Αντικείμενο του έργου ήταν η αναδιαρρύθμιση και ανακαίνιση ενός χώρου γραφείων δημιουργώντας δύο σύγχρονα και αυτόνομα διαμερίσματα open plan λογικής (apartment C 45 m2 και apartment D 50 m2), στην περιοχή της Πλάκας.
Τα δύο διαμερίσματα μελετήθηκαν ώστε να εξυπηρετούν απόλυτα, από άποψη λειτουργική, τις ανάγκες μιας κατοικίας, αλλά και από άποψη αισθητική, τις απαιτήσεις ενός μοντέρνου χρήστη σε αστικό κέντρο. Η διαμόρφωση του χώρου ορίζεται από γεωμετρικές και λιτές γραμμές με μοντέρνες και σκανδιναβικές επιρροές.
Απαρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε ο σοφός διαχωρισμός του χώρου του γραφείου, ο οποίος ήταν ελεύθερος από χωρίσματα και υποστυλώματα, σε δύο αυτόνομα διαμερίσματα. Έτσι, υπήρξε η ελευθερία να δημιουργηθεί μια νέα διαμερισμάτωση με μόνο περιορισμό τη θέση των υπαρχόντων παραθύρων. Το έργο αντιμετωπίστηκε με γνώμονα τον λειτουργικό σχεδιασμό και με σκοπό να διαμορφωθεί μια διάταξη η οποία να επιτυγχάνει τη μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτός, χωρίς αυτό να εμποδίζεται από συμπαγή στοιχεία τοιχοποιίας, και τη δημιουργία ενιαίων χώρων ώστε να δίνεται η αίσθηση του ευρύχωρου. Έτσι, αντί τοίχων, διαμορφώθηκαν «ελαφριά» custom made διαχωριστικά μεταξύ των χώρων υπνοδωματίων και καθιστικών. Κατασκευασμένα από ξύλο, με καμπύλες διατομές, επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή ανάμεσα στους δύο χώρους, και εξυπηρετούν και τις δύο χρήσεις – υπνοδωμάτιο και καθιστικό – καθώς λειτουργούν και από τις δύο όψεις τους ως έπιπλο τηλεόρασης και ως αποθηκευτικός χώρος. Αντικείμενο custom made σχεδιασμού αποτέλεσαν επίσης τα καθιστικά και τα κεφαλάρια.
Στις μεγάλες επιφάνειες του χώρου επιλέχθηκαν ουδέτεροι μπεζ-γκρι χρωματισμοί, όπως στα πλακίδια του πατώματος και των λουτρών, και στα υφασμάτινα μέρη της επίπλωσης. Ταυτόχρονα, εφαρμόστηκε ένας ανοιχτόχρωμος καμβάς στη επιλογή χρωματισμών σε τοίχους και σε σταθερά έπιπλα, ώστε μέσω της χρήσης ξύλινων και μαύρων στοιχείων, να δημιουργηθούν αντιθέσεις. Η δημιουργία ψευδοροφής εξυπηρέτησε ώστε να εφαρμοστούν σε διάφορα σημεία χωνευτά φωτιστικά, ενώ σε κάποια σημεία επιλέχθηκαν κρεμαστά φωτιστικά για να δοθεί περισσότερο η ζεστή αίσθηση της κατοικίας και να μετριαστούν τα χαρακτηριστικά ενός πρώην επαγγελματικού χώρου. Η μοντέρνα αισθητική και η δημιουργία αντιθέσεων εξυπηρετήθηκε και από την επιλογή των αντικειμένων της διακόσμησης και την εφαρμογή τέχνης στους τοίχους.
Τέλος, όπως σε όλα τα μικρά αστικά διαμερίσματα, η εργονομία και η βέλτιστη χρήση του χώρου ήταν βασικό ζήτημα στο σχεδιασμό των κουζινών και των λουτρών και των επίπλων τους.
Το έργο συμμετείχε στο θεσμό Open House Athens 2022, όπου πάνω από 300 άτομα είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά.

 

 

 

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Το ξύλο είναι ένα βιολογικό υλικό με εξαιρετικές ιδιότητες και πολλαπλές εφαρμογές. Η χρήση του, συμβαδίζοντας με την εξέλιξη και την πρόοδο του ανθρώπου, μετεξελίχθηκε σταδιακά από βασική ανάγκη ως όπλο και καύσιμη ύλη, σε πιο εξειδικευμένες εφαρμογές. Το ξύλο, παρά την αισθητική του αξία, παραμένει ένα υλικό ευάλωτο όταν εκτίθεται στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να υφίσταται αλλοιώσεις και φθορές, που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην απώλεια σημαντικού μέρους του υλικού.

 

Ο Θοδωρής Τούσας (*1984) σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο TU Delft και στο ETHZurich. Απέκτησε εμπειρία σε διάφορα έργα στην Ελβετία, την Βραζιλία και την Ελλάδα. Έργα του έχουν διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και ομαδικές εκθέσεις. Το 2017 ίδρυσε το γραφείο tousas architects στην Αθήνα.
Από τα πιο σημαντικά ολοκληρωμένα έργα του γραφείου είναι το κατάστημα “Fit Buddy” (2020) το οποίο και κέρδισε το “Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα” στα βραβεία αρχιτεκτονικής DOMA 22’. Σε συνέχεια το κτίριο γραφείων “Thetidos” στην Γλυφάδα (2021), η πολυκατοικία “Ξ” στην Γλυφάδα (2022) και η εξοχική κατοικία “Faros” στην Σίφνο (2022). Προς το παρόν το γραφείο εργάζεται σε ένα ευρύ φάσμα έργων στην Ελλάδα.

Η επιβλητική ξύλινη σκάλα φέρνει μια βιομηχανική αισθητική στην κατοικία, δημιουργώντας έναν χώρο που, παρά την απλότητα του, είναι ιδιαίτερα ζεστός και φιλόξενος.
Έργο: Pachuca Duplex, Μεξικό
Φωτογραφίες: Rafael Gamo, ©PPAA

Στο κύριο υπνοδωμάτιο της κατοικίας επικρατούν σκούρα χρώματα, με σκοπό να δημιουργηθεί μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα.
Έργο: Austin Residence, Τέξας
Φωτογραφίες: Chase Daniel

Ξύλο καρυδιάς χρησιμοποιείται στη διαμόρφωση της νησίδας και των ντουλαπιών στην κατοικία στο Μαλιμπού.
Έργο: Austin Residence, Τέξας
Φωτογραφίες: Chase Daniel

Ο κεντρικός χώρος διημέρευσης της κατοικίας διαθέτει κατακόρυφα στοιχεία, όπως ένα επιβλητικό τζάκι από σκυρόδεμα, ενώ τα μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέρχεται απλόχερα.
Έργο: Austin Residence, Τέξας
Φωτογραφίες: Chase Daniel

Ο εξωτερικός χώρος αυτής της κατοικίας στο Μεξικό αποτελείται από μία βεράντα με ξύλινο στέγαστρο, στην οποία έχουν τοποθετηθεί μία τραπεζαρία και ένα σαλόνι κήπου. 
Έργο: Monte Tauro, κατοικία στο Μεξικό
Φωτογραφίες: Rafael Gamo, ©PPAA

 

Το έργο αφορά την ανάπλαση υφιστάμενης πέτρινης διώροφης κατοικίας στον οικισμό Ρίγκλια της Μεσσηνιακής Μάνης με στόχο τη χρήση της ως παραθεριστική κατοικία.
Στόχος της μελέτης ήταν η διατήρηση του χαρακτήρα του οικιστικού συνόλου και η προσαρμογή του στις ανάγκες του χρήστη.
Το υφιστάμενο κέλυφος σχήματος L σε κάτοψη περιλάμβανε ένα επιμήκη λιθόκτιστο διώροφο κτίσμα με στέγη προ του ΄55 και μικρές μεταγενέστερες προσθήκες στην βόρεια πλευρά. Το πέτρινο κτίσμα διατηρήθηκε ως έχει ενώ μόνη παρέμβαση αποτελεί η αναμόρφωση της προσθήκης με πιο σύγχρονα στοιχεία. Στην σύνδεση παλιού με καινούριο διαμορφώνεται η είσοδος στην κατοικία καθώς και η κάθετη επικοινωνία των δύο ορόφων.
Στο ισόγειο οργανώνονται δύο en suite υπνοδωμάτια που επικοινωνούν εξωτερικά μέσω ημιυπαιθρίου χώρου με ένα δωμάτιο υδρομασάζ. Στο όροφο τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης καθώς και ένα ακόμη υπνοδωμάτιο.
Ο προαύλιος χώρος διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα με στόχο την δημιουργία επαρκών χώρων εκτόνωσης με ιδιωτικότητα τόσο για το χώρο εισόδου όσο και για τους χώρους διημέρευσης στον όροφο. Η κολυμβητική δεξαμενή πολυγωνικής κάτοψης προσαρμόζεται στο σχήμα του οικοπέδου αφήνοντας στο γειτονικό όριο σχισμή με κλίμακα που εξασφαλίζει την επικοινωνία των επιπέδων, ενώ λόγω της υπερύψωσής της εξασφαλίζει περίοπτη θέα του οικισμού.
Ως υλικά χρησιμοποιήθηκαν η πέτρα, το μέταλλο, το ξύλο και ο λευκός σοβάς. Ο σοβάς αφαιρέθηκε από την υφιστάμενη κατοικία αναδυκνύοντας το υπάρχον πέτρινο περίβλημα που εναρμονίζεται καλύτερα με το αρχιτεκτονικό ύφος του οικισμού. Η τετράρριχτη στέγη αποκαταστάθηκε ως προς τις φθορές της.

Το ξενοδοχείο "Vanoro" στεγάζεται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του 1937, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγω των σχεδιαστικών επιρροών του από τα κινήματα της Art Deco και του Εξπρεσιονισμού.
Την ανακαίνιση του κτιρίου ακολούθησε η δημιουργία ενός ξενοδοχείου πόλης πέντε αστέρων, που προσφέρει μοντέρνα δωμάτια, σουίτες και ιδιαίτερες ανέσεις σε τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς επισκέπτες, καθώς και επαγγελματίες.
Το 1937, ένα υπερσύγχρονο κτίριο έξι ορόφων, χτίστηκε για να φιλοξενήσει την καπναποθήκη Γαβριήλογλου. Το κτίριο ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο παραμένει μέχρι σήμερα. Μια αναπαράσταση της art deco εκείνης της εποχής. Κοιτάζουμε πέρα από αυτό. Ο χώρος αυτός, συνήθιζε να είναι το μέρος όπου παράγονταν προϊόντα πολυτελείας και κορυφαίας ποιότητας, τα οποία ταξίδευαν από την Ευρώπη στην Ανατολική και Βόρεια Αμερική.
Αυτό το κτίριο ήταν η αρχή ενός ολοκαίνουργιου κόσμου που ξετυλιγόταν μπροστά μας. Υπέροχες μέρες, γεμάτες ενέργεια και φιλοδοξία. Η καπναποθήκη έκλεισε τις πόρτες της το 1960. Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε, κτίρια που λειτούργησαν ως σήμα κατατεθέν όπως αυτό, είναι φτιαγμένα για να αναβιώσουν. Τώρα είναι η στιγμή. Τα σαράντα πέντε πολυτελή δωμάτια και οι σουίτες έχουν σχεδιαστεί με ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, χαλαρό τόνο, γήινες παλέτες χρωμάτων, φυσικό ξύλο, κομψά έπιπλα και βιομηχανικές πινελιές, παρουσιάζοντας μια τόσο πολυτελή, όσο και ζεστή εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή ζωή της μεγάλης πόλης.
Η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, καθώς και η επίβλεψη, του δύσκολου έργου της μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου σε πολυτελές ξενοδοχείο έγινε από την εταιρία P_Four Συμβουλευτική Τεχνική και ολοκληρώθηκε μέσα στο 2019. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 2020 και αποπερατώθηκε μέσα στο 2021.
Τα δωμάτια μεγιστοποιούν τον χώρο και ελαχιστοποιούν το άγχος. Αυτό επιτυγχάνεται με υψηλή ηχομόνωση, μεγάλα και άνετα κρεβάτια, έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους, πολυτελή γραφεία, μοντέρνα μπάνια, καθώς και επιβλητικά παράθυρα που γεμίζουν τους χώρους με φυσικό φως. Στο κέντρο του κτιρίου, εσωτερικά, δημιουργήθηκαν δυο αίθρια, για να ενισχύσουν τον φυσικό φωτισμό, καθώς και την αίσθηση ελευθερίας εντός της κατασκευής.
Στο ισόγειο του ξενοδοχείου βρίσκεται το κομψό και σύγχρονο ANZA Kitchen & Bar. To γυμναστήριο, η σάουνα, το τζακούζι, καθώς και ο χώρος μασάζ στεγάζονται στο ισόγειο και προσφέρουν μια ολοκληρωμένη διαμονή στους επισκέπτες. Τέλος, η αίθουσα συσκέψεων του ξενοδοχείου είναι ο ιδανικός χώρος για σημαντικές συναντήσεις, επαγγελματικά συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις.
Ανάμεσα στις διακρίσεις που έχει κερδίσει ως τώρα το ξενοδοχείο συγκαταλέγονται το βραβείο για τον καλύτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στην νότια Ευρώπη το 2022, από τον παγκόσμιο φορέα World Luxury Hotel Awards, καθώς και η διάκριση στον Ελληνικό διαγωνισμό 100% Hotel Design Awards 2022.

 

 

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.