"CANAVES OIA EPITOME" ξενοδοχείο με φυτεμένα δώματα στη Σαντορίνη

Το ξενοδοχείο Canaves Oia Epitome, μέλος του ξενοδοχειακού ομίλου Canaves, χωροθετείται σε ένα οικόπεδο με ανεμπόδιστη θέα στο διάσημο ηλιοβασίλεμα της Καλντέρας. Το στοιχείο αυτό προσέθεσε, ως σημαντική προτεραιότητα στο σχεδιασμό, τη διασφάλιση ενιαίων, φωτεινών χώρων με απεριόριστη θέα.
Αφετηρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αποτέλεσε ο τρόπος αξιοποίησης της προγενέστερης δομής σκυροδέματος και τούβλων, που υπήρχε στο οικόπεδο. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε 24 δωμάτια, εστιατόριο και χώρο υποδοχής, διατεταγμένα σε τρεις γραμμικούς όγκους, οι οποίοι δημιουργούσαν μία συνολική διάταξη σε σχήμα U. Αυτή η προσέγγιση θεωρήθηκε αποσυνδεδεμένη από το τοπίο. Έτσι, η ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης επιχείρησε τη διάσπαση του αρχικού όγκου σε μικρότερους, με στόχο την ενσωμάτωσή τους στο χώρο και την αλληλεπίδραση των επί μέρους μονάδων με τον περιβάλλοντα χώρο.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση επαναπροσδιορίζει πλήρως το σχεδιασμό των δωματίων, την οργάνωση του κτιριολογικού προγράμματος και, κατ’ επέκταση, τη συνολική διάταξη του συγκροτήματος στην περιοχή. Ειδικότερα, η κύρια είσοδος και η υποδοχή μεταφέρθηκαν στο χώρο, που προηγουμένως στέγαζε το εστιατόριο. Αυτός ο σχεδιαστικός χειρισμός εξασφάλισε μεγαλύτερη ευρυχωρία στην υποδοχή, ενώ ταυτόχρονα προσέδωσε πιο έντονο δημόσιο χαρακτήρα στο εστιατόριο και στο χώρο του μπαρ. Ένα ακόμη εστιατόριο προστέθηκε, προσβάσιμο σε χρήστες εντός του ξενοδοχείου, μέσω ξεχωριστής εισόδου, κάτω από μία εκτεταμένη πέργκολα με θέα στην πισίνα και στο ηλιοβασίλεμα.

Βασικός στόχος του σχεδιασμού ήταν να ενισχύσει την αντίληψη του χρήστη, αναφορικά με το μέγεθος του χώρου. Μέσα από την ογκοπλαστική διάσπαση τω κτιριακών μονάδων, διαμορφώθηκε μια αρχιτεκτονική "χορογραφία" κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων, διασφαλίζοντας άνεση και φυσικό δροσισμό, στοιχεία άμεσα συνυφασμένα με το ελληνικό καλοκαιρινό κλίμα.
Μια σειρά από πέτρινες προσθήκες ενισχύει την αίσθηση του χώρου και ενοποιεί το κτιστό με τον περιβάλλοντα χώρο. Κάθε δωμάτιο διαθέτει αυλή με ιδιωτική πισίνα, ενώ η εξωτερική τραπεζαρία διαμορφώνεται ως ένας προστατευμένος χώρος διημέρευσης. Μεγάλα τοξωτά ανοίγματα πλαισιώνουν τη θέα, με κέντρο την ιδιωτική πισίνα. Πέτρινα τοιχία περιβάλλουν τις βεράντες, προσδίδοντας σκιά, προστασία από τον άνεμο αλλά και αίσθηση απομόνωσης. Με αυτόν τον τρόπο, τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά μετατρέπουν τα δωμάτια σε εξοχικές μονοκατοικίες, που προσφέρονται για οικογενειακές διακοπές.

Στην παλέτα των υλικών κυριαρχεί η χρήση της τοπικής πέτρας. Τα πέτρινα στοιχεία συνδιαλέγονται με το βραχώδες τοπίο, που περιβάλλει το οικόπεδο, εντάσσοντας την επέμβαση με οργανικό τρόπο στην περιοχή. Οι ελιές και τα μεγάλα ανοίγματα επιτείνουν τη σύνδεση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ελαχιστοποιώντας το αποτύπωμα της αρχιτεκτονικής επέμβασης.
Μέσα από ένα μίγμα τοπικών υλικών και υφών, το ξενοδοχείο διαμορφώνεται ως ένας χώρος φιλοξενίας, που στοχεύει στη διασφάλιση άνεσης, αίσθησης ιδιωτικότητας και απρόσκοπτης θέας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
k-studio
Ομάδα μελέτης:
Γιώργος Μητρογιωργης, Δάφνη Ζωγράφου, Κίμων Αντωνελος, Δάφνη Δημοπούλου, Μιχάλης Σκιτσας, Αχιλλέας Πλιακος, Γεωργία Μουρατίδου, Μαριλένα Σταυρακάκη, Ειρήνη Κεκελου, Αντώνης Τζωρτζης
Σύμβουλος σχεδιασμού:
Μαρία Μποσγανα
Η/μ μελέτη:
Βαγγέλης Χαρκουτσακης
Μελετη φωτισμού:
ifi group
Ακουστική μελέτη:
Θεόδωρος Τιμαγενης
Χρόνος ολοκλήρωσης:
2018
Φωτογραφίες:
ståle eriksen, Χρήστος Δραζος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Mystique" στην Οία Σαντορίνης

Το ξενοδοχείο "Mystique", κατηγορίας πέντε αστέρων, βρίσκεται προς την πλευρά της καλντέρας του ηφαιστείου, μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Οίας Σαντορίνης και εκτείνεται βαθμιδωτά στα πρανή της καλντέρας. Η μελέτη…
Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Torri e Merl" στους Παξούς

Το έργο αφορούσε στην ανακατασκευή του παλαιού αρχοντικού Παπαμάρκου και στη μετατροπή του σε ένα μικρό ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με επτά σουίτες και μια κατοικία. Η αρχιτεκτονική μελέτη επέβαλε έναν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.