Μία κατοικία στην Πάρο σε αρμονία με το τοπίο

Μια κατοικία, ίδια η Πάρος, στην οποία και βρίσκεται, με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο, το εντυπωσιακό και την απλότητα. Μια κατασκευή, που δε φωνάζει, αλλά "ψιθυρίζει" μοναδικότητα και στην πιο μικρή της λεπτομέρεια.
Η Πάρος, ένα από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων, χαρακτηρίζεται από την απλότητα που συναντά την ομορφιά. Το νησί της Θεάς Δήμητρας ξυπνά όλες τις αισθήσεις και μια ιδιαίτερη ενέργεια υπάρχει στο νησί απ‘ άκρη σ’ άκρη. Μυρωδιές του δενδρολίβανου και του φασκόμηλου από τους θάμνους, της αρμύρας από τη θάλασσα, ενώ ο αέρας μεταφέρει την ιδιαίτερη ενέργεια του νησιού από τα σοκάκια στους λόφους και από τις παραλίες στα ξωκλήσσια.
Στο αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο των ακτών της Πάρου συναντά κανείς το λευκό του μαρμάρου και των σπιτιών, αλλά τα χρώματα γεννώνται και αναγεννώνται με την αλλαγή του φωτός και τις αντανακλάσεις του. Σ' αυτό το περιβάλλον βρίσκεται η οικία, σε ένα χώρο που ενσωματώνεται πλήρως στο περιβάλλον τόσο από το σημείο που κατασκευάστηκε όσο και κυρίως από αυτά καθ’ αυτά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και τον τρόπο που έγινε η τελική συνθεση. Με μια σύνθεση έντονου λευκού και πέτρας αποπνέει μια μίνιμαλ διάθεση και παίζει αριστοτεχνικά με το φως και τους όγκους.
Όγκος, υλικά, προσανατολισμός
Εγκλωβίζοντας μέσα του την κυκλαδίτικη αύρα, δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο λευκό, ενώ το ύφος του σπιτιού με τα πέντε δωμάτια και τους μεγάλους χώρους διημέρευσης απαντούν με ακρίβεια στις ανάγκες τις οικογένειας, για την οποία σχεδιάστηκε. Με δυνατότητα να φιλοξενήσει πολλούς φίλους, αλλά και να παράσχει διακριτική απομόνωση στους ιδιοκτήτες, τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στον ίδιο όγκο, ενώ το κυρίως υπνοδωμάτιο βρίσκεται σε έναν άλλο, ξεχωριστό. Όλα τα δωμάτια έχουν το δικό τους μπάνιο και κοντά στην είσοδο υπάρχει το W.C. των επισκεπτών.
Το σπίτι είναι κυρίως καλοκαιρινό και γι’ αυτό σημείο συνάντησης είναι ένας συμπαγής όγκος μαρμάρου που διαμορφώθηκε σε τραπέζι κάτω από τη μεγάλη ξύλινη πέργκολα, που ενώνει τον κύριο όγκο του σπιτιού με το κυρίως υπνοδωμάτιο. Έχει θέα στην εντυπωσιακή πισίνα από μαύρο γρανίτη, που ικανοποιεί τόσο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά που θέλουν να απολαύσουν την ημέρα τους στο νερό. Επιπλέον, κάθε δωμάτιο του σπιτιού έχει θέα τα δέντρα και τα φυτά, αλλά και τη θάλασσα, προκειμένου να μην τη στερείται κανείς, σε όποιο σημείο του σπιτιού κι αν επιλέξει να περάσει το χρόνο του. Διαθέτει πολλές διαφορετικές γωνιές χαλάρωσης και ηρεμίας με κρυφούς φωτισμούς να προκαλούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τους διακόπτες να είναι σχεδόν αόρατοι. Στην τραπεζαρία ενα γυάλινο τραπέζι, που στηρίζεται σε παριανό μάρμαρο, ειδικα σχεδιασμένο, δένει αρμονικά με τα στοιχεία του σπιτιού και προσδίδει μια νότα διακριτικής πολυτέλειας στο χώρο. Μεγάλα, ενιαία κομμάτια μαρμάρου είναι προσαρμοσμένα στα μπάνια, τα οποία συνδυάζοντας γυαλί και μάρμαρο και σύγχρονης τεχνολογίας μηχανισμούς δίνουν ένα λιτό και παράλληλα μοντέρνο αέρα στο χώρο. Τα ανοίγματα οροφής στα μπάνια φωτίζουν και ταυτόχρονα ενοποιούν τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο.
Σε όλους τους χώρους του σπιτιού υπάρχουν ξύλινα κουφώματα, τα οποία κατευνάζουν τη ψυχρότητα του μαρμάρου, απελευθερώνοντας μια γλυκιά αίσθηση θερμότητας, όπως κάνει πάντα το ξύλο. Βασικό χαρακτηριστικό της κατοικίας αποτελεί η ανάγκη για την ισορροπία του εντυπωσιακά μοντέρνου με την κομψή απλότητα, γι’ αυτό για το σχεδιασμό σε όλες τις πόρτες επιλέχθηκε ο μηχανισμός pivot, ο οποίος, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες του σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, εξαλείφει τους περιορισμούς ύψους και πλάτους, προσδίδει κύρος και κομψότητα και παράλληλα διατηρεί τον μινιμαλιστικό χαρακτήρα που αποτελεί ζητούμενο.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Γι' αυτό και η συγκεκριμένη κατοικία, ανταποκρινόμενη σε αυτές αποτελεί ένα "έξυπνο σπίτι". Αυτά τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα προσδίδουν ασφάλεια, προστασία και άνεση με τρόπους που δεν ήταν εφικτοί στο παρελθόν, μιας και δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου του σπιτιού κεντρικά.
Βασικό ρόλο στο σχεδιασμό έπαιξε το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκε μόνο ως καλοκαιρινή κατοικία, αλλά ως ένα σπίτι, το οποίο οι ιδιοκτήτες επιθυμούν να απολαμβάνουν όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Έτσι οι αποχρώσεις και τα υλικά είναι ουδέτερα και αρμονικά, ώστε να ταιριάζουν σε κάθε εποχή και υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα κλιματισμού και ενδοδαπέδια θέρμανση. Στο νησί κατά τους χειμερινούς μήνες επικρατούν συχνά άστατες καιρικές συνθήκες. Για την άνεση και τη διευκόλυνση της διαβίωσης στην κατοικία έχει εγκατασταθεί γι' αυτό το λόγο γεννήτρια.
Στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας επικρατεί απόλυτη αρμονία με την άγρια ομορφιά του νησιού. Βλάστηση, φιλικά προσκείμενη στο κλίμα της περιοχής και με χαμηλές ανάγκες περιποίησης, προσδίδει μια ωραία εικόνα, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Δέντρα και φυτά που εντάσσονται στο χώρο και δεν απαιτούν πολύ νερό για να διατηρηθούν, όπως χαρουπιές, λεμονιές και θάμνοι, που αντέχουν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και ελιές που προσδίδουν ένα ελληνικό στοιχείο που πέραν της ανθεκτικότητάς τους, η θέα τους προκαλεί δέος και μια ιδιαίτερα ταπεινή ομορφιά. Είναι με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα στον εξωτερικό χώρο όλα τα φυτά, που και παρέχουν θέα από τα δωμάτια, αλλά και δίνουν στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να κάνουν μια ήσυχη βόλτα στον όμορφα φωτισμένο κήπο τους.
Και εκεί που το παραδοσιακό αναμειγνύεται δημιουργικά με το μοντέρνο, έρχονται τα έργα τέχνης με τις εντυπωσιακές τους γραμμές να συμπληρώσουν την εικόνα. Αυτά τα έργα τέχνης με τους μεγάλους όγκους φιλοτεχνήθηκαν ειδικά γι' αυτή την κατοικία και προσθέτουν μια αίγλη στο χώρο, χωρίς να "κλέβουν" την απλή ομορφιά του τοπίου.

Περισσότερα...

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

APXITEKTONIKH MEΛETH:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ, ΤΖΕΝΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΣTATIKH MEΛETH:
PERI - ERGON
H/M MEΛETH:
PG ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
EΠIBΛEΨH:
PERI - ERGON
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ:
ΜΑΡΙΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ
TEXNIKH ETAIPΕΙA KATAΣKEYHΣ:
PERI - ERGON
TOΠOΘEΣIA:
ΠΑΡΟΣ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY:
ΙΣΟΓΕΙΟ 291,49 m2, ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ 29,66 m2, ΠΙΣΙΝΑ 102,96 m2, ΥΠΟΓΕΙΟ 94,64 m2
XPONOΣ MEΛETHΣ:
2016
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ:
2016 - 2017
ΦΩTOΓPAΦΙΕΣ:
PERI - ERGON

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Οικοδομή στον Άλιμο

Οικοδομή στον Άλιμο

Η οικοδομή στον Άλιμο, υποβοηθούμενη από μια ευτυχή συγκυρία, η οποία υποχρέωσε τα όμορα οικόπεδα να κτίσουν σε μικρό ύψος, έχει μία εκπληκτική θέα στον κόλπο του Σαρωνικού και στο…

"G2 Beach Apartment" στα Σύβοτα

Το διαμέρισμα επιφάνειας 90 m2, αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα, σε απόσταση μόλις 30 m από τη θάλασσα. Το έργο αφορά τον επαναπροσδιορισμό ενός υφιστάμενου χώρου που εντάσσεται σε ένα κτιριακό…

"House 132"

«Η επανεξερεύνηση του χώρου της καθημερινότητας», προέκυψε ως ανάγκη λόγω της ιδιαίτερης προσέγγισης του πελάτη σε ένα δικό του τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με μια πολύ προσωπική αίσθηση του γούστου».…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.