Μεταπτυχιακό Τμήμα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Το 1992 η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) αγόρασε από την Εμπορική Τράπεζα το οικόπεδο της παλιάς βιομηχανίας Σικιαρίδη, στα κτίρια της οποίας με διαδοχικές προσαρμογές  εγκαταστάθηκε. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτού του έργου είναι ότι δεν πρόκειται για ανάπλαση, αλλά για μια προσθήκη στο δώμα του ισογείου ενός διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου κατασκευασμένου από οπλισμένο σκυρόδεμα, στο οποίο δεν είχε προβλεφθεί η προσθήκη ορόφου. Επομένως η νέα κατασκευή έπρεπε να είναι κατά το δυνατόν ελαφριά και να προσαρμοστεί στη μονολιθική κατασκευή του ισογείου, καλύπτοντας όλες τις νέες απαιτήσεις των αντισεισμικών κανονισμών χωρίς να θιγεί το ισόγειο, όπου θα συνέχιζε να λειτουργεί ένα εικαστικό εργαστήριο.
Η νέα κατασκευή στηρίζεται σε 5 σειρές μεταλλικών υποστυλωμάτων που εδράζονται στα φέροντα στοιχεία του ισογείου και διαμορφώνουν πλαίσια διατεταγμένα στις δύο κατευθύνσεις. Τα πρόσθετα περιμετρικά, υποστυλώματα σε απόσταση από τα υπάρχοντα και σε πλήρη αντιστοιχία με αυτά, θεμελιώνονται σε μια πεδιλοδοκό - κρηπίδωμα που κατασκευάστηκε στο περίγραμμα του κτιρίου. Σ’ αυτή την περιμετρική ζώνη ανήκουν και οι απαραίτητοι χιαστί σύνδεσμοι, όπου ήταν απαραίτητοι, στον όροφο και στο ισόγειο.
Η προσπέλαση προς τον όροφο πραγματοποιείται από ένα νέο κλιμακοστάσιο κατασκευασμένο σε επαφή με τη βορειοανατολική γωνία του κτιρίου, όπου έγινε και η προσθήκη ανελκυστήρα οκτώ ατόμων. Η κάτοψη της προσθήκης οργανώθηκε γύρω από ένα κεντρικό αίθριο – deck το οποίο ορίζεται από δύο διαμπερείς διαδρόμους που χωρίζουν το κτίριο σε τρεις ζώνες. Το προς το αίθριο όριο της αίθουσας διδασκαλίας, η οποία προσφέρεται και για την ανάρτηση, κριτική και τις συζητήσεις των φοιτητικών εργασιών, θα διαμορφώνεται με ελαφρά κινητά πετάσματα, τα οποία θα μετακινούνται ή θα καταργούνται ανάλογα με τις καθημερινές λειτουργικές απαιτήσεις. Οι εξωτερικές ζώνες περιλαμβάνουν τα 16 εργαστήρια και το γραφείο των καθηγητών, ενώ η κεντρική ζώνη εκτός από το αίθριο και τον χώρο των πολλαπλών χρήσεων περιλαμβάνει δύο ακόμη εργαστήρια, τα W.C.,  το αναψυκτήριο και έναν μικρό χώρο για το φύλακα. Στον εξοπλισμό κάθε εργαστηρίου περιλαμβάνεται ένας επιμήκης πάγκος εργασίας με μία γούρνα. Η οροφή των τριών ζωνών ανοίγεται προς το βοριά με μια σειρά παραθύρων που φωτίζουν και αερίζουν τον χώρο των εργαστηρίων, την αίθουσα διδασκαλίας και τους χώρους των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των W.C. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Α66 Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής - Σουζάνα Αντωνακάκη, Δημήτρης Αντωνακάκης, Ματίνα Καλογεράκου, Έφη Κουμαριανού
Στατική μελέτη: Αλ. Αθανασιάδης, Κ. Καλαντζή, πολ. μηχανικοί
H/M μελέτη: Π. Κερχουλάς & Συνεργάτες, Elxis Σύμβουλοι Μηχανικοί
Επίβλεψη: Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών ΕΜΠ - Μ. Παναγιώτου, διευθύντρια -πολ. μηχ. Μ. Χλωρού, πολ. μηχ. Τμήμα Τεχνική Υπηρεσία Α.Σ.Κ.Τ. - Ε. Μητσάκη, αρχ. μηχ.

Επιβλέποντες

Αρχιτεκτονικά: Ε. Μητσάκη, Φ. Βέττα, αρχ. μηχ.
Στατικά: Ε. Παυλοπούλου, Φώτης Σταθάτος , πολ. μηχ.
Η/Μ: Ι. Κοντός, μηχ/γος μηχ.
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Π.Ι.Μ.ΕΡ. Α.Τ.Ε.
Ιδιοκτήτης: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)
Τοποθεσία: Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντη, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 1.074 m²
Χρόνος μελέτης: 2002 - 2004
Χρόνος κατασκευής: 2008 - 2010
Φωτογραφίες: Δημήτρης Αντωνακάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το μουσείο της Πέλλας

Το μουσείο της Πέλλας

Το αρχαιολογικό μουσείο είναι ένα σύγχρονο έργο, που προσαρμόζεται στη μορφολογία του εδάφους, αποτυπώνει την ιστορία του και προβάλλεται στο μέλλον. Μορφολογικά, σκόπιμα προσδόθηκε στο έργο ένας χαρακτήρας ήπιος που…
Υδροθεραπευτήριο Ιαματικού Νερού στο Λουτράκι Κορινθίας

Υδροθεραπευτήριο Ιαματικού Νερού στο Λουτράκι Κορινθίας

Η ανέγερση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε σε οικόπεδο εμβαδού 3.021,13 m² Στο ανατολικό άκρο του οικοπέδου βρίσκεται το παλαιό δημοτικό Υδροθεραπευτήριο Ιαματικών Λουτρών, το οποίο ανακαινίστηκε και συνδέθηκε λειτουργικά με το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.