Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας στην Αγία Παρασκευή

Tο τριγωνικό σχήμα του κτιρίου με καμπύλη ως υποτείνουσα επελέγη για το δυναμισμό της οξείας γωνίας που ανταποκρίνεται στο χαρακτήρα του Iνστιτούτου. Oι χώροι γραφείων, εργαστηρίων και αίθουσας διαλέξεων - σεμιναρίων περιβάλλουν ένα καλυμμένο με μεταλλική οροφή αίθριο εν είδει εσωτερικής πλατείας, το οποίο διαπερνά καθ’ ύψος το κτίριο, εξασφαλίζει εποπτεία στο χώρο και προσφέρεται για πολλαπλές εκδηλώσεις με τους ανοιχτούς διαδρόμους του ορόφου να χρησιμεύουν και ως εξώστες - θεωρεία γύρω από αυτό.
Oριζόντιες και κατακόρυφες σχισμές τέμνουν το κέλυφος σε δύο καίρια σημεία. H μία στην οροφή, περιμετρικά του αιθρίου, εξασφαλίζει φυσικό φωτισμό και αερισμό στο χώρο (μεταβάλλοντας το αίθριο σε αγωγό του θερμού ρεύματος αέρα από τη βάση προς την οροφή το καλοκαίρι), ενώ παράλληλα διαχωρίζει τη μεταλλική στέγη από τα περιμετρικά τοιχώματα, κάνοντάς την να αιωρείται. H δεύτερη στην οξεία γωνία, που δεσπόζει ως εντύπωση από το δρόμο προσπέλασης, διασπά εγκάρσια το πρίσμα του όγκου, παραπέμποντας θεματικά στη διάσπαση του ατόμου, που ως έννοια συνδέεται συνειρμικά με την επωνυμία του ινστιτούτου.
Tο γεγονός ότι οι δύο όψεις εκατέρωθεν της εγκάρσιας αυτής σχισμής εμφανίζουν διαφορετική χάραξη (όπως οξεία γωνία και καμπύλη) και διαφορετικά υλικά (όπως μέταλλο και τούβλο), που αντιστοιχούν σε βιομηχανικά και φυσικά προϊόντα και προϋποθέτουν αντίστοιχα τεχνολογικά προηγμένες αφενός και συμβατικές αφετέρου τεχνικές και δεξιότητες για την υλοποίησή τους, εκτός από τον τονισμό της διάσπασης του κελύφους οπτικά και τις θετικές επιπτώσεις, που η σύζευξη παραδοσιακών και νέων υλικών αναμένεται να έχει στη δημιουργία ενός οικείου περιβάλλοντος για τους χρήστες, θέλει σ’ ένα συμβολικό επίπεδο να εκφράσει κατ’ επέκταση την ανάγκη επανένταξης παραδοσιακά καθιερωμένων ήδη αξιών σε μια σύγχρονη κοινωνία, στην οποία η μονομερής έμφαση στην τεχνολογική εξέλιξη, με παράλληλη υποβάθμιση άλλων σημαντικών εδραιωμένων μέσα στο χρόνο αξιών, έχει συχνά οδηγήσει σε αποξένωση το άτομο από το περιβάλλον του, προκαλώντας όλο και εντονότερες κριτικές και επιφυλάξεις από ειδικούς και χρήστες.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Γιάννης A. Kούκης
Συνεργάτης: Mιλτιάδης Kατσαρός
Στατική μελέτη: Eλευθέριος Πανταλέων
H/M Mελέτη: Παναγιώτης Mεγαρίτης
Γενική επιμέλεια - εφαρμογή: E.K.E.Φ.E. / ΔHMOKPITOΣ, Διεύθυνση Tεχνικών Eφαρμογών
Kατασκευή: ΓNΩMΩN A.E.
Eργοδότης: E.K.E.Φ.E. / ΔHMOKPITOΣ
Tοποθεσία: Aγία Παρασκευή
Xρόνος μελέτης: 1997
Xρόνος κατασκευής: 2000 – 2002
Φωτογραφίες: Mπάμπης Λουϊζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Φοιτητική εστία στο ακρωτήριο  Xανίων

Φοιτητική εστία στο ακρωτήριο Xανίων

Tοποθετημένο στις ήπιες κλίσεις του Kρητικού τοπίου, το κτίριο εντάσσεται στη ζώνη φοιτητικής κατοικίας του Πολυτεχνείου Kρήτης, στην περιοχή Aκρωτηρίου Xανίων. Aποτελεί την πρώτη φάση και συνάμα "κορύφωση" του μελλοντικού…
Kτίριο Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Ψυχικό

Kτίριο Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Ψυχικό

Το κτίριο εγγράφεται σε τετράγωνο πλευράς 50 m και ελίσσεται σε κάνναβο, ο οποίος διαιρεί το τετράγωνο σε 7x7 ίσα τετράγωνα. Αναπτύσσεται σε έξη στάθμες. Το αρχειακό υλικό τοποθετείται σε…
Προσκυνητάρι σε εργοστάσιο, στο Ηράκλειο

Προσκυνητάρι σε εργοστάσιο, στο Ηράκλειο

Το προσκυνητάρι βρίσκεται μέσα στο εργοστάσιο των "Πλαστικών Κρήτης", στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου. Το γεγονός ότι θα αποτελούσε κομμάτι ενός βιομηχανικού κτιρίου ήταν μια σημαντική παράμετρος που οδήγησε στο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.