Διώροφη μονοκατοικία στο Άνω Δάσος Χαϊδαρίου

Πρόκειται για μια νεόδμητη κατοικία σε ένα οικόπεδο με έντονη κλίση, στο Άνω Δάσος Χαϊδαρίου. Τόσο η έντονη υψομετρική διαφορά όσο και η απεριόριστη θέα στο αστικό τοπίο επιβάλλουν την τοποθέτηση των περισσότερων χώρων στην κύρια όψη του κτιρίου. Ο νοτιοανατολικός δε προσανατολισμός επιτρέπει την τοποθέτηση μεγάλων ανοιγμάτων χωρίς να επηρεάζεται ενεργειακά το κτίριο, εφόσον στόχος είναι η εξασφάλιση ενεργειακής κλάσης Α+.
Η κατοικία, η οποία εξελίσσεται σε τέσσερα συνολικά επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο, όροφο και πατάρι, έχει μία ανορθόδοξη διάταξη των χώρων μιας και αποφασίστηκε τα δωμάτια να τοποθετηθούν στο ισόγειο και οι χώροι διημέρευσης στον όροφο. Σκοπός είναι τα υπνοδωμάτια να έχουν άμεση επαφή με το έδαφος και τη φύτευση, προσφέροντας στα μικρά παιδιά της οικογένειας ένα ασφαλές παιχνίδι. Συγχρόνως, οι χώροι διημέρευσης στοχευμένα τοποθετούνται στον όροφο. Το καθιστικό με τις μεγάλες τζαμαρίες εκατέρωθεν λειτουργεί σαν ένα παρατηρητήριο τόσο στο αστικό τοπίο (μπροστινή όψη), όσο και στο φυσικό τοπίο - δάσος στην πίσω όψη. Για να τονιστεί αυτή η χρήση δημιουργείται ένα ενδιαφέρον παιχνίδι γεωμετρίας, προβάλλοντας τον όγκο του καθιστικού σχεδόν στα όρια της οικοδομικής γραμμής, δίνοντας έτσι την αίσθηση ενός τηλεσκόπιου. Συγχρόνως, στην πίσω όψη του κτιρίου γίνεται η επιλογή να φυτευτεί το δώμα του ισογείου που προεξέχει, ώστε να υπάρχει απόλυτη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον.
Λόγω αυτής της ανορθόδοξης διάταξης των χώρων, που επέβαλε η υψομετρική διαφορά του οικοπέδου, γεννήθηκε η ανάγκη να τοποθετηθεί η κύρια είσοδος της κατοικίας στο υπόγειο.
Για να γίνει η υπόγεια διαδρομή ενδιαφέρουσα δημιουργείται ένας στεγασμένος εξωτερικός χώρος διπλού ύψους στην αγκαλιά του κτιρίου. Φυτεύεται και περιβάλλεται από ένα διακοσμητικό πέτασμα, το οποίο δημιουργεί ένα ευχάριστο παιχνίδι με το φως, ενώ συγχρόνως προστατεύει την ιδιωτικότητα των χώρων που βλέπουν σε αυτόν. Σκοπός, λοιπόν, είναι να παραλαμβάνεται ο επισκέπτης από μία "φυτεμένη αγκαλιά" στα έγκατα του κτιρίου και να εκτίθεται στο αστικό τοπίο που προβάλλεται από το καθιστικό.
Το κτίριο στο σύνολό του διαμορφώνεται με λιτές γραμμές, ενώ στο εσωτερικό του επιλέγεται ως βασικό υλικό το ξύλο με μαύρες λεπτομέρειες, που έρχεται σε αντίθεση με το ολόλευκο περίβλημά του.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Concept Studio / Λεωνίδας Μανιώτης & Ελένη Πελεκανάκη
Στατική μελέτη:
Concept Studio / Λεωνίδας Μανιώτης & Ελένη Πελεκανάκη
H/M μελέτη:
KNS ENGINEERING / Νικόλαος Σπυρίδης
Μελέτη φωτισμού:
Halo Architectural Lighting
Κατασκευή & διαχείριση έργου:
Concept Studio / Λεωνίδας Μανιώτης & Ελένη Πελεκανάκη
Τοποθεσία:
Άνω Δάσος Χαϊδαρίου
Εμβαδό:
220 m2
Χρόνος μελέτης:
2019
Χρόνος κατασκευής:
2022
Παρουσίαση:
Λεωνίδας Μανιώτης & Ελένη Πελεκανάκη
Φωτογραφίες:
Γιώργος Φάκαρος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

“A Touch of New”. Κατοικία στον Τριαντάρο, Τήνος

“A Touch of New”. Κατοικία στον Τριαντάρο, Τήνος

Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιστών περιστεριώνων της Τήνου και από τον τρόπο που πραγματοποιούταν οι προσθήκες καθ’ ύψος, η κατοικία στον Τριαντάρο αφορά την ανακαίνιση μιας Παλαιάς Σιταποθήκης…
Διπλοκατοικία  στον Κουβαρά Αττικής

Διπλοκατοικία στον Κουβαρά Αττικής

Οι κατοικίες βρίσκονται στον Κουβαρά Αττικής, στους ορεινούς όγκους της θέσης "Μεσονήσι". Η περιοχή γειτνιάζει με τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου. Το οικόπεδο έχει έκταση 5.577 m², είναι επίμηκες (πλάτος…
Papyrella, ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας στη Μύκονο

Papyrella, ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας στη Μύκονο

Το γραφείο μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να ανακαινίσουμε μια κατοικία διακοπών 30 ετών που βρίσκεται στον Τούρλο Μυκόνου. Το σπίτι, που χτίστηκε αρχικά το 1989, βρίσκεται πάνω σε ένα τυπικό…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.