Ξενοδοχείο "The Editor" στην Αθήνα

Το "The Editor Hotel" βρίσκεται στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας και στεγάζεται σε κτίριο που κτίστηκε σε διαφορετικές φάσεις κατά τα έτη 1934 και 1938. Στο παρελθόν στέγαζε βιοτεχνικά εργαστήρια και συγκεκριμένα τυπογραφείο σε συνδυασμό με καταστήματα και αποθήκες.
Η υλικότητα που εισάγεται στο υφιστάμενο κέλυφος σε συνδυασμό με έντονα ρυθμικές επιφάνειες δημιουργούν ένα αφηρημένο σύστημα αναφορών στο ιστορικό του κτιρίου και της ευρύτερης περιοχής. Μαύρη λαμαρίνα παραπέμπει στη χρήση του τυπογραφείου και γενικότερα της βιοτεχνίας που χαρακτήριζε στο παρελθόν το ιστορικό κέντρο. Αποσπασματική χρήση οργανικών υλικών, όπως μαρμάρου και μωσαϊκού παραπέμπει σε εσωτερικά κατοικιών της παλιάς Αθήνας.
Οι όψεις διαμορφώνονται με την προσθήκη μαύρης λαμαρίνας σε ουδέτερο φόντο υπόλευκου χώματος. Σε εσωτερικό αίθριο, ανοίγματα δωματίων ενσωματώνονται σε κατακόρυφες ζώνες από λαμαρίνα δημιουργώντας "δείκτες προς τον ουρανό" που τραβούν προς τα πάνω το βλέμμα του επισκέπτη μέσα από γυάλινη οροφή του αίθριου. Προς το δρόμο, μαύρη λαμαρίνα καδράρει ανοίγματα δημιουργώντας αρχιτεκτονικές προεξοχές που εμφανίζουν την κλίμακα του δωματίου. Τα πλαίσια ενσωματώνονται σε επιλεγμένα κουφώματα δημιουργώντας την αίσθηση της τυχαιότητας σε μία αυστηρή όψη.
Από τον χώρο της υποδοχής, στοά οδηγεί στο εσωτερικό αίθριο που αποτελεί την καρδιά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Η πορεία υπογραμμίζεται με ξύλινη ανάγλυφη διαμόρφωση κατά μήκος της: εναλλαγές εσοχών – προεξοχών δημιουργούν ένα ρυθμικό μοτίβο που προκύπτει από "καμουφλαρισμένες προτάσεις". Στο αίθριο, οι κατακερματισμένες επιφάνειες περικλείουν τον χώρο εισάγοντας τον επισκέπτη σε μία ιδιότυπη ρυθμική ατμόσφαιρα.
Οι χώροι διαμονής οργανώνονται σε πτέρυγες που περιβάλλουν το αίθριο. Μαύρες λαμαρίνες και ξύλινες επιφάνειες δημιουργούν custom συνθέσεις. Μάρμαρο και μωσαϊκό εμφανίζονται σε μεμονωμένα σημεία δημιουργώντας το στοιχείο της έκπληξης ανάμεσα σε βιομηχανικές υφές.
Στο δώμα, σε χώρο με θέα προς την Ακρόπολη χωροθετείται εστιατόριο. Προκύπτει ψηλά ένας πόλος έλξης που αποκαλύπτει πανοραμικά την εικόνα της πόλης και ένας ιδιότυπος χώρος συνάντησης ανάμεσα σε κατοίκους του ξενοδοχείου και σε επισκέπτες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
People
Η/Μ μελέτη:
People
Κατασκευή:
Nikolinakos SA
Ιδιοκτήτης:
Salvero Enterprises LTD
Tοποθεσία:
Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
2.600 m2
Xρόνος κατασκευής:
2019
Παρουσίαση:
People
Φωτογραφίες:
Βαγγέλης Πατεράκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Λειβαθώ" στην Κεφαλλονιά

Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από το ήπιο ανάγλυφο, τις συστάδες με ελιές που υπάρχουν διασκορπισμένες στην επιφάνεια του και την οπτική σχέση του με τη θάλασσα και τον απέναντι λόφο. Πρόθεση…
Ξενοδοχείο «Liostasi» στην Ίο - Λία Βασιλάτου, Παναγιώτα Πετρίδου, Αθανάσιος Πλακιώτης

Ξενοδοχείο «Liostasi» στην Ίο - Λία Βασιλάτου, Παναγιώτα Πετρίδου, Αθανάσιος Πλακιώτης

Στα νοτιοδυτικά της νήσου ΄Ιου κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο «Liostasi». Οι έντονες υψομετρικές διαφορές στη μορφολογία του φυσικού εδάφους, η απεριόριστη θέα στο Αιγαίο πέλαγος, ο χαρακτήρας του παραδοσιακού οικισμού της…
Ξενοδοχείο Daios στη Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Daios στη Θεσσαλονίκη

Το κτίριο βρίσκεται στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, και επιλέχθηκε να έχει τη μορφή ιστιοφόρου και γυάλινες προσόψεις για ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και τον ανοιχτό ορίζοντα. Αφαιρέθηκαν όλα τα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.