Το κτίριο αποτελείται από πέντε πολυτελή οροφοδιαμερίσματα. Στόχος κατά τον σχεδιασμό υπήρξε η εκμετάλλευση της θέας που έχουν οι υψηλοί όροφοι αλλά και η ανάδειξη της ιδιότητας του οικοπέδου να είναι γωνιακό. Έτσι, κατά τη συνθετική διαδικασία ήταν συνεχής επιδίωξη η δημιουργία δύο κύριων όψεων και η δυνατότητα να διαβάζει κανείς το κτίριο αμφίπλευρα. Για να επιτευχθεί αυτή η διπλή ανάγνωση των όψεων του κτιρίου, χρησιμοποιήθηκαν δυναμικές γεωμετρίες και καθαρά σχήματα που δημιουργούν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προοπτική από το σημείο της συμβολής των δύο δρόμων. Το δώμα του κτιρίου προσφέρεται ως χώρος αναψυχής, εκμεταλλευόμενο την ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα ενώ είναι φυτεμένο με πέργκολα και διαμορφωμένο με ποιότητες και υλικά κατάλληλα προσαρμοσμένα στον χαρακτήρα του χώρου. 
Στο εσωτερικό, οι χώροι σχεδιάστηκαν με προσοχή και έμφαση στη μέγιστη λειτουργικότητα χωρίς να χάνεται το αίσθημα της πολυτέλειας στην καθημερινή χρήση των κατοικιών. Δόθηκε έμφαση στους χώρους διημέρευσης και στη βέλτιστη επίλυση τους σε επίπεδο εσωτερικού σχεδιασμού, ενώ η ενοποίησή τους με τους μεγάλους εξώστες μεγιστοποίησε τους χώρους. Ο σχεδιασμός εστίασε επίσης, και στις εισόδους του κτιρίου, τόσο από το δημόσιο στο ιδιωτικό περιβάλλον της πολυκατοικίας όσο και από τον υπαίθριο χώρο προς το εσωτερικό του κτιρίου. Στόχος ήταν οι κοινόχρηστοι χώροι να λειτουργήσουν ως φωτογραφικές στιγμές μετάβασης για τους κατοίκους και επισκέπτες του, προϊδεάζοντας τους για το εσωτερικό. 

Στο έργο αυτό, που βρίσκεται εντός εμπορικού κέντρου που φιλοξενεί χώρους καταστημάτων και γραφείων στο κέντρο της Βούλας, κληθήκαμε να απαντήσουμε σε κομβικά ερωτήματα μέσω του σχεδιασμού. Τι ορίζει την alpha/sigma ως αισθητική, σχεδιαστική και κατασκευαστική προσέγγιση και με ποιες ηθικές αξίες χαράζουμε την επαγγελματική μας πορεία; Στόχος μας ήταν να αναδειχθεί η φιλοσοφία του γραφείου καθώς και να δημιουργήσουμε έναν ζωντανό χώρο που να διαμορφώνει ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον και να δίνει τόσο σε εμάς όσο και στους πελάτες μας μια ευχάριστη αίσθηση στην καθημερινή χρήση ή επίσκεψη. 
Εφαρμόζοντας τα εργαλεία σχεδιασμού μας για τα γραφεία μας, αναπτύξαμε ένα σύνολο έξυπνα σχεδιασμένων χώρων που όχι μόνο υποστηρίζουν αλλά δυνάμει τροφοδοτούν τις καθημερινές δημιουργικές μας ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν την αισθητική μας ταυτότητα και την οπτική μέσα από την οποία αντιλαμβανόμαστε τον σύγχρονο σχεδιασμό. Η χρηστικότητα συνδυάστηκε με την χρωματική παλέτα του brand του γραφείου και μέσα από την έμφαση σε υλικότητες, διαφάνειες και την χρήση τεχνητού φωτισμού και μορφών, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε έναν χώρο που μπορεί να υποστηρίξει την καθημερινότητα μας. Τέλος, μέσω της εκτενούς ανακαίνισης στοχεύσαμε και στην σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου, γεγονός που ήταν σημαντικό για εμάς και την συνέπειά μας ως προς το περιβάλλον. 
Η κάτοψη χωρίζεται σε ζώνες με διαφορετικά επίπεδα ιδιωτικότητας και διαφάνειας. Οι κυρίως χώροι εργασίας και το meeting table είναι σε άμεση σχέση με τον εξωτερικό χώρο μέσω της μεγάλης τζαμαρίας, γεγονός που δημιουργεί την εξωστρέφεια που θέλαμε να εκφράζει το γραφείο. Οι θέσεις εργασίας είναι λειτουργικές και σχεδιασμένες για τις συγκεκριμένες ανάγκες μας, προσφέροντας μια οπτική ‘ησυχία’ χωρίς να υπολείπονται σε αποθηκευτικούς χώρους. Με διαφανή και ημιδιαφανή στοιχεία δίνεται η δυνατότητα απομόνωσης των θέσεων εργασίας με τον χώρο του meeting room, δίπλα στον οποίο βρίσκεται και η υλικοθήκη. Οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στο πίσω μέρος του γραφείου και μπορούν να απομονωθούν πλήρως. 

Οι Alpha/Sigma Architects ιδρύθηκαν το 2020 από τους αρχιτέκτονες  Αδαμίδη Εύη και  Σιταρένιο Γιώργο με έδρα την Αθήνα. Ειδικεύονται στους τομείς της Αρχιτεκτονικής και του Ιnterior Design. Στόχος του γραφείου είναι ο σχεδιασμός σύγχρονων χώρων που χαρακτηρίζονται από σχεδιαστικές  ποιότητες και εργονομία.
Αντικείμενό της δημιουργικής ομάδας αποτελεί η διαμόρφωση χώρων και κτιρίων που απαντούν στις ανάγκες του χρήστη, εξερευνώντας τις επιθυμίες του και το πώς φαντάζεται τη ζωή του στον χώρο του. Μεγάλη σημασία έχουν η ισορροπία μεταξύ αισθητικής και λειτουργικότητας, η προσοχή στη λεπτομέρεια κατά το σχεδιασμό, η επιλογή κατάλληλων υλικών και τεχνικών υψηλής ποιότητας αλλά και η σωστή εφαρμογή της μελέτης καθώς η εταιρία εξειδικεύεται και στον κλάδο της κατασκευής με βασικό αντικείμενο αυτό της κατοικίας.
Η αντιμετώπιση του κάθε project ολιστικά καθώς και ο ιδιαίτερος σεβασμός στις ποιότητες που διαμορφώνουν ένα επιτυχημένο αρχιτεκτονικό περιβάλλον ανεξαρτήτως κλίμακας είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τη γενικότερη φιλοσοφία του γραφείου.

www.alpha-sigma.gr

Το διεθνές βραβείο Big SEE Architecture Award 2024 - Winer απονεμήθηκε στις Viillas in Olive Grove, Navarino Residences, Costa Navarino της Potiropoulos+Partners
Tα BIG SEE Awards είναι διεθνή βραβεία που συμβάλλουν στην προώθηση μοναδικών και πρωτότυπων δημιουργικών έργων στην αρχιτεκτονική παγκοσμίως.
Με το διεθνές βραβείο Big SEE Architecture Award 2024- Winner, τιμήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners για την αρχιτεκτονική μελέτη των Villas in Olive Grove που βρίσκονται στο Navarino Residences.
Λίγα λόγια για τις Villas in Olive Grove - Navarino Residences:
Οι διαλεκτικές σχέσεις του τρίπτυχου “φύση-μνήμη-μορφή” περιγράφουν την “ιδέα” του σχεδιασμού. Βασικό θέμα της συγκεκριμένης προσέγγισης αποτελεί η “ελιά” που δηλώνει το κέντρο όρασης της σύνθεσης, ενόσω οι όγκοι που την αγκαλιάζουν – παραπέμποντας σε παλιό λιοτρίβι – ξεδιπλώνονται γύρω της σαν γήινο σκηνικό. Τα πλήρη και τα κενά των κτιρίων “καδράρουν” με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά το ιερό δέντρο εντείνοντας το βίωμα. Η πέτρα, η λάσπη, ο σοβάς και το ξύλο είναι πλεγμένα με μια ισχυρή αφηγηματική λογική και μια σαφή γεωμετρική πλαστικότητα, στα όρια της κατασκευαστικής λογικής του “απλού μάστορα”. Η σύνθεση/διαίρεση της ογκοπλαστικής δομής στοχεύει στην δημιουργία περιοχών, ανοικτών η κλειστών, στραμμένων προς την θέα ή απάγκιων (περίκλειστη αυλή),  “επίσημων” ή “ανεπίσημων”, που αναδεικνύουν τις ποιοτικές χωρικές διαφοροποιήσεις του concept. Φυτεμένες στέγες καλύπτουν τους διακριτούς όγκους της σύνθεσης και αποτελούν μία ακόμα χειρονομία και αναφορά στην ιδέα της αειφορίας και της βιώσιμης διαβίωσης, όπου κτίρια, φύση και άνθρωπος αλληλοεπιδρούν συνεχώς και δυναμικά μεταξύ τους.
Η κατοικία έχει δημοσιευτεί στην πολυτελή έκδοση του ΚΤΙΡΙΟ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ https://www.ktirio.gr/el/e-shop/ktirio-villas2 
 
Αρχιτεκτονική Μελέτη & Μελέτη Διακόσμησης: Potiropoulos+Partners
Φωτογράφιση : Γιώργης Γερόλυμπος
Τοποθεσία: Navarino Residences, Costa Navarino, Μεσσηνία

Η κατοικία, στην πλαγιά του λόφου της Αλεόμανδρας, στην Μύκονο, είναι προστατευμένη από τους επικρατούντες βορινούς ανέμους και ατενίζει το ηλιοβασίλεμα πάνω από το γειτονικό νησί της Δήλου.
Για να δώσουν τη δυνατότητα της απόλαυσης του εξωτερικού χώρου καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι αρχιτέκτονες έπρεπε να φιλτράρουν την ένταση του κλίματος, προσφέροντας σκίαση και προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Η πέργκολα από καστανιά κατασκευάστηκε ώστε να ενισχυθεί η δομική της ακεραιότητα και κάθεται ελαφρά πάνω στους λευκούς όγκους, σκιάζοντας και προστατεύοντας την υποκείμενη αυλή. Οι απλοί λευκοί όγκοι, οι ίσιοι πέτρινοι τοίχοι και η ελαφριά πέργκολα εναρμονίζονται με το κυκλαδίτικο τοπίο και η αποτελεσματικότητα της διάταξής τους, γύρω από την κεντρική αυλή, απλοποιεί την καθημερινή ζωή.

Η κατοικία διαμορφώνεται σε δύο κυρίως επίπεδα με επιμέρους στάθμες. Το "κατώι", με επιφάνεια 65 m² βρίσκεται στο επίπεδο του κεντρικού καλντεριμιού του χωριού και έχει άμεση πρόσβαση σε αυτό από δύο διαφορετικές εισόδους. Ο ανώγειος χώρος, εμβαδού 75 m² έχει πρόσβαση στο ίδιο καλντερίμι καθώς και στον κήπο του σπιτιού, που βρίσκεται στην προστατευμένη βορινή πίσω πλευρά.
Στο πίσω μέρος και σε επαφή με την κουζίνα, υπάρχει ο κήπος στον οποίο έχει δημιουργηθεί ένα daybed προστατευμένο από τους τακτικούς βοριάδες του νησιού. Από τον κήπο υπάρχει πρόσβαση στο δώμα, στο οποίο έχουν δημιουργηθεί καθιστικά επίπεδα με πανοραμική θέα στα γύρω χωριά και το Εξώμβουργο, όπου βρισκόταν και το ενετικό φρούριο του νησιού.

Όπως για κάθε Autograph Collection ανά την υφήλιο, έτσι και για το πρώτο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, η Marriott International αναζήτησε ένα σχεδιαστικό concept και μια ταυτότητα, που να συνδυάζει την εντοπιότητα της βυζαντινής Θεσσαλονίκης με το πολυτελές brand.

Ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων του "MonAsty" αντλεί έμπνευση από τη βυζαντινή κληρονομιά της πόλης, που παραμένει εμφανής κυρίως στους ναούς της και εκφράζεται μέσα από την υλικότητά τους, όπως την ιδιαίτερη χρήση πέτρας, τούβλου, ξύλου και μαρμάρου, καθώς και μέσα από μια πνευματικότητα στην ατμόσφαιρα, που πηγάζει από τη λιτή και αυστηρή χρήση του φωτός και των χρωμάτων. Αφορμή για τη βυζαντινή, μοναστηριακή προσέγγιση στον εσωτερικό σχεδιασμό του ξενοδοχείου των 100 δωματίων στάθηκε και το γεγονός ότι γειτνιάζει με το μοναδικό ενεργό μοναστήρι στο κέντρο της πόλης, αυτό της Αγίας Θεοδώρας, το οποίο πήρε τη θέση ενός βυζαντινού μοναστηριού, που κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Η χωρική αφήγηση των κοινόχρηστων χώρων και των δωματίων συνδέει τη μοναστηριακή ατμόσφαιρα με τη σύγχρονη λειτουργία ενός ξενοδοχείου, δημιουργώντας ένα "καταφύγιο" μέσα στην πολύβουη πόλη, που απευθύνεται τόσο στους επισκέπτες, όσο και στους κατοίκους της. 

Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός στον χώρο της υποδοχής και η σύμμειξη των τριών βασικών υλικών σχεδιασμού, δηλαδή του ξύλου, του τούβλου και της πέτρας, δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Το έπιπλο της υποδοχής ξεχωρίζει με το έντονο μαύρο μάρμαρο, το οποίο διαφοροποιείται από το μονοχρωματικό τούβλινο φόντο, που "τρέχει" σε δάπεδο και τοίχο, προσδίδοντας μια ανάταση στον χώρο. Ταυτοχρόνως μικρές λεπτομέρειες σε σχήμα καμάρας, όπως το φωτιστικό και η βιβλιοθήκη, που ακολουθούν την καμπύλη της οροφής, συμπληρώνουν τις αναφορές στη μοναστηριακή αρχιτεκτονική.

Στην κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου ξεχωρίζει η βυζαντινή πλέξη του πέτρινου δαπέδου, η οποία ενοποιεί το μέσα με το έξω, κάνοντας τον χώρο του μπαρ να θυμίζει στοά. Αυτήν την ενοποίηση ενισχύει η ξύλινη οροφή, που ορίζει την είσοδο του μπαρ και επεκτείνεται έως έξω στον πίσω κήπο, δίνοντας μια συνέχεια και μια κατεύθυνση στο βλέμμα και στον χώρο. Η συμμετρία στη διάρθρωση της κάτοψης είναι εμφανής, με επίκεντρο το αξονικά τοποθετημένο μπαρ με τους μεγαλοπρεπείς επιχρυσωμένους πολυελαίους, οι οποίοι τη νύχτα είναι ορατοί από τον δρόμο.

Εκατέρωθεν του μπαρ βρίσκεται ο χώρος του καθιστικού και του μπουφέ. Η κατά μήκος διαφοροποίηση στο ύψος της οροφής και το παιχνίδι με καθαρές γεωμετρικές φόρμες, όπως αυτές του τεταρτοκύκλιου και της καμάρας, διαχωρίζουν νοητά τους χώρους και συνεισφέρουν στην τοποθέτηση των απαραίτητων μηχανολογικών στοιχείων, που απαιτούνται για τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Ταυτοχρόνως, χειρονομίες με αναφορές στη μοναστηριακή αρχιτεκτονική, όπως κόγχες που φέρουν καθίσματα και υλικά που εξυμνούν την τέχνη του χειροποίητου, όπως δέρμα, πλεκτή ψάθα, τούβλο, ξύλο και επαλειφόμενα κονιάματα, συμπληρώνουν τη σύνθεση. Ειδικά επιμελημένα έργα τέχνης του καλλιτέχνη Φίκου, αφηγούνται την ιστορία της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και τον δρόμο του μεταξιού.

Στον χώρο του μπουφέ δύο μακρόστενα μοναστηριακά τραπέζια κάτω από μια θολωτή οροφή σχεδιάστηκαν έτσι, ώστε να δημιουργούν μια μυστικιστική ατμόσφαιρα, την οποία εντείνουν τα φώτα επάνω από αυτά, που παραπέμπουν σε άτακτα διατεταγμένα κεριά. Η διάρθρωση της κάτοψης δημιουργεί μια κυκλική κίνηση γύρω από τον χώρο του πρωινού, αποκομμένη από τα υπόλοιπα τραπέζια για την πιο εύρυθμη λειτουργία του χώρου. 

Αυτή η "πολυαισθητηριακή" σχεδιαστική πορεία ολοκληρώνεται στον κήπο, στον οποίο ένας συνδυασμός φύτευσης και υδάτινου στοιχείου απομονώνει τον επισκέπτη από τον θόρυβο της πόλης, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα περισυλλογής και χαλάρωσης. 

Βασικά χαρακτηριστικά στον σχεδιασμό του εστιατορίου "Botargo" είναι ο τοίχος με το διπλό ύψος και οι άτακτα τοποθετημένες εσοχές του, εμπνευσμένος από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό, οι ξύλινες επενδύσεις σε οροφή και τοίχους και ο συνδυασμός τους με υφάσματα σε θερμούς τόνους του ροζ και της τερακότας. Η χωρική διαρρύθμιση του εστιατορίου είναι έντονα γραμμική και οργανώνεται γύρω από ένα πολύ μακρύ μοναστηριακό τραπέζι παράλληλα τοποθετημένο με ένα ενιαίο banquette καθιστικό.

Στον πρώτο όροφο βρίσκονται το γυμναστήριο, χώροι συνεδριάσεων, κοινόχρηστα WC και χώροι πολλαπλών χρήσεων για συναντήσεις και ιδιωτικά δείπνα. Οι σχεδιαστικές αρχές, όμοιες με αυτές των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων, επικεντρώνονται στην ανάδειξη της γεωμετρίας και των υλικών του κάθε χώρου, δίνοντας και πάλι έμφαση στον συνδυασμό σύγχρονων στοιχείων με μοναστηριακές αναφορές. 

Ο ανοιχτός διάλογος του "MonAsty" με την ιστορία της πόλης και τις μοναστηριακές επιρροές ολοκληρώνεται στους ιδιωτικούς χώρους των δωματίων με γήινους, μονοχρωματικούς τόνους, ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα, πινελιές αυτοκρατορικού πράσινου στις σουίτες και ξύλινες λεπτομέρειες.

Το κέλυφός της νέας πτέρυγας του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης αποτελεί μια σύμμεικτη κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος και μεταλλικής επιστέγασης. 
Η επιστέγαση του μεταλλικού φορέα της οροφής έγινε με μεταλλικά φύλλα σε επικάλυψη ορθής ραφής. 
Το σύνολο της οροφής διακόπτεται σημειακά, από επιμήκη ανοίγματα εξαερισμού, συνολικού μήκους περίπου 130 m και πλάτους 2,50 m. Τα ανοίγματα είναι στεγασμένα με την ίδια επικάλυψη ορθής ραφής. Τα περισσότερα χωρίζονται εσωτερικά σε δύο τμήματα, με τσιμεντοσανίδα, για την εισαγωγή και την απαγωγή του αέρα, ενώ άλλα είναι ενιαία. Η στέγαση των ανοιγμάτων επικαλύπτει το άνοιγμα από 50 έως 75 cm σε κάθε πλευρά. Περιμετρικά, τα ανοίγματα ύψους 80 cm κλείνουν με περσίδες γαλβανισμένες, βαμμένες, πλάτους 8 cm και εσωτερικά τοποθετείται γαλβανισμένη σήτα υψηλής αντοχής. 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: BOBOTIS + BOBOTIS ARCHITECTS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ 

Untitled 1

 

 

Η σωστή τοποθέτηση και κατασκευή των ρολών σκίασης συμβάλλει σημαντικά στη θερμομονωτική προστασία του κτιρίου καθώς μέσω του ρολού είναι δυνατή η ροή θερμότητας. Ευεργετικά λειτουργούν τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών, τα οποία συνδυάζονται αποτελεσματικά με τους διάφορους τύπους κουφωμάτων, προκειμένου να περιορίζονται οι θερμικές απώλειες. Επίσης, για τη μείωση των θερμικών απωλειών τοποθετείται πολυστερίνη μέσα στις περσίδες των ρολών και αυτοδιουγκούμενες ταινίες μεταξύ του ρολού και της κάσας, οι οποίες έχουν τόσο υγρομονωτικές, όσο και θερμομονωτικές ιδιότητες. 
Τα επικαθήμενα ρολά μειώνουν το ύψος του ανοίγματος, μπορούν όμως να "ενσωματωθούν" στην τοιχοποιία, μειώνοντας έτσι την αισθητική όχληση. Μπορούν να λειτουργήσουν είτε χειροκίνητα είτε ηλεκτροκίνητα. 

Το Dubai Reefs αποτελεί μια βιώσιμη πλωτή κοινότητα για θαλάσσια έρευνα, αναγέννηση και οικοτουρισμό. Το έργο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις κατοικίας, φιλοξενίας, λιανικής, εκπαίδευσης και έρευνας.

Το ινστιτούτο θαλασσών θα είναι η καρδιά του έργου και θα εργάζεται για την ευρύτερη προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος του Ντουμπάι. Στοχεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη της ωκεανολογίας και την ικανότητα διατήρησης του Ντουμπάι, ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζει τον πιο ποικιλόμορφο τεχνητό ύφαλο, που καλύπτει 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στοχεύει επίσης να αποτελέσει κατοικία για περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο κοράλλια και για περισσότερα από 100 εκατομμύρια μαγκρόβια δέντρα και να ενισχύσει τα παράκτια οικοσυστήματα της πόλης ως μέτρο αειφορίας.

Dubai Reefs 01

Το έργο θα προσφέρει επίσης μοναδικές εμπειρίες θαλάσσιου οικοτουρισμού με διάφορα πλωτά οικολογικά καταλύματα, τα οποία θα τροφοδοτούνται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με διάφορους τύπους ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά περιλαμβάνουν κυματικά πάρκα, που θα παράγουν επίσης πρόσθετη καθαρή ενέργεια για τον αυξανόμενο πληθυσμό του Ντουμπάι.

Το Regenerative Ocean Farming είναι ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του έργου, το οποίο είναι μια φιλική προς το κλίμα τεχνική παραγωγής τροφίμων.

Dubai Reefs 02

Το έργο υποστηρίζεται από το URB Incubator, ένα πρόγραμμα που συμμορφώνεται και στοχεύει να επιταχύνει τη στρατηγική πρωτοβουλία "Net Zero by 2050" των Η.Α.Ε., μια εθνική προσπάθεια για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ενισχύοντας ταυτοχρόνως το επιχειρηματικό πνεύμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της URB, Baharash Bagherian, υπογραμμίζει τη σημασία του Dubai Reefs για την πόλη, καθώς και για όλες τις παράκτιες πόλεις που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Όπως αναφέρει, τα τελευταία 30 χρόνια έχει χαθεί το 50% των κοραλλιών παγκοσμίως. Οι πόλεις πρέπει να βρίσκονται σε συμβιωτική σχέση με τους ωκεανούς· να συνεργάζονται, να προσαρμόζονται και να ωφελούνται ο ένας από τον άλλον. Οι ωκεανοί κατέχουν σχεδόν το 97% όλων των υδάτινων πόρων στη γη και είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα στον πλανήτη, με το 94% της άγριας ζωής. Η ανθρώπινη υγεία είναι επομένως στενά συνδεδεμένη με αυτήν των ωκεανών. Πάνω από το ήμισυ του οξυγόνου που αναπνέουμε παράγεται από τους ωκεανούς, ενώ είναι επίσης μια καταβόθρα άνθρακα, που απορροφά περισσότερο CO2 από ό, τι απελευθερώνει.

Dubai Reefs 04

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.