"Holiday Suites - Arnis street" - Ανακαίνιση ξενοδοχείου στην Αθήνα

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε ήσυχο δρόμο και σε πολύ μικρή απόσταση από σταθμό του μετρό στο κέντρο της Αθήνας.
Αρκετοί πελάτες του είναι επαναλαμβανόμενοι και σε μεγάλο ποσοστό διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (ενίοτε και για παραπάνω από μήνα). Έτσι, ήταν βασικό για τα δωμάτια να διαθέτουν άνετο χώρο εργασίας εκτός του υπνοδωματίου, οριοθετημένο χώρο φαγητού και την άνεση ενός σαλονιού.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε το ριζικό ανασχεδιασμό όλων των εσωτερικών χώρων. Σημειώνεται ότι στην ίδια εταιρεία ανήκει το ξενοδοχείο Crowne Plaza Athens City Centre, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση, καθώς και το Holiday Inn Athens - Attica Ave. Airport West. Έτσι, ήταν βασικό ζητούμενο να διατηρηθούν οι ποιοτικές προδιαγραφές υλικών και ύφους, που να αντιστοιχούν στα υπόλοιπα ξενοδοχεία του ομίλου και να ανταποκρίνονται στην κατηγορία των 5 αστέρων.
Συνολικά το ξενοδοχείο διαθέτει 34 σουίτες 3 βασικών τύπων και μέσης επιφάνειας 35 - 40 m² την καθεμία, οι οποίες κατανέμονται σε 5 ορόφους.
Ο σχεδιασμός έγινε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο χώρος να είναι ενιαίος και άνετος, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργούνται διακριτοί υπο-χώροι με διαφορετικές χρήσεις. Μ' αυτό το σκεπτικό, ο χώρος της ντουλάπας έχει ενοποιηθεί με το πολυκουζινάκι και σε σχέση με το τραπέζι οριοθετεί το χώρο φαγητού. Το ίδιο τραπέζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μεγάλο γραφείο. Έτσι, ο ίδιος χώρος μπορεί να μετατραπεί σε χώρο εργασίας (για τους επισκέπτες μακράς διαρκείας). Στο σαλόνι ο καναπές είναι διθέσιος, ευρύχωρος και πτυσσόμενος με δυνατότητα να γίνει κρεβάτι για να φιλοξενήσει 2 άτομα. Στο χώρο του υπνοδωματίου η τηλεόραση στρέφεται με ειδική βάση. Κάτω από αυτήν υπάρχει συρόμενο ράφι για την τοποθέτηση υπολογιστή ή άλλου ψηφιακού μέσου.

Το ύφος του σχεδιασμού
Ζητήθηκε ο σχεδιασμός να δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας, αποφεύγοντας το έντονα κλασικό ύφος και τείνοντας προς τη γεωμετρία μιας σύγχρονης προσέγγισης.
Ειδικά στο χώρο του κλιμακοστασίου υπήρχε δέσμευση σχετικά με το δάπεδο και το κιγκλίδωμα και ζητήθηκε να διατηρηθούν. Με την αλλαγή των χρωμάτων, τον ανασχεδιασμό του φωτισμού (χρησιμοποιώντας κάποια ήδη υπάρχοντα φωτιστικά) και την κατάλληλη επιλογή ταπετσαριών δημιουργήθηκε ένας συνδυασμός, που παραπέμπει σε art-deco και συνδυάζει κλασικά και σύγχρονα στοιχεία σε ένα ατμοσφαιρικό σύνολο.

Υλικά και κατασκευή
Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των υλικών ήταν:
• Η εύκολη συντήρηση και καθαρισμός.
• Οι υψηλές προδιαγραφές για αντοχή σε πυρκαγιά, κρούσεις και φθορές.
Όλοι οι χώροι στα δωμάτια και στο κλιμακοστάσιο επενδύθηκαν με επαγγελματική ταπετσαρία βινυλικού τύπου, υψηλών προδιαγραφών. Στα δωμάτια αποξηλώθηκε η υπάρχουσα μοκέτα και αντικαταστάθηκε με αδιάβροχο δάπεδο PVC με υποδομή φελλού για βέλτιστη ηχομόνωση. Για όλα τα ξυλουργικά χρησιμοποιήθηκε φορμάϊκα, ανθεκτική σε αμυχές.
Η είσοδος στο κτίριο επανασχεδιάστηκε. Στη σκάλα εισόδου προστέθηκαν πλευρικά στηθαία με κάλυψη μαρμάρου και πλευρικό φωτισμό σήμανσης, ενώ προστέθηκε νέα ράμπα (μεταλλική κατασκευή) και στέγαστρο.

Ο φωτισμός
Η κυριότερη αρχή σχεδιασμού για το φωτισμό ήταν η ευελιξία διαφορετικών δυνατοτήτων - σεναρίων χρήσης. Ο ατμοσφαιρικός, έμμεσος φωτισμός με σημειακές εξάρσεις εντοπισμένου φωτισμού, η αντίθεση των πιο φωτισμένων με τις πιο ηθελημένα σκοτεινές περιοχές λειτουργεί με τρόπο σκηνογραφικό.
Σε όλους του χώρους αποφεύγεται η θάμβωση με απευθείας φωτισμό και παράλληλα συνδυάζονται διαφορετικού τύπου φωτιστικές πηγές, όπως ο κρυφός φωτισμός από την οροφή, τα επιτοίχια και τα επιδαπέδια φωτιστικά.
Η υλοποίηση του έργου είχε συνολική διάρκεια 5 μηνών.
Το τελικό ζητούμενο της ανακαίνισης ήταν η δημιουργία ενός χώρου με διακριτή ταυτότητα, αίσθηση οικειότητας και σπιτικής άνεσης σε συνδυασμό με την πολυτέλεια μιας άνετης φιλοξενίας. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χάρης Παπαϊωάννου & Συνεργάτες
Mελέτη εσωτερικών χώρων: Χάρης Παπαϊωάννου, Αφροδίτη Τσουκαλά
Eπίβλεψη: Χάρης Παπαϊωάννου, Αφροδίτη Τσουκαλά
Συνεργάτης: Κωνσταντίνος Κοντογιάννης
Υπεύθυνος μηχανικός έργου: Γιάννης Κεσκίνογλου
Tοποθεσία: Οδός Άρνης 4, Ιλίσσια, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 1.500,00 m²
Xρόνος μελέτης: 2016
Xρόνος κατασκευής: 2017
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πούπαλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο " Lindos Blu" στα Βληχά της Ρόδου

Σε ένα έντονα επικλινές οικόπεδο, με αμφιθεατρική θέα προς τον κόλπο των Βληχών της Λίνδου στη Ρόδο –μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό και αρχαιολογικό περιβάλλον–, εκτείνεται το νέο πολυτελές ξενοδοχειακό…
Μετατροπή πύργου σε ξενοδοχείο στη Μάνη

Μετατροπή πύργου σε ξενοδοχείο στη Μάνη

Ένας ιστορικός πύργος στη Μάνη αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε σύγχρονο ξενοδοχείου χαμηλού δυναμικού από τους αρχιτέκτονες και ιδιοκτήτες Κώστα Ζούβελο και Κασσιανή Θεοδωρακάκου. Ο πύργος, σήμερα, αποτελείται από τρία δωμάτια,…
Castello Boutique Resort & spa

Castello Boutique Resort & spa

Στον γραφικό οικισμό Σίσσι της επαρχίας  Μεραμπέλλου  στο Λασήθι βρίσκεται τo “Castello boutique resort & spa”, πεντάστερο ξενοδοχείο πολυτελείας 100 κλινών, της εταιρίας Χ.Γ. ΚΑΣΜΙΡΛΗΣ Α.Ε.Η μονάδα περιλαμβάνει 31 τυπικά…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.