Συγκρότημα τουριστικών καταλυμάτων στη Νικήτη Χαλκιδικής

Το κτιριακό συγκρότημα τουριστικών καταλυμάτων Serenity Suites αποτελείται από 3 κτιριακές ενότητες και διαθέτει 20 αυτοτελείς μονάδες επιφάνειας περίπου 640 m² περιμετρικά μιας κοινόχρηστης κολυμβητικής δεξαμενής περίπου 115 m². Τα καταλύματα σχεδιάστηκαν σε δύο διαφορετικές τυπολογίες και δύνανται να φιλοξενήσουν από δύο έως τέσσερα άτομα, κατά περίπτωση.
Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιελάβανε την ένταξη 20 αυτοτελών σουιτών σε ένα οικόπεδο μόλις 850 m², γεγονός που αποτέλεσε πρόκληση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Παράλληλα, επιθυμία του πελάτη και σκοπός του σχεδιασμού αποτέλεσε η δημιουργία ενός κτιριακού κελύφους, που να διαφέρει από τον υπόλοιπο αστικό ιστό. Ένα ξενοδοχείο με αναγνωρίσιμη ταυτότητα, το οποίο να περιγράφεται ως προορισμός εμπειρίας.
Η κεντρική ιδέα βασίζεται στη διερεύνηση του διπόλου της προσωρινής διαμονής σε περίοδο θερινών διακοπών και της κοινωνικοποίησης, παράλληλα με την ένταξη ιδιωτικών χωρικών και χρονικών στιγμών. Τα κτιριακά κελύφη χωροθετούνται περιμετρικά ενός χώρου συνάθροισης με υδάτινο στοιχείο, το οποίο αποτελεί το συνεκτικό στοιχείο ανάμεσα στη διαμονή και στο δημόσιο τμήμα του συγκροτήματος. Οι κτιριακοί όγκοι αναπτύσσουν ένα ενδιαφέρον ανάγλυφο χωρικού ορίζοντα και οργανώνονται, ούτως ώστε να εξασφαλίζονται βέλτιστες οπτικές φυγές προς το παραλιακό μέτωπο και την κολυμβητική δεξαμενή. Το ισόγειο φιλοξενεί 10 ανεξάρτητα δωμάτια και τον όροφο καταλαμβάνουν δωμάτια ενός ή δύο επιπέδων, με σοφίτα ή εσωτερικό εξώστη.
Ο προσανατολισμός και το μέγεθος των κτιρίων αποτέλεσαν τμήμα της στρατηγικής βιοκλιματικού σχεδιασμού. Τα εξωτερικά σκίαστρα αποτελούν το διακριτικό χώρισμα ανάμεσα στους εξώστες και προσφέρουν σκίαση με ένα παράλληλο παιχνίδισμα στις όψεις από τις σκιάσεις που δημιουργούνται. Η επιλογή συστημάτων σκίασης και ενεργειακών υαλοπινάκων συμβάλει στον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας. Το υγρό στοιχείο των κολυμβητικών δεξαμενών προσφέρει φυσικό δροσισμό κατά τις βραδινές ώρες αυξάνοντας το ποσοστό των υδρατμών του αέρα. Ο συνδυασμός του υγρού στοιχείου και της φύτευσης στο οικόπεδο συμβάλλει στη δημιουργία μικροκλίματος. Οι όψεις επενδύονται με θερμοπρόσοψη και οργανώνονται χρωματικά και ανά επίπεδο. Η εξωτερική διαμόρφωση προσφέρει απρόσκοπτη κυκλοφορία και οι εσοχές της πισίνας μετατρέπουν ορισμένα τμήματά της σε ιδιωτικά.
Ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων επιλύει το ζήτημα της ένταξης πολλαπλών χρήσεων σε περιορισμένα τετραγωνικά. Βασικός σχεδιαστικός στόχος υπήρξε η δημιουργία ενιαίας ταυτότητας φιλοξενίας, με γνώμονα τη λειτουργικότητα και την υψηλή αισθητική. Τα μεγάλα ανοίγματα των δωματίων συγκροτούν εσωτερικούς φωτεινούς χώρους, οι οποίοι περιλαμβάνουν, εκτός από την επίπλωση ύπνου, επιπλέον καθιστικούς χώρους και κουζίνα.
Τα έπιπλα κατασκευάστηκαν από mdf με επένδυση καπλαμά δρυός και λάκας. Τα δάπεδα επενδύθηκαν με πορσελανάτα πλακάκια υψηλής αντοχής, όπως και όλα τα μπάνια, τα οποία συμπληρώνονται με πορσελάνινα είδη υγιεινής και επιτοίχια ανοξείδωτη κρουνοποίια. Η υπόλευκη απόχρωση των οροφών ενισχύει την απλότητα του χώρου και η επιλογή επιτοίχιων φωτιστικών, φωτιστικών οροφής, κρυφού φωτισμού και απλικών εξυπηρετούν εναλλακτικά σενάρια φωτισμού. Οι γήινες χρωματικές παλέτες σε συνδυασμό με τα ξύλινα στοιχεία, τα διαφανή στοιχεία και την ποικιλία των υφασμάτων ενδυναμώνουν την αισθητική του χώρου και την εμπειρία των χρηστών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη/Επίβλεψη:
Aspasia Taka Architects
Επικεφαλής Αρχιτέκτων:
Ασπασία Τάκα
Ομάδα μελέτης:
Μαρία Αβραμίδου, Μαρία Σολιδάκη, Νάστια Χατζηγώγα
Στατική μελέτη & επίβλεψη:
Νικολαΐδης Ιωάννης, πολιτικός μηχ.
H/M μελέτη & επίβλεψη:
Ξανθοπούλου Μαρία, μηχανολόγος μηχ.
Αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικών χώρων:
Aspasia Taka Architects
Ιδιοκτήτης:
Mykoniati Group Hotels
Tοποθεσία:
Νικήτη, Σιθωνία Χαλκιδικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
640 m²
Χρόνος μελέτης:
2018
Χρόνος κατασκευής:
2018-2019
Κατασκευαστική εταιρεία:
GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd
Παρουσίαση:
Aspasia Taka Architects
Φωτογραφίες:
Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou / Studiovd.gr

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο στην Ελούντα Λασιθίου

Ξενοδοχείο στην Ελούντα Λασιθίου

Η Κρήτη ήταν και είναι μια γέφυρα, ένα σταυροδρόμι ανάμεσα σε ανατολή και δύση. Βυζαντινοί, Άραβες, Βενετοί, Οθωμανοί άφησαν το στίγμα τους στο νησί που, ενώ παρέμεινε αναλλοίωτα ελληνικό, αφομοίωσε…
Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "The Modernist" στη Θεσσαλονίκη

To "The Modernist" αποτελείται από 40 δωμάτια και στεγάζεται σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο, που αποτελεί δείγμα της αρχιτεκτονικής περιόδου ανοικοδόμησης της πόλης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, ενώ…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.