Κτίριο γραφείων-καταστημάτων Τ.Σ.Ε.Υ.Π.

Η ιδιοκτησία του Τ.Σ.Ε.Υ.Π. βρίσκεται στη Λεωφόρο Ειρήνης, το σημαντικότερο κυκλοφοριακό άξονα του Δήμου Πεύκης. Με ζητούμενο την καλύτερη αξιοποίηση του οικοπέδου και την προβολή ενός σύγχρονου κτιρίου σε μία αναπτυσσόμενη επιχειρηματικά περιοχή, προκρίθηκε η επιλογή της απόδοσης μεγαλύτερου τμήματος της δόμησης σε ένα ενιαίο ισόγειο κατάστημα σε συνδυασμό με δύο ορόφους γραφείων.
Κεντρική ιδέα της πρότασης ήταν η διατήρηση ενός μεγάλου πεύκου (στην κατασκευή δεν κατέστη δυνατή), όχι μόνο ως σημαντικού φυσικού στοιχείου, αλλά και ως οργανωτικού, αφού γύρω του σχηματίζεται ένα πλάτωμα, που συγκεντρώνει τις εισόδους του κτιρίου και του καταστήματος, μία "αυλή" προστατευμένη από την όχληση του δρόμου.
Στη λύση δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία ενός κτιρίου ανοικτού, φιλικού, σύγχρονου, που ενσωματώνεται ομαλά, με ανθρώπινη κλίμακα, στο φυσικό περιβάλλον του.
Περιγραφή
Για να επιτευχθεί η μέγιστη προβολή του καταστήματος στο δρόμο, θεωρήθηκε απαραίτητη η επαφή του με το πλαϊνό δυτικό όριο του οικοπέδου και η τοποθέτησή του σε μικρή υποχώρηση από την οικοδομική γραμμή. Έτσι επιτυγχάνεται ένας άνετος χώρος υποδοχής και ανάδειξης της ογκοπλαστικής διάρθρωσής του και δημιουργείται χώρος προσωρινής στάθμευσης επισκεπτών. Το κατάστημα προβάλλει ως μονώροφος όγκος αυτονομούμενος αισθητικά και σε μορφολογική επεξεργασία, ενώ πιο πίσω αναπτύσσεται ο διώροφος όγκος των γραφείων.
Τη μεγιστοποίηση της παρουσίας του καταστήματος στο δρόμο αναλαμβάνει ένας ψευδότοιχος, που διατρέχει το πλάτος του οικοπέδου. Μαζί με το στέγαστρο της εισόδου, ο διαφανής κεκλιμένος γυάλινος όγκος του καταστήματος και ο δίδυμος ψευδότοιχος σχηματίζουν ένα σύνολο πολλαπλών επιπέδων, που προβάλλονται διαδοχικά πάνω στο φόντο του κυρίως κτιρίου.
Ο όροφος είναι τυπικός και προβλέπει ενιαίο χώρο γραφείων για εκμετάλλευση. Ένα μικρό αίθριο στη μεσοτοιχία προσφέρει πρόσθετο φωτισμό στους χώρους. Η πρόσοψη των γραφείων είναι κεκλιμένη προς τα έξω ώστε να σκιάζονται τα μεμονωμένα ανοίγματα που βρίσκονται σε κατακόρυφο επίπεδο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Μελέτης Λούκος αρχιτέκτων
Στατική μελέτη: Δημήτρης Κόκας πολιτικός μηχανικός
H/M μελέτη: Αναστάσιος Ρουμανάς μηχανολόγος μηχανικός
Επίβλεψη: Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου
Συνεργάτες: Κώστας Αναστασιάδης - Μαρίνος Αποστόλου αρχιτέκτονες
Κατασκευή: ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΤΕ
Ιδιοκτήτης: Τ.Σ.Ε.Υ.Π.
Τοποθεσία: Λεωφόρος Ειρήνης- Πεύκη
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 650 m²
Χρόνος μελέτης: 2003 - 2005
Χρόνος κατασκευής: 2006 - 2007
Παρουσίαση: Μελέτης Λούκος
Φωτογράφος: Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα μεικτής χρήσης στην Πάτρα

Συγκρότημα μεικτής χρήσης στην Πάτρα

Η γενική ιδέα ανάπτυξης του συγκροτήματος είναι η απομόνωση της χρήσης της κατοικίας από τη χρήση των καταστημάτων και των γραφείων, με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης ιδιωτικότητας του χώρου.…
Οδοντιατρείο στην Κηφισιά

Οδοντιατρείο στην Κηφισιά

Η μελέτη αφορά στη διαμόρφωση οδοντιατρείου 190 m2 σε συγκρότημα επαγγελματικών χώρων στην Κηφισιά.Στόχος ήταν η δημιουργία ενός άρτια διαμορφωμένου και εξοπλισμένου ιατρικού χώρου, σε συνδυασμό με μια αίσθηση οικειότητας,…
Γραφείο δικηγόρου και εργαστήριο καλλιτέχνη στην Αθήνα

Γραφείο δικηγόρου και εργαστήριο καλλιτέχνη στην Αθήνα

Δύο όμορα αλλά αυτόνομα ισόγεια καταστήματα παλαιάς αθηναϊκής πολυκατοικίας στην περιοχή του Παγκρατίου αποτελούν το πλαίσιο της αρχιτεκτονικής επέμβασης για τη μετατροπή τους σε δικηγορικό γραφείο και εργαστήριο καλλιτέχνη αντίστοιχα. Βασικό στοιχείο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.