Το νέο κτίριο των Κεντρικών Γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα

Οι βασικές συνθετικές ιδέες του κτιρίου, συνοψίζονται αφενός στην πρόθεση να προκύψει ένα λιτό, σαφές και συμπαγές κτίριο, που να έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται τόσο με τον ύπαιθρο χώρο του, όσο και με τον αστικό ιστό στον οποίο εντάσσεται, αναιρώντας ταυτόχρονα την αίσθηση του συμπαγούς όγκου, και αφετέρου στην ανάδειξη του ρόλου του υπαίθριου δημόσιου χώρου, που καλείται να εισχωρήσει στο κτίριο να αναδείξει τα υπάρχοντα αρχαία ευρήματα και να διαποτίσει όλες τις στάθμες του έως την "εκτόνωση του" στη στέψη του.
Τα παραπάνω επιτυγχάνονται με τα εξής βασικά συνθετικά στοιχεία:
• Το βασικό στερεό του "κύβου", που ορίζει το κτίριο και περιέχει μέσα του όλες τις λειτουργίες του καθώς και τα Αρχαία ευρήματα.
• Το λοξό επίπεδο, μία ελαφριά γυάλινη αιωρούμενη οθόνη, που σκίζει - διαπερνά το συμπαγή δομικό κύβο και επανεμφανίζεται στη στέψη του, όπου εξελίσσεται στην κυματοειδή στέγαση του δώματος.
• Το οριζόντιο επίπεδο της εισόδου με την ιδιαίτερη επεξεργασία του. Υλοποιείται με μία πλατιά γέφυρα που ενώνει το κτίριο με το δρόμο και περνάει πάνω από τα αρχαιολογικά ευρήματα, αποκαλύπτοντας το σημαντικότερο τμήμα τους.
• Τον κατακόρυφο κεντροβαρικό άξονα, που διαμορφώνει την καρδιά του κτιρίου και υλοποιείται με τον πολυώροφο χώρο του αιθρίου, ο οποίος ενοποιεί το εσωτερικό του και φωτίζει το κέντρο του.
Στο κτίριο εφαρμόζονται σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, ενεργειακά υαλοστάσια, ηλιακοί συσσωρευτές καθώς και φωτοβολταϊκά στοιχεία καθιστώντας το ένα σύγχρονο "έξυπνο" και ενεργειακά αυτόνομο κτίριο.
Η αισθητική του κτιρίου στο επίπεδο των υλικών, αποδίδεται από τη χρησιμοποίηση τους σε πρωτογενή και εμφανή μορφή. Αποφεύγονται οι επενδύσεις και τα επιχρίσματα, ενώ αναδεικνύονται τα δομικά υλικά του κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Aρχιτεκτονική Μελέτη: ΩΜ Μελετητική
Αρχιτέκτονες: Αθ. Δημοπούλου, Καλ. Σαϊτη , Γ. Σταθόπουλος , Αικ. Χριστοδουλέα
Στατική Μελέτη: Εμ. Γιαννουλάκης
H/M Mελέτη: ΤΕΑΜ Η.Α.Ε. – Μηχανολόγοι, ΤΕΤΡΑΣ Η-Μ ΑΕΜ, Γ. Χριστοφίλης – Ι. Παπαγρηγοράκης & συν.ΕΠΕ
Eπίβλεψη: Περιφέρεια Αττικής
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Μ. Πολύδωρα, Μ. Κωνσταντινοπούλου
Ακουστική Μελέτη: Γ. Ζήσιμος
Kατασκευή: TOMH A.B.E.T.E.
Iδιοκτήτης: Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.
Tοποθεσία: Π. Π. Γερμανού 3-5 , Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 5471 m²
Χρόνος Μελέτης: Διαγωνισμός 1995, μελέτη εφαρμογής α' 1998, μελέτη εφαρμογής β' 2010
Χρόνος Κατασκευής: 2013
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κεντρικά γραφεία πολεοδομίας και οικήσεως στη Λευκωσία

Κεντρικά γραφεία πολεοδομίας και οικήσεως στη Λευκωσία

ΙστορικόΜετά από πολύχρονες προσπάθειες του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για εξασφάλιση μόνιμης στέγης για τα κεντρικά γραφεία, δόθηκε το 2001 η έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για αξιοποίηση κρατικού οικοπέδου στο…
Νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανιών

Νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανιών

Τα μουσεία οφείλουν να αποτελούν πεδία παραγωγής πολιτισμού. Για να γίνει αυτό εφικτό απαιτείται η κατάλληλη συνεργασία της αρχιτεκτονικής, της έκθεσης των ευρημάτων και των δραστηριοτήτων του μουσείου.Το αρχαιολογικό μουσείο…
O φωτισμός ως οργανικό τμήμα του τοπίου στην πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη

O φωτισμός ως οργανικό τμήμα του τοπίου στην πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη

Κύριος στόχος της μελέτης φωτισμού ήταν η δημιουργία ενός ιδιαίτερου νυχτερινού τοπίου, το οποίο θα είναι οπτικά άνετο, ασφαλές και φιλικό προς τον πολίτη. Αυτό το νέο νυχτερινό οπτικό περιβάλλον…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.