Οι αποχρώσεις του φυσικού ξύλου στην καμπυλωτή οροφή, σε συνδυασμό με το λευκό στις μεγάλες επιφάνειες τοίχων-ντουλαπιών, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο "ζεστό" σύνολο, απόλυτα ταιριαστό με κάθε τύπου ξύλινα έπιπλα.
Φωτογραφίες: Nicole Franzen

Αναδιαρρύθμιση διαμερίσματος τύπου loft με μία σύγχρονη πρόταση σχεδιασμού open plan χώρου καθιστικού - κουζίνας και μεγάλα κρεμαστά φωτιστικά οροφής.
©gregrogers3d, Modlin Group

Σύγχρονος σχεδιασμός lobby ξενοδοχείου, συνδυάζοντας με απόλυτη αρμονία την καμπυλωτή μορφή της σκάλας με τα γραμμικά φωτιστικά στην οροφή, σε γήινες αποχρώσεις.
Φωτογραφίες: Nicholas Koenig, ©Rockwell Group

Ιδέα σχεδιασμού εξωτερικής σπειροειδούς σκάλας σε κατοικία, για εξοικονόμηση χώρου, αλλά και λόγους εντυπωσιασμού.
Φωτογραφία: Tamara Uribe

Το "European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies" σε συνεργασία με το "Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design" θα παρουσιάσει τους νικητές του προγράμματος "Europe 40 Under 40 Awards" με μια αρχιτεκτονική έκθεση υψηλών προδιαγραφών με τα ανερχόμενα ταλέντα της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού της Ευρώπης για 2021 - 2022 με τίτλο "40 Young European Architects with New Visions" την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στο European Centre / Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74 στην Πλάκα.

Οι επιλεγμένοι αρχιτέκτονες για τα βραβεία «Europe 40 Under 40» προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αλβανία, Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσική Ομοσπονδία, Ισπανία, Ολλανδία, Τουρκία, παρέχοντας μία πλήρη εικόνα για την αρχιτεκτονική σκηνή στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα, νικητής του βραβείου είναι ο Ερμής Χαλβατζής, από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Lianou Chalvatzis Architects (Lc Architects).

Οι νικητές μαζί με τα έργα τους παρουσιάζονται στην ειδική έκδοση που κυκλοφορεί, από την εταιρεία Metropolitan Arts Press, παρουσιάζοντας την "Επόμενη Νέα Ταλαντούχα Γενιά Ευρωπαίων Αρχιτεκτόνων και Σχεδιαστών" για το 2021-2022. Η έκδοση θα είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα του metropolitanartspress.com.

Πληροφορίες για τους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές μαζί με τα έργα του μπορεί να βρει κανείς στο: https://www.europeanarch.eu/europe-40under40-2021-winners-bio.html.
Για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Europe 40 Under 40 Awards" για το 2023, μπορεί να επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα The European Center | Europe 40 under 40 (europeanarch.eu). Η προθεσμία συμμετοχών είναι μέχρι 1 Δεκεμβρίου 2022.

 

 

Τοποθετημένο στον 1ο όροφο του κτιρίου “The Orbit”, ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια στην Αθήνα και το πρώτο πραγματικά πράσινο γραφειακό συγκρότημα στην Ελλάδα, το νέο γραφείο της DIAGEO σχεδιάζεται ως ένας σύγχρονος χώρος που ενσωματώνει αρμονικά το mission statement του ομίλου να «γιορτάζει τη ζωή, κάθε μέρα, παντού».
Κυρίως οργανωμένο με open plan προσέγγιση και προτεινόμενες «γειτονιές» για τις ομάδες, αλλά χωρίς προκαθορισμένη ταξιθέτηση, ο σχεδιασμός δίνει προτεραιότητα στην προώθηση της ευελιξίας και της συνεργασίας. Με τη στρατηγική στο χώρο να κατευθύνεται σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα εργασίας, το προσωπικό μπορεί πλέον να επιλέξει ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία εργασιακών μοτίβων, μερικές από τις οποίες προορίζονται για πιο εστιασμένη ιδιωτική εργασία, ενώ άλλες προωθούν την κοινωνικοποίηση.
Η σχεδιαστική προσέγγιση επικεντρώνεται σε τρείς διαφορετικές περιοχές, χωρισμένες ανάλογα με τη λειτουργεία και το “look n’ feel” τους.
Με την είσοδο στο χώρο του γραφείου, ένα αυθεντικό μπαρ εμπνευσμένο από το θρυλικό brand του ομίλου, Johnny Walker, καλωσορίζει προσωπικό και επισκέπτες. Ένας πραγματικά κοινωνικός χώρος, με το δυναμικό μπαρ σε σχήμα «μπούμερανγκ» να εμπνέεται από την παράδοση και τις πρώτες ύλες ενός παραδοσιακού αποστακτήριου. Χρησιμοποιώντας πλούσια, λεία υλικά και υφές, δημιουργείται μια ζεστή ατμόσφαιρα με εντυπωσιακές νότες χρυσού και αποχρώσεις του μπλε που συνδυάζονται αρμονικά με εκλεκτική καλαισθησία.
Προσπερνώντας τον χώρο του μπαρ, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη δεύτερη περιοχή η οποία λειτουργεί αποκλειστικά ως ζώνη εργασίας και αντλεί την ταυτότητα της από ένα ακόμα γνωστό brand του ομίλου, το “Don Julio”. O ανοιχτός open plan χώρος διαθέτει φωτεινούς πολύχρωμους χώρους καλώντας τους υπαλλήλους να εξερευνήσουν τη μεξικάνικη κουλτούρα της τεκίλας, ενώ το μεξικάνικο στοιχείο ενισχύεται μέσα από μικρές λεπτομέρειες στη διακόσμηση, τον φωτισμό και τα μοτίβα στα ακουστικά πάνελ.
Πράσινες βελούδινες ταπετσαρίες, σκουρόχρωμοι τοίχοι, γήινες αποχρώσεις καρυδιάς και καρό μοτίβα στα δάπεδα, συνθέτουν το κομψό σκηνικό της εκλεπτυσμένης αίθουσας συσκέψεων που δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να την τροποποιήσει μεταμορφώνοντας τη διάταξη της ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη. Ο λόγος για το τρίτο σκέλος του σχεδιασμού και την αίθουσα πολλαπλών λειτουργιών, εμπνευσμένη από το premium Tanqueray gin και την πολιτιστική κληρονομιά του Λονδίνου.
Για τη δημιουργία μιας σύγχρονης χωρικής εμπειρίας που αποπνέει το αίσθημα της ελευθερίας χωρίς αποκλεισμούς, η προσέγγιση του σχεδιασμού «δανείστηκε» την αύρα που εκπέμπουν μερικά από τα πιο εμβληματικά εμπορικά σήματα της DIAGEO για να δημιουργηθεί ένα mood-board που θα υπενθυμίζει την έμφυτη κουλτούρα και την ιστορία του ομίλου ευθυγραμμίζοντας αυτές τις αρχές με τις βασικές αξίες της εταιρείας.

 

 

 

Η επέκταση που πραγματοποίησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Bureau de Change -σε μία υφιστάμενη βικτοριανή κατοικία στο βόρειο Λονδίνο- ακολουθεί την τυπολογία pavilion (περίπτερο). Το γυάλινο pavilion έχει βόρειο προσανατολισμό και δημιουργεί μια απρόσκοπτη μετάβαση από την ανακαινισμένη κουζίνα στον επίσης ανακαινισμένο κήπο. Η απλότητα της τελικής σύνθεσης κρύβει μία σύνθετη δομική λύση, η οποία δημιουργεί την αίσθηση της πλωτής οροφής, εστιάζοντας όλη την προσοχή του θεατή στη θέα προς τον κήπο. Μια μονόχρωμη εσωτερική παλέτα, σε συνδυασμό με τα σκούρα κουφώματα των υαλοπινάκων, δημιουργούν ένα ουδέτερο σκηνικό για το εσωτερικό του σπιτιού.
Το pavilion βρίσκεται ανάμεσα στο υπόγειο και στο μπάνιο του πρώτου ορόφου. Ο σχεδιασμός έπρεπε να ανταποκρίνεται στα υπάρχοντα επίπεδα και ύψη της οροφής και να μπορεί να "φωλιάζει" προσεκτικά μέσα. Για να ανοίξει ο χώρος, η οροφή του έχει σχεδιαστεί ως πρόβολος, με μια μονή στενή κολόνα, η οποία παρέχει δομική στήριξη. Η διαδικασία σχεδιασμού των αρχιτεκτόνων ξεκίνησε με την έρευνα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης ιστορικών καταλόγων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή βικτωριανών καταστημάτων. Το "Pavilion House" αποτελεί μέρος μιας καλά διατηρημένης βεράντας, όπου τα σπίτια περιλαμβάνουν και υπόγεια τα οποία κατοικούνται. Η νέα επέκταση σχεδιάστηκε έτσι ώστε να διασφαλίζει ότι το φως της ημέρας περνά μέσα από τον φωταγωγό του πίσω υπογείου για να φτάσει στο δωμάτιο επισκεπτών. Η γυάλινη πρόσοψη ενισχύει την ύπαρξη ενός πλαϊνού κήπου μεταξύ της κουζίνας και του φράχτη, ο οποίος όταν φυτευτεί πλήρως θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι περιβάλλεται ολοκληρωτικά από πράσινο.
Για τους εσωτερικούς χώρους, οι αρχιτέκτονες επέλεξαν απαλές αποχρώσεις σε λευκό και γκρι, δημιουργώντας ένα ουδέτερο σκηνικό για να οριοθετήσουν τα μαύρα πλαίσια του χώρου. Η τοιχοποιία, ο νεροχύτης και η βρύση της κουζίνας είναι όλα λευκά, έτσι ώστε να ενσωματώνονται αρμονικά στο φόντο. Ένας σκούρος πάγκος εργασίας - νησίδα λειτουργεί ως το επίκεντρο του χώρου. Ο πάγκος είναι επενδυμένος με πέτρα, ενώ τα ξύλινα πετάσματα κατά παραγγελία καλύπτουν τις δύο πλαϊνές πλευρές. Ένα δάπεδο terrazzo εκτείνεται από την προέκταση στον κήπο, με μια ανεπαίσθητη αλλαγή στην υφή, για την αποφυγή ολίσθησης. Αυτό ενώνει τις δύο περιοχές, συνδέοντας το σπίτι με τον κήπο.

 

Οι μελετητές φωτισμού, Nulty, συνεργάστηκαν στενά με τους interior designers του έργου για να πραγματοποιήσουν το όραμα του ομίλου, που είναι να συνδυάσει το πνεύμα ενός νέου σχεδιασμού με την επιθυμία να "ριζώσει" το ξενοδοχείο στην περιοχή του. Καθώς κάθε χώρος αποτελεί μια άσκηση δημιουργικής αφήγησης, ο σχεδιασμός φωτισμού ενισχύει κάθε αφήγηση και αποκαλύπτει την παιχνιδιάρικη σχεδιαστική ευαισθησία που διατρέχει κάθε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο.
Στο εξωτερικό του ξενοδοχείου σκοπός του σχεδιασμού φωτισμού ήταν να ενισχύσει τη θεατρικότητά του σε πρόσοψη και περιβάλλοντα χώρο. Προβολείς στραμμένοι στους περίτεχνους τοίχους ανάμεσα στα παράθυρα δημιουργούν ένα ρυθμικό παιχνίδι φωτός σε όλη την έκταση του κτιρίου. Ένα εντυπωσιακό μονοπάτι με χωνευτά φώτα οδηγεί στην είσοδο και πλαισιώνεται με φύτευση που επίσης υπογραμμίζεται μέσω του φωτισμού.
Μέσα στο τεράστιο lobby του ξενοδοχείου o φωτισμός "βυθίζει" τους επισκέπτες στο περιβάλλον του και τονίζει μια σειρά από έξοχα υλοποιημένα καλλιτεχνικά στοιχεία. Κυρίαρχη στον χώρο είναι η επιβλητική ζωγραφισμένη οροφή 26 m με τίτλο "Under the Same Sky", η οποία απεικονίζει αστερισμούς και τοπόσημα του Ντουμπάι. Έμμεσος περιμετρικός φωτισμός πλαισιώνει την οροφή και παρέχει ισορροπημένο γενικό φωτισμό στον χώρο. Διακριτικοί προβολείς ενσωματώθηκαν προσεκτικά στο σχέδιο για να συμπληρώσουν τα επίπεδα φωτός με την ελάχιστη δυνατή επίδραση στο ίδιο το έργο.
Σε άλλο σημείο του lobby, στο "Fountain of tales", ο κρυφός φωτισμός δημιουργεί έναν ζεστό χώρο με ενδιαφέροντα εφέ.
Στα 434 δωμάτια του ξενοδοχείου χρησιμοποιήθηκαν στρώσεις φωτός τονίζοντας την ποικιλία υλικών και φινιρισμάτων. Η ομάδα μελέτης χρησιμοποίησε σποτ και διακριτικά κρεμαστά φωτιστικά για να δημιουργήσει μια πρώτη στρώση γενικού φωτισμού και μια εκλεκτικιστική μείξη διάφορων φωτιστικών για να προσθέσει βάθος και χαρακτήρα.
Στο "Monkey Bar" ο φωτισμός είναι σκόπιμα συγκρατημένος για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από τη ζούγκλα. Τα κρεμαστά φωτιστικά ανάμεσα στις ζαρντινιέρες προσδίδουν ένταση, που συμπληρώνεται από χαμηλό φωτισμό μέσα από φωτιστικά τοίχου και δαπέδου. Το μπαρ διαθέτει κρυφό φωτισμό που υπογραμμίζει τη γεωμετρία και τα πράσινα πλακίδιά του. Μια μεγάλη μαϊμού στον τοίχο από πίσω επιβλέπει τον χώρο μέσα από τα μυστηριώδη, πορτοκαλί, φωτεινά μάτια της.
Στο εξωτερικό μπαρ χρησιμοποιήθηκε ενσωματωμένος φωτισμός στους πάγκους κάθε κλουβιού και κρυφός φωτισμός στη φύτευση. Στην πισίνα του τελευταίου ορόφου δόθηκε ψυχρότερη θερμοκρασία χρώματος για να αντισταθμιστεί η ζεστασιά του μπαρ.

Αντικείμενο του έργου ήταν η αναδιαρρύθμιση και ανακαίνιση ενός χώρου γραφείων δημιουργώντας δύο σύγχρονα και αυτόνομα διαμερίσματα open plan λογικής (apartment C 45 m2 και apartment D 50 m2), στην περιοχή της Πλάκας.
Τα δύο διαμερίσματα μελετήθηκαν ώστε να εξυπηρετούν απόλυτα, από άποψη λειτουργική, τις ανάγκες μιας κατοικίας, αλλά και από άποψη αισθητική, τις απαιτήσεις ενός μοντέρνου χρήστη σε αστικό κέντρο. Η διαμόρφωση του χώρου ορίζεται από γεωμετρικές και λιτές γραμμές με μοντέρνες και σκανδιναβικές επιρροές.
Απαρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε ο σοφός διαχωρισμός του χώρου του γραφείου, ο οποίος ήταν ελεύθερος από χωρίσματα και υποστυλώματα, σε δύο αυτόνομα διαμερίσματα. Έτσι, υπήρξε η ελευθερία να δημιουργηθεί μια νέα διαμερισμάτωση με μόνο περιορισμό τη θέση των υπαρχόντων παραθύρων. Το έργο αντιμετωπίστηκε με γνώμονα τον λειτουργικό σχεδιασμό και με σκοπό να διαμορφωθεί μια διάταξη η οποία να επιτυγχάνει τη μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτός, χωρίς αυτό να εμποδίζεται από συμπαγή στοιχεία τοιχοποιίας, και τη δημιουργία ενιαίων χώρων ώστε να δίνεται η αίσθηση του ευρύχωρου. Έτσι, αντί τοίχων, διαμορφώθηκαν «ελαφριά» custom made διαχωριστικά μεταξύ των χώρων υπνοδωματίων και καθιστικών. Κατασκευασμένα από ξύλο, με καμπύλες διατομές, επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή ανάμεσα στους δύο χώρους, και εξυπηρετούν και τις δύο χρήσεις – υπνοδωμάτιο και καθιστικό – καθώς λειτουργούν και από τις δύο όψεις τους ως έπιπλο τηλεόρασης και ως αποθηκευτικός χώρος. Αντικείμενο custom made σχεδιασμού αποτέλεσαν επίσης τα καθιστικά και τα κεφαλάρια.
Στις μεγάλες επιφάνειες του χώρου επιλέχθηκαν ουδέτεροι μπεζ-γκρι χρωματισμοί, όπως στα πλακίδια του πατώματος και των λουτρών, και στα υφασμάτινα μέρη της επίπλωσης. Ταυτόχρονα, εφαρμόστηκε ένας ανοιχτόχρωμος καμβάς στη επιλογή χρωματισμών σε τοίχους και σε σταθερά έπιπλα, ώστε μέσω της χρήσης ξύλινων και μαύρων στοιχείων, να δημιουργηθούν αντιθέσεις. Η δημιουργία ψευδοροφής εξυπηρέτησε ώστε να εφαρμοστούν σε διάφορα σημεία χωνευτά φωτιστικά, ενώ σε κάποια σημεία επιλέχθηκαν κρεμαστά φωτιστικά για να δοθεί περισσότερο η ζεστή αίσθηση της κατοικίας και να μετριαστούν τα χαρακτηριστικά ενός πρώην επαγγελματικού χώρου. Η μοντέρνα αισθητική και η δημιουργία αντιθέσεων εξυπηρετήθηκε και από την επιλογή των αντικειμένων της διακόσμησης και την εφαρμογή τέχνης στους τοίχους.
Τέλος, όπως σε όλα τα μικρά αστικά διαμερίσματα, η εργονομία και η βέλτιστη χρήση του χώρου ήταν βασικό ζήτημα στο σχεδιασμό των κουζινών και των λουτρών και των επίπλων τους.
Το έργο συμμετείχε στο θεσμό Open House Athens 2022, όπου πάνω από 300 άτομα είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά.

 

 

 

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Το ξύλο είναι ένα βιολογικό υλικό με εξαιρετικές ιδιότητες και πολλαπλές εφαρμογές. Η χρήση του, συμβαδίζοντας με την εξέλιξη και την πρόοδο του ανθρώπου, μετεξελίχθηκε σταδιακά από βασική ανάγκη ως όπλο και καύσιμη ύλη, σε πιο εξειδικευμένες εφαρμογές. Το ξύλο, παρά την αισθητική του αξία, παραμένει ένα υλικό ευάλωτο όταν εκτίθεται στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να υφίσταται αλλοιώσεις και φθορές, που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην απώλεια σημαντικού μέρους του υλικού.

 

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.