Μελέτη κτιρίου ξενοδοχείου και κατοικιών στη Λεμεσό

 Η Λεμεσός την τελευταία περίοδο αποτελεί ένα πεδίο επί του οποίου επιχειρείται έντονη δραστηριότητα υλοποίησης νέων κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων, ενταγμένων στο πλαίσιο του τουρισμού και του οικιστικού περιβάλλοντος. Μέσα σ' αυτό το γίγνεσθαι, διαφαίνεται η παρουσία αρχιτεκτονικού έργου με σύγχρονο σχεδιασμό, προωθώντας καινοτόμες λύσεις και προτάσεις.
Σε αυτό το περιβάλλον σύγχρονου χαρακτήρα εντάσσεται και η πρόταση των μελετητών, με στόχο τη δημιουργία ενός κτιρίου, που να ανταποκρίνεται στις λειτουργίες και στις ποιοτικές απαιτήσεις των ξενοδοχείων υψηλών προδιαγραφών, μέσα από ένα σχεδιασμό αιχμής, που αποτυπώνει τον σύγχρονο πολιτισμό. Πρόκειται για ένα κτίριο, του οποίου η μορφή έχει ως αφετηρία το σχήμα ενός στοιχείου του αρχαίου κυπριακού πολιτισμού, του μουσικού οργάνου της λύρας. Προφανώς μια συμβολική κίνηση απέναντι στο συγκεκριμένο πολιτισμό. Μέσα από αυτή την επιλογή, η ο­γκοπλαστική του κτιρίου διαμορφώνεται μέσω της "μονολιθικότητας" και εντάσσεται στη λογική καθαρών, λιτών, ευδιάκριτων όγκων.
Το κτίριο καθ’ ύψος διαχωρίζεται σε χρήση  ξενοδοχείου στους έντεκα πρώτους ορόφους και σε χρήση κατοικίας στους υπόλοιπους. Και στις δύο περιπτώσεις, η ανάπτυξη των κατοικήσιμων χώρων γίνεται πέριξ ενός εσωτερικού αιθρίου, το οποίο εκτός από την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που προσφέρει στη χρήση, δίνει τη δυνατότητα παροχής φυσικού φωτισμού και καταλληλότερης ενεργειακής συμπεριφοράς.
Σε ένα σχετικά μικρό οικόπεδο, το περίγραμμα του ισογείου συρρικνώνεται σε σχέση με των υπόλοιπων έντεκα ορόφων, ώστε να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν μεγαλύτερος περιβάλλον χώρος.
Στο ισόγειο χωροθετούνται ο χώρος πώλησης τροφίμων και ποτών και ο χώρος υποδοχής και στον πρώτο όροφο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και συναντήσεων. Στον πέμπτο όροφο τοποθετούνται το εστιατόριο "Speciality", ένα υπαίθριο μπαρ, καθώς και ο χώρος γυμναστηρίου του ξενοδοχείου. Αυτή η επιλογή εξασφαλίζει ανοιχτή θέα αυτών των δύο χρήσεων. Οι υπόλοιποι όροφοι καλύπτουν το κτιριολογικό πρόγραμμα τόσο του ξενοδοχείου, όσο και των κατοικιών, τα οποία διαθέτουν ξεχωριστές εισόδους στη νότια πλευρά του οικοπέδου, καθώς και ξεχωριστούς ανελκυστήρες. Οι υπόγειοι χώροι θα καλύψουν τις βοηθητικές χρήσεις, όπως στάθμευση, χώρους υδροθεραπείας (spa), αποθήκες, Η/Μ εγκαταστάσεις κτλ.
Η πρόσβαση στη θάλασσα από το κτίριο εξασφαλίζεται μέσω πεζογέφυρας οργανωμένης με κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
BOBOTIS ARCHITECTS - ΜΠΟΜΠΟΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ, ΜΠΟΜΠΟΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Eco Resort στην Πελοπόννησο

Eco Resort στην Πελοπόννησο

To project Hotel HO! αφορά στη μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας, σχεδιασμένης με γνώμονα το μεσογειακό τοπίο και το σύγχρονο μοντέλο παραθερισμού, όπου απλοί κτιριακοί όγκοι αναμειγνύονται με το φυσικό τοπίο και…
Aνασχεδιασμός & ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου διοίκησης της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., Θεσσαλονίκη

Aνασχεδιασμός & ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου διοίκησης της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., Θεσσαλονίκη

Το 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ολικής ανακαίνισης του εμβληματικού κτιρίου της Ε.Υ.Α.Θ., που βρίσκεται επί της οδού Εγνατίας στην πλατεία Συντριβανίου, το οποίο θα είναι ένα πρότυπο κτίριο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.