Παραθεριστικό κατάλυμα στο Βάλτο Πάργας

Η μελέτη αφορά στο σχεδιασμό ενός μικρού παραθεριστικού καταλύματος στην περιοχή Βάλτος της Πάργας, σε ελαιώνα εμβαδού 6,6 στρεμμάτων κοντά στην ομώνυμη παραλία.
Η χωροθέτηση του κτιρίου έγινε με κύριο άξονα την πλήρη εκμετάλλευση της θέας, που παρέχει η θέση του οικοπέδου, φροντίζοντας να διατηρηθεί η οπτική επαφή με τα κάστρα Πάργας και Ανθούσας.
Κύριο μέλημα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού ήταν να αποδοθεί η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της αρχιτεκτονικής του Ιονίου πελάγους, αλλά και η ήπια ένταξη του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον ζητούμενο κατά τη φάση του σχεδιασμού ήταν η εξασφάλιση θέας και φωτισμού για όλα τα δωμάτια, καθώς επίσης και η σχετική απομόνωσή τους με ιδιωτική αυλή ή εξώστη.
Το κτίριο ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους και η χωροθέτηση των διαμερισμάτων πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την άμεση εκτόνωσή τους στο ύπαιθρο. Τα διαμερίσματα χωρίζονται σε δύο όγκους που τοποθετούνται με μεταξύ τους απόσταση. Αυτός ο χώρος καλύπτεται με τον τρίτο όγκο της σύνθεσης, δημιουργώντας έτσι ένα διευρυμένο ημιυπαίθριο χώρο, το διαμπερές του οποίου τον καθιστά ιδανικό για χαλάρωση κατά τους θερινούς μήνες. Το πλέξιμο των όγκων επιλέχθηκε για την ελάφρυνσή τους και την καλύτερη απόδοση της αίσθησης των γειτονιών της Πάργας, που, παρότι πρόκειται για πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας, θυμίζει έντονα νησιώτικο οικισμό.
Το κατάλυμα αποτελείται από 6 αυτόνομα διαμερίσματα. Το ένα διατάσσεται σε ένα επίπεδο και τα υπόλοιπα πέντε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αποτελείται από ένα χώρο καθιστικού - κουζίνας και ένα ξεχωριστό χώρο ύπνου. Στα πέντε διώροφα τοποθετείται στο ισόγειο το καθιστικό με την κουζίνα και το λουτρό και στο εσωτερικό πατάρι ο χώρος ύπνου. Μ' αυτή την επιλογή διευρύνεται το καθιστικό αρκετά, τόσο σε πλάτος, όσο και σε ύψος. Το μέγεθος των διαμερισμάτων κυμαίνεται από 40 έως 70 m2 περίπου.
Στα διαμερίσματα επιλέχθηκαν φυσικά υλικά σε γήινες και ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Ξύλο, επίχρισμα και πλακάκια μεγάλου μεγέθους, κυρίως σε λευκές αποχρώσεις, δίνουν ένα καλοκαιρινό τόνο στους ηλιόλουστους χώρους. Οι στέγες εσωτερικά είναι εμφανείς και βαμμένες και αυτές σε λευκούς τόνους. Όλοι οι χώροι έχουν απρόσκοπτη θέα προς το Ιόνιο πέλαγος και τα δύο κάστρα της περιοχής, ενώ σε απόσταση αναπνοής από τα ανοίγματα εκτείνεται ο απέραντος ελαιώνας.
Εξωτερικά επιλέχθηκαν επίσης φυσικά υλικά και γήινοι τόνοι. Φυσική πέτρα, επιχρίσματα, ξύλινες πέργολες και επιστρώσεις σκυροδέματος για τα δάπεδα συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό. Για τα στηθαία επιλέχθηκαν γυάλινες επιφάνειες, ώστε να μην εμποδίζονται οι οπτικές φυγές.
Σημειακά κατασκευάστηκαν κτιστές ζαρντινιέρες, τοποθετήθηκαν πιθάρια και διαμορφώθηκαν παρτέρια για τη φύτευση μικρών λουλουδιών, ώστε να συμπληρώνουν την εικόνα του ελαιώνα. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Νικόλαος Μπούσης, Δημήτριος Πλιάτσικας, αρχιτέκτονες μηχανικοί
Στατική μελέτη: Σπυρίδων Αλεξίου, πολιτικός μηχανικός
Η/Μ Μελέτη: Νικόλαος Ηλίας, μηχανολόγος μηχανικός
Επίβλεψη: Θεόδωρος Στέλιος, πολιτικός μηχανικός
Συνεργάτες: Ανέστης Μπίτσικας, γραφίστας
Διακόσμηση: Θεόδωρος Στέλιος, πολιτικός μηχανικός, Ελένη Τσόκα διακοσμήτρια
Τοποθεσία: Πάργα, Νόμος Πρεβέζης
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 285 m²
Χρόνος μελέτης: 2015
Χρόνος κατασκεύης: 2016
Παρουσίαση: Νικόλαος Μπούσης, αρχιτέκτων
Φωτογραφίες: Δημήτριος Μπούσιος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο Carda Beach στην Κω

Ξενοδοχείο Carda Beach στην Κω

Το έργο αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση υφιστάμενου ξενοδοχείου Β΄ τάξης 118 κλινών σε ξενοδοχείο πολυτελείας 410 κλινών, ιδιοκτησίας της "Σαίντ Κρίστοφερ Κως Α.Ε.". Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε απόσταση 1.500…
Ξενοδοχείο στην Ελούντα Λασιθίου

Ξενοδοχείο στην Ελούντα Λασιθίου

Η Κρήτη ήταν και είναι μια γέφυρα, ένα σταυροδρόμι ανάμεσα σε ανατολή και δύση. Βυζαντινοί, Άραβες, Βενετοί, Οθωμανοί άφησαν το στίγμα τους στο νησί που, ενώ παρέμεινε αναλλοίωτα ελληνικό, αφομοίωσε…

"The Duke" boutique suites

Το Duke Boutique Suites είναι ένα συγκρότημα φιλοξενίας. Βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας σε έναν προνομιακό χώρο με καταπληκτική θέα στο λόφο του Λυκαβηττού και δίπλα σ’ ένα μικρό πάρκο.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.