Το κτιριακό κέλυφος του Νέου Mουσείου Πατρών αποτελείται από ασύμμετρους πρισματικούς και ελλειψοειδείς όγκους. Η αισθητική του προκύπτει αφενός από τη σύνθεση και τη μορφή, την υφή και το χρώμα των δομικών στοιχείων από τα οποία αποτελείται και αφετέρου από τη σύνθεση των επιμέρους γεωμετρικών όγκων που φιλοξενούν τις διάφορες χρήσεις.  Η βασική ιδέα του λειτουργικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός άξονα, εκατέρωθεν του οποίου χωροθετήθηκαν εκθεσιακές αίθουσες, αμφιθέατρο, εργαστήρια και γενικά όλοι οι προβλεπόμενοι χώροι. Ο άξονας αυτός διατρέχει όλο το μήκος του μουσείου, χωρίζει και ενοποιεί τις αίθουσες, αποτελεί από μόνος του εκθεσιακό χώρο σύντομης εκθεσιακής διαδρομής, εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης των εκθεμάτων και άλλων στοιχείων από τις αίθουσες στα εργαστήρια και αντίστροφα. Οι μονοχρωματικές ευρύχωρες αίθουσες των εκθέσεων είναι απαλλαγμένες από στοιχεία "οπτικής όχλησης" του παρατηρητή. Η τεθλασμένη ανάπτυξή τους αυξάνει τα επίπεδα προβολής, ενώ η πρισματική ψευδοροφή συμβάλλει στην εξάλειψη του φαινομένου του ηχητικού συντονισμού. Το μουσείο πλαισιώνεται από μία σειρά άλλων χώρων, όπως του πωλητηρίου, των χώρων διοίκησης, του αναψυκτηρίου, των εργαστηρίων συντήρησης, των αποθηκών κ.ά. 
Όλο το κτιριακό κέλυφος (όψεις και στέγες) –με εξαίρεση τον ελλειψοειδή όγκο– έχει καλυφθεί με πέτρινες πλάκες διαστάσεων 100 x 200 (cm), δημιουργώντας αεριζόμενες πλαγιοκαλύψεις και επικαλύψεις που συμβάλλουν στο βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου. Ο ελλειψοειδής όγκος είναι καλυμμένος με φύλλα τιτανίου, ενώ ο παραλληλεπίπεδος όγκος στην είσοδο (που εκτείνεται και στο εσωτερικό του μουσείου) επικαλύφθηκε με ξυλεία από κέδρο. Στο εσωτερικό του κτιρίου, οι εκθεσιακοί χώροι και η είσοδος έχουν καλυφθεί με μαγνησιακό δάπεδο, ενώ ως τελική επίστρωση στους χώρους των εργαστηρίων έχουν χρησιμοποιηθεί πλακίδια ειδικής αντοχής και προδιαγραφών. Οι εσωτερικές κατακόρυφες επιφάνειες των εκθεσιακών χώρων έχουν επενδυθεί με διπλή γυψοσανίδα σε απόσταση 10 cm από την τοιχοποιία. Το κενό που δημιουργείται βοηθά στην απαγωγή του αέρα, αποφεύγοντας έτσι τα στόμια απαγωγής του κλιματισμού. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: BOBOTIS Architects
Μουσειογραφική μελέτη: BOBOTIS Architects
Επίβλεψη έργου: Υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Χώρων)
Στατική μελέτη: Eλληνική Mελετητική
H/M μελέτη: Aντώνης Πανταζής & Συνεργάτες  A.T.E.
Γεωτεχνική μελέτη: Κωνσταντίνος Παινέσης A.E.
Περιβαλλοντική μελέτη: Φωτεινή Αργυρούλη
Ακουστική μελέτη: Θεόδωρος Τιμαγένης
Iδιοκτήτης: Yπουργείο Πολιτισμού
Tοποθεσία: Eθνική Oδός Aθηνών - Πάτρας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 7.712 m²
Xρόνος μελέτης: 2002 - 2004
Xρόνος κατασκευής: 2005 - 2009
Φωτογραφίες: Xαράλαμπος Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σπουδαστική εστία στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Θεσσαλονίκη

Σπουδαστική εστία στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο, το οποίο πέρα από τους ατομικούς χώρους των σπουδαστών διαθέτει και πολλούς κοινόχρηστους χώρους (αίθουσα πολλαπλών xρήσεων, αίθουσα διαλέξεων, εστιατόριο κ.ά.).Ο σχεδιασμός του βασίστηκε σε…
Αρσάκειο δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων

Αρσάκειο δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων

Στους πρωταρχικούς στόχους της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ήταν πάντα η παροχή παιδείας υψηλού επιπέδου σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Γι' αυτό το λόγο…
Βιοκλιματικό κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης, Κύπρος

Βιοκλιματικό κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης, Κύπρος

• Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.Ε.) Κάβο Γκρέκο, είναι η υλοποίηση μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου, η οποία βραβεύτηκε με το Α’ βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που είχε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.