Ξενοδοχείο "Ilya Botanic Suites" στην Αλόννησο

Σε οικόπεδο ανατολικού προσανατολισμού και εμβαδού 400 m2, στην περιοχή Στενή Βάλα στο καταπράσινο νησί των Βόρειων Σποράδων, την Αλόννησο, κατασκευάστηκε το 2018 ένας φέρων οργανισμός τριών επιπέδων από οπλισμένο σκυρόδεμα, βάσει μιας παλαιότερης οικοδομικής άδειας. Πάνω σε αυτό τον "καμβά", ο οποίος βρίσκεται μπροστά από το προστατευμένο και γεμάτο από αρχαία ναυάγια θαλάσσιο πάρκο του νησιού, δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο boutique ξενοδοχείο 340 m2 και μόλις 6 δωματίων, θίγοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον υφιστάμενο σκελετό.

Έναν από τους βασικούς στόχους αποτέλεσε η αναφορά του νέου ξενοδοχείου στην ιδιαίτερη χλωρίδα της Αλοννήσου, καθώς το concept του νέου έργου βασίστηκε στα θεραπευτικά βότανα του νησιού, τα οποία ξεπερνούν τα 6.000. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου - "βοτανικού κήπου" με ενδημικά φυτά και βότανα, επισκέψιμα από τους χρήστες του ξενοδοχείου. Ο "βοτανικός κήπος" αναπτύσσεται σε 3 τμήματα στην ισόγεια στάθμη και σε ένα τμήμα στη δεύτερη στάθμη του κτιρίου, προκαλώντας τις αισθήσεις του επισκέπτη: όραση, όσφρηση, αφή ενεργοποιούνται, προκειμένου ο χρήστης να αντιληφθεί το χώρο μέσω των ερεθισμάτων.
Η σύνδεση του νέου κτιριακού χώρου με το άμεσο περιβάλλον του και συγκεκριμένα με την παραλία της Γλύφας με τα κρυστάλλινα νερά και τα λευκά βότσαλα, η οποία απέχει μόλις 50 m από το νέο συγκρότημα, επιτυγχάνεται με τη χρήση ανοιχτόχρωμης απόχρωσης λεπτόκοκκου και αδρού μωσαϊκού δαπέδου και στα δύο επίπεδα του νέου ξενοδοχείου, υλικού φιλικού ως προς τη χρήση του με "γυμνό πόδι".

Τα δωμάτια είναι διαμπερή και οργανώνονται με προσανατολισμό προς ανατολικά – δυτικά. Μεγάλα ανοίγματα αναπτύσσονται εκατέρωθεν, καθιστώντας παρόν το υδάτινο στοιχείο και προσφέροντας θεάσεις, τόσο προς το μαγευτικό θαλάσσιο πάρκο της Στενής Βάλας ανατολικά, όσο και προς τον κατάφυτο ελαιώνα δυτικά.
Ιδιαίτερα στην πίσω όψη του κτιρίου, η απαραίτητη σκίαση για τα μεγάλα δυτικά ανοίγματα επιτυγχάνεται με ένα δεύτερο κέλυφος από ξύλινες κατακόρυφες περσίδες, που προσφέρουν προστασία από το "σκληρό" δυτικό ήλιο. Παράλληλα, οι εναλλαγές φωτός και σκιάς, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο εσωτερικό. Τα κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία, εκτός από τη χρήση τους ως περσίδες για το φιλτράρισμα του ήλιου, χρησιμοποιούνται με διαφορετική πύκνωση και πλέξη ως εξωτερικά διαχωριστικά στους εξώστες των δωματίων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
A31 ARCHITECTURE / ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ, αρχιτέκτων μηχ.
Στατική μελέτη:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΡΑΣ, πολ. μηχανικός
H/M μελέτη:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ, ηλ. Μηχανικός
Eπίβλεψη:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΡΑΣ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗ
Άλλοι μελετητές:
ARCHETOPO, SITE SPECIFIC
Tεχνική εταιρεία κατασκευής:
A31 CONSTRUCTION
Tοποθεσία:
ΣΤΕΝΗ ΒΑΛΑ, ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
340 m²
Xρόνος κατασκευής:
2019
Φωτογραφίες:
ALVARO VALDECANTOS

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο στο Κολωνάκι

Ξενοδοχείο στο Κολωνάκι

Το έργο αφορά στην ανακατασκευή υπάρχοντος, μεσοπολεμικού κτιρίου, επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ υπ’ αριθμόν 36, άλλοτε γνωστό ως "Πολυκατοικία Ζ. Λορεντζάτου", σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Μ. Λαζαρίδη και κατασκευασμένο…

"Wooden Cave", κατάλυμα στα Τρίκαλα Κορινθίας

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση ενός υπάρχοντος κελύφους, που προορίζεται για ξενοδοχειακή χρήση, και τη δημιουργία μίας ξύλινης κατασκευής στο εσωτερικό του. Η σύνθεση του χώρου βασίστηκε στην αρχή της…
Μικρό ξενοδοχείο στην παλιά πόλη Χανίων

Μικρό ξενοδοχείο στην παλιά πόλη Χανίων

Δυο κτίρια στην οδό Νικηφόρου επισκόπου, συνενώθηκαν για να δημιουργηθεί ένα μικρό ξενοδοχείο με ιδιαίτερη ταυτότητα. Το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου των δυο αυτών κτιρίων αποτελεί ξένη ιδιοκτησία. Συναντάται και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.