Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Αθήνα

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον 6ο όροφο πολυκατοικίας του 1950, σε κεντρικό σημείο του Κολωνακίου. Η κάτοψη είναι σχεδόν τριγωνική, με βεράντες κατά μήκος των δύο πλευρών, καλύπτοντας ευρύ φάσμα προσανατολισμού: ανατολικό, νότιο και δυτικό. Το διαμέρισμα ανακαινίστηκε ριζικά για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός ζευγαριού με παιδιά.
Οι διαχωριστικοί τοίχοι γκρεμίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους και δημιουργήθηκαν –όσο επέτρεπε  η δομή του υπάρχοντος κελύφους– χώροι ενιαίοι, σύγχρονοι και πιο λειτουργικοί, ρυθμισμένοι όμως με τον κάνναβο που υποδείκνυε η δομή του κτιρίου. Δύο σκούροι στενόμακροι τοίχοι, παράλληλοι με τις πλευρές των όψεων, αποτελούν την κύρια δομή της νέας κάτοψης, διαχωρίζουν τους ιδιωτικούς από τους πιο κοινόχρηστους χώρους του διαμερίσματος και καθορίζουν την επικοινωνία των χώρων.
Τα βασικά ανοίγματα των όψεων προσαρμόστηκαν στη νέα κάτοψη και προστέθηκαν κάποια κατακόρυφα και οριζόντια σταθερά υαλοστάσια, κατευθύνοντας τη θέα προς ενδιαφέροντα σημεία της Αθήνας. Οι εξωτερικές όψεις έγιναν από τριφτή τσιμεντοκονία  με μικρό κόκκο "αδρανών", ώστε να συσχετίζονται με  το παλιό "artificiel" τελείωμα των υπολοίπων ορόφων.
Εσωτερικά οι περιμετρικοί τοίχοι σχεδιάστηκαν ελαφρά κεκλιμένοι, εντάσσοντας κάποια δοκάρια και δημιουργώντας τελικά μία λευκή πτυχωτή επιφάνεια. Οι κύριοι εσωτερικοί τοίχοι κατασκευάστηκαν από γκρι σκούρο MDF, χρωματισμένο στη μάζα του. Οι κατασκευές αυτές σχεδιάστηκαν με μεγάλη εργονομία, περιέχουν αποθηκευτικούς χώρους, εντάσσουν μεγάλο μέρος του κλιματισμού καθώς και μέρος του εξοπλισμού της κουζίνας. Τα υαλοπετάσματα του στοιχείου αυτού μεταφέρουν το φυσικό φωτισμό στα ενδότερα του διαμερίσματος.
Οι λωρίδες του ξύλινου δαπέδου ακολουθούν την παραλληλία των δύο όψεων και συναντούνται στη διχοτόμο της τριγωνικής κατόψης του καθιστικού. Στα μπάνια κυριαρχεί το μαύρο γυαλί σε διάφορες παραλλαγές: διάφανο, φθοριωμένο ή αδιαφανές με κεραμική βαφή στην πίσω του όψη, ως επένδυση τοίχου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη: Θ. Ζουμπουλάκης και Συνεργάτες
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Δέσποινα Δόμινου
Εμβαδό: 175 m² 
Χρόνος μελέτης: 2007
Χρόνος κατασκευής: 2008
Φωτογραφίες: Κώστας Πηγαδάς (CPI Image Group)

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου αυτοκινήτων

Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου αυτοκινήτων

Σε προϋπάρχον κτίσμα επί της Λ. Κηφισίας στην Αθήνα, τμήμα του οποίου ήταν παλαιότερα τοπικός σταθμός λεωφορείων, ζητήθηκε η δημιουργία ισόγειου εκθεσιακού χώρου για τη συστέγαση πέντε ανεξάρτητων εταιρειών αυτοκινήτων.…
Ανάπλαση διαμερίσματος στο Kολωνάκι

Ανάπλαση διαμερίσματος στο Kολωνάκι

Η ανάπλαση ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας, σε μια πολυκατοικία του 1938, αποτελεί μια ευκαιρία αρχιτεκτονικού πειραματισμού. Οι φωταγωγοί, οι κολόνες, οι δοκοί και τα παράθυρα, στοιχεία δομικά τα…
Αναδιαμόρφωση βιοτεχνικού χώρου σε 12 διαμερίσματα

Αναδιαμόρφωση βιοτεχνικού χώρου σε 12 διαμερίσματα

Οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στην αγορά των ακινήτων σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για επιπλωμένα/εξοπλισμένα διαμερίσματα, οδηγεί σταδιακά στη μετατροπή πολλών πρώην βιοτεχνικών ή γραφειακών χώρων σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.