Υπόγεια Αίθουσας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό και στην επίβλεψη κατασκευής της αίθουσας τέχνης της "Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης – Φ.Α.Α.Θ."
Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του Μεγάρου της Αδελφότητας, ο οποίος καταλαμβάνει επιφάνεια 170 m². Από αυτήν την επιφάνεια ο εκθεσιακός χώρος καλύπτει 135 m². Ο υπόγειος αυτός χώρος ήταν από κάθε άποψη προβληματικός. Παρατηρούνταν συνεχής πτώση επιχρισμάτων από την οροφή, εμφανής διάβρωση σε ορισμένα σημεία των οπλισμών και έκδηλη υγρασία. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν το Δ.Σ. της Φ.Α.Α.Θ. στην απόφαση να προβεί στις εξής ενέργειες:
• Ανέθεσε στο εξειδικευμένο τεχνικό γραφείο των Α. Θεολόγου και Η. Παρασκευόπουλου τη σύνταξη στατικής μελέτης, η οποία αφορούσε στην επισκευή της οροφής του υπογείου.
• Ανέθεσε στην εταιρεία ΓΕΩ-ΤΕΡ Γ. Διδασκάλου και ΣΙΑ Ε.Ε, τον ποιοτικό έλεγχο του σκυροδέματος με πυρηνοληψία, καθώς και τον έλεγχο της ανθράκωσής του.
• Ενισχύθηκε, με ειδικές κατασκευές και άλλες παρεμβάσεις, η οροφή του υπογείου και εν γένει η στατική επάρκεια του κτιρίου.
Απομακρύνθηκαν τα επιχρίσματα και αναδείχθηκε η αρχική τοιχοποιία της θεμελίωσης του κτιρίου από εξειδικευμένο συνεργείο.
Με την ολοκλήρωση των προαναφερθεισών εργασιών το Δ.Σ. της Φ.Α.Α.Θ αποφάσισε, τη δημιουργία αίθουσας τέχνης στο χώρο του υπογείου και ανέθεσε στους μελετητές την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης και της επίβλεψης των εργασιών.
Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του συμβουλίου, οι μελετητές επικέντρωσαν το σχεδιαστικό σκέλος του έργου στο στόχο να παραχθεί ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα τόσο σε επίπεδο πρωτοτυπίας στη σύλληψη της ιδέας, όσο και ως εφαρμογή στην πράξη. Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώχθηκε να δημιουργηθεί μία αίσθηση συνέχειας στη διαμόρφωση του χώρου, με καμπύλες επιφάνειες, οι οποίες συνεχίζουν να επεκτείνονται νοερά σε όλο το μήκος του περιμετρικού τοίχου της αίθουσας. Η συνεχής αυτή "ροή", προκαλεί σκέψεις και συναισθήματα στον επισκέπτη, προσδίδοντας ιδιαίτερη φόρτιση στο χώρο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη της πετρόκτιστης τοιχοποιίας, η οποία αφενός προβάλλει τον τρόπο κατασκευής των θεμελίων του κτιρίου και αφετέρου παρέχει αναφορές στην ιστορία του. Χαρακτηριστικό και πρωτότυπο στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί η αντίθεση που προκαλεί η μεταλλική σκάλα με τα διάφανα πλαϊνά και πατήματα, που σχεδιάστηκε, ειδικά για το χώρο και λειτουργεί ως αυτόνομο γλυπτό.
Τα δάπεδο κατασκευάστηκε από διακοσμητική τσιμεντοκονία σε χρώμα γκρι σκούρο, που δημιουργεί ένα βασικό στοιχείο, στο οποίο "εδράζεται" η αίθουσα, ενώ οι υπόλευκοι τοίχοι, με τη χρήση ειδικού φωτισμού, φαίνεται να υποχωρούν, προσδίδοντας μία ψευδαίσθηση βάθους. Τα σταθερά έπιπλα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ειδικά για το χώρο, παρέχοντας μία πρόσθετη αισθητική πρόταση. Η αίθουσα διαθέτει μικρό χώρο γραφείου, μικρή κουζίνα και WC για Α.Μ.Ε.Α. και όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Νίκος Σγουρός
Επίβλεψη: Νίκος Σγουρός
Ιδιοκτήτης: Φιλόπτωχος Αδερφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης
τοποθεσία: Αγίας Σοφίας 38 Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 170 m²
Φωτογράφος: Άρης Ράμμος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στη Μαλακάσα

Σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στη Μαλακάσα

O "ΣEIPIOΣ" είναι ένας από τους πρώτους Σταθμούς Eξυπηρέτησης Aυτοκινήτων που δημοπρατήθηκαν από το Tαμείο Eθνικής Oδοποιίας μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών και με το σύστημα μελέτη-κατασκευή. Το κεντρικό κτίριο εξυπηρέτησης ταξιδιωτών…
Εκθεσιακό Περίπτερο - Οι μνήμες τόπων σαν

Εκθεσιακό Περίπτερο - Οι μνήμες τόπων σαν "Ψίθυρος Στρατηγικής"

Η πιλοτική παρουσίαση της νέας εταιρικής φιλοσοφίας της CANDIA, τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής σκηνογραφίας όσο και σε επίπεδο στρατηγικής επικοινωνίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 56ης παγκοσμίου κύρους έκθεσης, Salone del…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.