Το φυσικό υλικό, η χειροποίητη πλέξη και τα σχήματα δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό με ταυτόχρονα χαλαρή και πολυτελή διάθεση. Η πρόσοψη του νέου μπαρ λειτουργεί σαν ένα κάδρο, στο οποίο διαδραματίζεται ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς, μέσα από τα σχήματα της οροφής και έρχεται σε αντίθεση με το σκοτεινό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.
Οι καμπύλες μορφές του μπαρ, συνεχίζουν και στα φυτεμένα τμήματα, που περιστοιχίζουν το χώρο. Γίνεται χρήση φυτών, που φέρνουν στο νου τροπικές εικόνες όπως αλοκάσια, στερλίτσια κ.α. ενώ συστάδες μπαμπού ολοκληρώνουν την αγκαλιά της φύτευσης. Οι περιμετρικές τοιχοποιίες, επενδύονται με τσιμεντοκονία πράσινου χρώματος, σε αντιστοιχία με το φόντο του εσωτερικού χώρου.
Τα stools του μπαρ σχεδιάστηκαν αντλώντας έμπνευση από την μορφή των τυμπάνων ολοκληρώνοντας την hippy chic ατμόσφαιρα του νέου χώρου.

 

 

 

H lowfat architecture + interiors σχεδίασε και υλοποίησε τα νέα γραφεία της Μοτοδυναμικής Α.Ε., δημιουργώντας έναν χώρο εργασίας υψηλής αισθητικής, που συγκεράζει τα πρότυπα και τις ειδικές απαιτήσεις ενός σύγχρονου χώρου εργασίας, τα βασικά συστατικά της ταυτότητας του ομίλου, και τον περιβαλλοντικά υπεύθυνο σχεδιασμό.
H νέα αρχιτεκτονική των συνολικού εμβαδού 1500 m2 γραφείων στο Μαρούσι—δίπλα από τον οδικό άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας και το Ολυμπιακό στάδιο— αποτυπώνει μέσα από το πλάσιμο των χώρων, τις επιλογές των υλικών και των χρωμάτων, καθώς και την διαχείριση του φωτός, την φιλοσοφία του move-experience-live που εκφράζει τον όμιλο εταιρειών της Μοτοδυναμικής. Βασική χειρονομία της σχεδιαστικής πρότασης αποτελεί η δημιουργία ενός διαδρόμου κίνησης που διατρέχει κατά μήκος τον χώρο, και καταλήγει στην απρόσκοπτη θέα του Ολυμπιακού Σταδίου. Η πορεία αυτή, που οργανώνει κατά το μήκος της την είσοδο και τις διαφορετικές λειτουργίες του χώρου, αποτελεί επίσης μια έξυπνη φωτιστική εγκατάσταση που μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Η οροφή του διαδρόμου αποτελεί ένα δυναμικό φωτεινό installation που εκφράζει την αέναη κίνηση και την ταχύτητα του αυτοκινητόδρομου, μέσω της εναλλαγής της έντασης και της απόχρωσης του φωτός. Αξονικά στον διάδρομο κίνησης οργανώνονται οι 200 θέσεις εργασίας για τις εταιρείες του ομίλου ακολουθώντας την λογική της open plan χωροθέτησης, που εναλλάσσονται με λιγότερο η περισσότερο ιδιωτικούς χώρους συνεργασίας, χώρους για την διοίκηση, καθώς και άνετους χώρους διημέρευσης, φαγητού και ξεκούρασης.
Βασικός άξονας της μελέτης σχεδιασμού αποτέλεσε τέλος για την lowfat η δημιουργία ενός χώρου κατάλληλου για εργασία και ανάπτυξη με σεβασμό προς την υπάρχουσα αρχιτεκτονική του κτιρίου και το περιβάλλον. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε για τον λόγο αυτό στην ενσωμάτωση συστημάτων για τον φωτισμό και τον κλιματισμό του χώρου με υψηλή ενεργειακή απόδοση, συστημάτων σκίασης, ελέγχου και αυτοματισμού για την βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και την ενδυνάμωση της εμπειρίας του χώρου.

 

Η γεωμετρία του οικοπέδου με το σφηνοειδές σχήμα και την έντονη κλίση αποτέλεσε εφαλτήριο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Παράλληλα, η διαχείριση του οικοπέδου με τρόπο τέτοιο, ώστε να διασφαλίζεται ο διαχωρισμός των δωματίων, η ιδιωτικότητα και η πρόσβαση στην θέα, αποτέλεσε βασικό προβληματισμό.
Προκειμένου να απαντηθούν αυτά τα θέματα, επιλέγεται η λογική του terracing, όπου συνθετικά βρίσκει εφαρμογή στην βάση της σκακιέρας, με τον καναβοποιημένο πίνακα, χρωματισμένο εναλλάξ ως ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα τμήματα. Έτσι, προκύπτουν τα συνθετικά δίπολα αυλής - πισίνας στην κάτοψη, κενού και πλήρους στην όψη, αλλά και υψηλού - χαμηλού στην τομή.
Το κεκλιμένο επίπεδο κόβεται σε μια σειρά από διαδοχικά πλατώματα, που μοιάζουν με διαβαθμισμένα βήματα.
Οι αναλογίες του επιλεγμένου κανάβου, εξυπηρετούν την λειτουργία του ξενοδοχείου, ενώ η αρχιτεκτονική μεταφορά της σκακιέρας απαντάται αρχικά στο επίπεδο του εδάφους ως κάτοψη, και στην συνέχεια διαπερνά την ιδέα της σύνθεσης και στις τρεις διαστάσεις.
Αποδίδοντας τριαδιάσταστη υπόσταση στην σκακιέρα, το ξενοδοχείο μετατρέπεται σε ένα χωρικό παιδικό παιχνίδι, που αναβιώνει παιδικές αναμνήσεις στον ένοικο. Η ίδια αυτή η δομή του ξενοδοχείου είναι που δημιουργεί και την ιδιωτικότητα, μέσω των εναλλαγών βάθους - ύψους και εσοχής - προεξοχής.
Η κατακόρυφη κίνηση πραγματοποιείται μέσω δύο ανελκυστήρων και μιας εξωτερικής σκάλας, δημιουργώντας έναν πυρήνα ζεύξης. Η σκάλα τοποθετείται παράλληλα με το όριο του οικοπέδου στην γειτονική περιουσία, ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ύπαρξης απόστασης από μελλοντικές προσθήκες στο γειτονικό οικόπεδο. Διασφαλίζεται, έτσι, η ανεμπόδιστη οπτική προς τη θέα.
Εν τέλη, ο σχεδιασμός αποδίδει ένα σύγχρονο πολυδιάστατο κατάλυμα, όπου οι οπτικές φυγές, η ιδιωτικότητα και η προσβασιμότητα, βρίσκονται σε ένα συνεχή μορφολογικό και υψομετρικό διάλογο.

 

 

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.