Πρότυπο Νηπιαγωγείο με διάκριση "LEED PLATINUM" στο Ψυχικό

Το κτίριο χωροθετείται στο νοτιοδυτικό τμήμα του σχολικού συγκροτήματος, όπου το έδαφος παρουσιάζει έντονη υψομετρική διαφορά της τάξης των 9 μέτρων. Το περίγραμμα της διατιθέμενης δομήσιμης επιφάνειας του γηπέδου του νηπιαγωγείου γέννησε την ιδέα ενός "ψαριού". Στην περιοχή της εισόδου, "στο κεφάλι του ψαριού", καθώς και "στην ουρά του" χωροθετήθηκαν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για όλα τα παιδιά. Στη μέση αυτού του επιμήκους σχήματος, στη "ραχοκοκαλιά", τοποθετήθηκε ο κεντρικός διάδρομος προς τις αίθουσες, με διεύθυνση βορρά-νότου. Οι αίθουσες διατάσσονται εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου, έχοντας ανατολικό και δυτικό προσανατολισμό. Ο διάδρομος έχει ελαφριά κλίση σε όλο του το μήκος και διασταυρώνεται στα πλατύσκαλά του με δευτερεύοντες διαδρόμους, κάθετους σε αυτόν. Οι διάδρομοι αυτοί οδηγούν ο καθένας σε δύο μόνον αίθουσες / κυψέλες. Έτσι σχηματίζονται με ήπιο τρόπο επίπεδα, που ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους, καθιστώντας όλες τις αίθουσες ισόγειες.
Οι αίθουσες / κυψέλες εκτονώνονται σε δικό τους υπαίθριο χώρο – κήπο.
Στην περιοχή της εισόδου του νηπιαγωγείου υπάρχει γραφείο υποδοχής – γραμματεία, ιατρείο, WC κοινού καθώς και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με αμφιθέατρο για τις εκδηλώσεις των παιδιών. Στον α’ όροφο βρίσκονται τα γραφεία των νηπιαγωγών, η βιβλιοθήκη, WC και η περιοχή εκθέσεων έργων – χώρος αναμονής, που βλέπει προς την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ισογείου μέσω του διώροφου χώρου.
Το πρότυπο Νηπιαγωγείο “Ιωάννης Καρράς” αποτελεί το πρώτο κτίριο με πιστοποίηση LEED Platinum στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας την πλέον απαιτητική έκδοση του LEED, που ισχύει για κτίρια εκπαίδευσης.
Στόχος της μελέτης εξ’ αρχής ήταν το κτίριο να πληροί τα περισσότερα δυνατά κριτήρια του προγράμματος LEED, ώστε να καταστεί εφικτή η πιστοποίηση αυτού στο επίπεδο Platinum. Ο βιοκλιματικός παθητικός σχεδιασμός, η επιλογή ενεργειακά αποδοτικών Η/Μ συστημάτων, η ορθολογική διαχείριση νερού, οι εκτεταμένες φυτεύσεις, η επιλογή τοπικών υλικών και η κατασκευή του έργου με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια συνέβαλλαν τόσο στην ποιοτική όσο και στην ποσοτική επίτευξη του στόχου.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε.
Ομάδα Μελέτης: Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς, Μαρία Β. Στεφανίδου, Δημήτρης Ι. Μεταλλινός, Βερίνα Μ. Μυροφορίδου
Αρχιτεκτονική Μελέτη Εφαρμογής: Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε., Σγούτας Αρχιτέκτονες
Στατική Μελέτη: Φαίδων Καρυδάκης & Συνεργάτες
H/M Mελέτη: Αλέξανδρος Καμαρινός
Σύμβουλος Αειφορίας & Leed: Dcarbon - Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος
Ενεργειακή Προσομοίωση: LDK Consultants
Ακουστική Μελέτη: Gottfried Schubert
Μελέτη Φυτεύσεων: Γεώργιος Μαθιουδάκης
Διαχείριση Έργου: AP Ergonplus & Συνεργάτες – Αγγελική Πέτρου, Emenergy Engineering – Θωμάς Ευθυμιόπουλος
Γενικός Ανάδοχος: INTRAKAT
Ιδιοκτήτης: Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κολέγιο Αθηνών – Κολέγιο Ψυχικού
Μέγεθος Έργου: 8,000 m²
Ολοκλήρωση: Αύγουστος 2014
Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κέντρο προσχολικής αγωγής στο Διόνυσο

Κέντρο προσχολικής αγωγής στο Διόνυσο

Το ιδιωτικό κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης κατασκευάστηκε σε ένα ενδιάμεσο οικόπεδο έκτασης ενός στρέμματος στο Διόνυσο. Η βόρεια όψη του κτιρίου είναι "στραμμένη" προς τη λεωφόρο, ενώ ο περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκε…
Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο στη Μύκονο

Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο στη Μύκονο

Το ειδικό αυτό κτίριο, μοναδικό ως λειτουργία στο νησί της Μυκόνου, θα έπρεπε όχι μόνο να ανταποκρίνεται στα προβλεπόμενα των ειδικών διαταγμάτων, αλλά παράλληλα να αποκτήσει μια ιδιομορφία, ώστε η…
Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στον Βόλο

Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στον Βόλο

Το κτίριο τοποθετείται σε υποχώρηση 4 m από την οικοδομική γραμμή της κεντρικής αρτηρίας (υποχρεωτική πρασιά). Η κάτοψη έχει σχήμα "Γ", με μικρό ακάλυπτο χώρο στην εσωτερική γωνία του οικοπέδου,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.