Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη Αττικής

Το 2006 ο Δήμος Δάφνης προκήρυξε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό με το σύστημα "μελέτη -­ κατασκευή" για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο "Κατασκευή Μουσείου Μπουζιάνη". Το ιδιόκτητο οικόπεδο, συνολικού εμβαδού 477.18 m², περιλαμβάνει την κατοικία του ζωγράφου Γ. Μπουζιάνη και βρίσκεται σε περιοχή κατοικιών με σχετικά χαμηλά κτίρια. Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα, δημιουργήθηκε ένα νέο τετραώροφο κτίριο με πέντε υπόγεια και έγιναν οι απαραίτητες επεμβάσεις στο υφιστάμενο κτίριο. Mε στόχο "το διάλογο" του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο, η όψη από την πλευρά του δρόμου έχει αντιμετωπιστεί διαφορετικά από αυτήν της εσωτερικής αυλής. 
Στο ισόγειο του νέου κτιρίου χωροθετούνται οι πληροφορίες, ένα μικρό αναψυκτήριο και ο χώρος περιοδικών εκθέσεων, ο οποίος διαμορφώνεται με κινητά πετάσματα που μπορούν να παραλάβουν διάφορα εκθέματα. Στον Α’ όροφο υπάρχει εκθεσιακός χώρος και οι χώροι υγιεινής του κοινού. Ο Β’ όροφος είναι ένας ενιαίος εκθεσιακός χώρος, o οποίος συνεχίζεται και στον Γ’ όροφο, στον οποίο βρίσκονται τα γραφεία της διοίκησης. Στο Β’ υπόγειο, στο οποίο βρίσκεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, υπάρχει και μια αποθήκη φύλαξης έργων τέχνης. Στο Δ’ και στο Ε’ υπόγειο υπάρχουν 10 θέσεις στάθμευσης. Η πρόσβαση στους χώρους στάθμευσης γίνεται μέσω ράμπας και ανελκυστήρα αυτοκινήτων.
Στο υφιστάμενο κτίριο έχουν γίνει οι απαραίτητες αντιστηρίξεις και περιορισμένες επεμβάσεις ανακαίνισης, ενώ η μορφολογία του παρέμεινε άθικτη. Στο πίσω μέρος του οικοπέδου και ανάμεσα στο νέο και στο παλαιό κτίριο διαμορφώνεται μια αυλή που διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύεται η σχέση του παλαιού με το νέο, λειτουργεί ως χώρος εκτόνωσης του μουσείου και παράλληλα μπορεί να υποστηρίξει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις όψεις του νέου κτιρίου είναι γκρι επίχρισμα, επένδυση με ξύλινα πετάσματα και περσίδες αλουμινίου. Οι χώροι έκθεσης εσωτερικά διαρθρώνονται ως ένας ενιαίος χώρος ανά όροφο και εξοπλίζονται με κινητά πετάσματα για να υπάρχει δυνατότητα οργάνωσης του χώρου ανάλογα με τα εκθέματα και να δημιουργούνται περισσότερες επιφάνειες για έκθεση πινάκων. 

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου
Aρχιτεκτονική Μελέτη: Studio 75
Στατική Μελέτη: Υπολογιστική Μελετητική Ε.Π.Ε.
H/M Mελέτη: Αντώνης Φρουδάκης
Eπίβλεψη: Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Δάφνης
Τεχνική Εταιρία Κατασκευής: Ηλέκτωρ Α.Ε.
Iδιοκτήτης: Δήμος Δάφνης
Tοποθεσία: Μπουζιάνη 27 - 31, Δάφνη Αττικής
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 1.659,18 m²
Xρόνος Μελέτης: 2006 - 2007
Χρόνος Κατασκευής: Μάιος 2008 - Ιούνιος 2010
Φωτογραφίες: Κώστας Κοντός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη

Το νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για ένα σύνθετο κτίριο, εφοδιασμένο με εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας με σκοπό τη φύλαξη, και διακίνηση χρηματικού πρός όλα τα καταστήματα της τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα. Χωροθετήθηκε στην περιαστική ζώνη…
Κτίριο αρχείων ραδιοφωνικού ιδρύματος Κύπρου

Κτίριο αρχείων ραδιοφωνικού ιδρύματος Κύπρου

Το κτίριο Αρχείων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Ρ.Ι.Κ.) βρίσκεται στη Λευκωσία και έχει εμβαδό περίπου 3.000 m². Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 5 Ιουλίου 2012. Το κτίριο αντιμετωπίστηκε ως ένα…
Αποκατάσταση και ανάδειξη λιθόκτιστου κτίσματος ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού Πρεσπών

Αποκατάσταση και ανάδειξη λιθόκτιστου κτίσματος ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού Πρεσπών

Ο νερόμυλος του Αγ. Γερμανού (1930) βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε υψόμετρο 1.100 m και σε απόσταση περίπου 400 m βόρεια του ομώνυμου οικισμού. Αποτελεί συγκρότημα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.