Ξενοδοχείο "ANEMOS" στη Γεωργιούπολη Χανίων

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα "ΑΝΕΜΟS LUXURY GRAND RESORT", σε απόσταση αναπνοής από την ακτογραμμή της Γεωργιούπολης Χανίων, απλώνεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, προσφέροντας απαράμιλλη θέα σε βουνό και θάλασσα. Μια υπόγεια διάβαση πεζών, κάτω από το βόρειο οδικό άξονα Κρήτης, εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση στον ειδικής ομορφιάς και προστασίας αιγιαλό.
Η αρχιτεκτονική σύνθεση δομείται γύρω από έναν κεντρικό, εσωστρεφή πυρήνα, που είναι και λειτουργικά η καρδιά του ξενοδοχείου, συγκεντρώνοντας τις κοινόχρηστες εξυπηρετήσεις του. Το σαφές μέτωπο στη θάλασσα των κεντρικών κτιρίων προστατεύει τον επισκέπτη από τους επικρατούντες βορειοδυτικούς ανέμους, προσφέροντάς του μια εσωτερική όαση δροσιάς.
Γύρω και σε διάταξη ανοδική από τον πυρήνα απλώνονται οι δεκατρείς γειτονιές των κτιρίων των δωματίων του ξενοδοχείου, που παραπέμπουν σε συνοικίες ενός κρητικού οικιστικού τοπίου.
Η τυπολογία της δομής του χώρου δανείζεται στοιχεία από τη λαϊκή κρητική αρχιτεκτονική, με διαβατικά, κεραμοσκεπές, δώματα, εξωτερικά κλιμακοστάσια με ανακουφιστικά τόξα, εξώστες και στέγαστρα, ενώ ζωή δίνουν οι ενδιάμεσοι ημιυπαίθριοι χώροι και τα υδάτινα στοιχεία, που είτε ομαδοποιούν τις αυλές είτε τις διαχωρίζουν, προσφέροντας διαφορετικές ποιότητες ιδιωτικότητας.
Η διάρθρωση των κτιρίων, σε μια προσεκτική ανάγνωση, παρουσιάζει μια επανάληψη που εγκαθιστά τη ζητούμενη τυπολογία, η οποία χαρακτηρίζει το συγκρότημα. Σε αντιστοιχία, τα 240 δωμάτια των 560 κλινών συνολικά, με δίκλινα, σουίτες, οικογενειακά δωμάτια, σοφίτες και τρίκλινα, μαζεύονται σε ποίκιλες ομάδες, χωρίς να γίνεται σαφής διαχωρισμός των επισκεπτών.
Τα υλικά και τα χρώματα που επιλέγονται είναι κοντά στο κρητικό τοπίο, με το επίχρισμα να επικρατεί σε τονικότητες του λευκού - γκρί και να συνδυάζεται αρμονικά με τα πέτρινα πεζούλια, τα μεταλλικά και ξύλινα στοιχεία, καθώς και τα κεραμίδια στη στέψη και τον κυβόλιθο στη βάση σε γήινες ζεστές αποχρώσεις. Ο εξοπλισμός του περιβάλλοντος χώρου είναι λιτός και διακριτικός.
Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στο μη δομημένο χώρο με λεπτομερή σχεδίαση. Τα στοιχεία της φύτευσης είτε ακολουθούν την αυστηρή διάταξη καννάβου, παίρνοντας δομική υπόσταση, είτε πλαισιώνουν τα κτίσματα και τις αυλές προσφέροντας εικόνες και αρώματα από την κρητική ύπαιθρο.
Αυτό το σύστημα δομημένου και μη χώρου πλαισιώνει ήσυχα και αρμονικά την κεντρική πλατεία, όπου συγκεντρώνονται όλα τα βλέμματα, με την έμφαση στο ύψος, το μορφολογικό πλούτο, τις αντανακλάσεις του φωτός την ημέρα και τα παιχνίδια του τεχνητού φωτισμού τη νύκτα. Εδώ τα μορφολογικά στοιχεία παραπέμπουν περισσότερο στην αστική κρητική αρχιτεκτονική της ενετικής περιόδου, ενώ το κεντρικό κτίριο παίρνει αναφορές από την εσωτερική άποψη της εισόδου στη Μονή Αρκαδίου.
Η έμφαση δίδεται στο κτίριο υποδοχής, το μόνο διώροφο του κεντρικού συμπλέγματος, που εκτός από το να εισάγει τον επισκέπτη υπό τη σκέπη του, διαρθρώνει συμμετρικά χώρους διαφορετικών υψών και επιπέδων, καλύπτοντας τις ανάγκες των επισκεπτών με καταστήματα, σαλόνια και μπαρ, καθώς και ημιυπαίθριους χώρους, από τους οποίους μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα όλου του συγκροτήματος.
Κάθετα στον κύριο άξονα βορρά - νότου, το κεντρικό κτίριο οδηγεί μέσω δύο στεγασμένων διαδρόμων στα ανατολικά στο κυρίως εστιατόριο έκτασης 380 m² και στα δυτικά στο κτίριο υδροθεραπείας, το οποίο δανείζεται στοιχεία από τα οθωμανικά χαμάμ της Κρήτης για να προσφέρει υπηρεσίες περιποίησης, χαλάρωσης και ευεξίας στους επισκέπτες. Μια διπλή κιονοστοιχία με πλήρη και διάτρητα στοιχεία στηρίζει τη στέγη και ορίζει το χώρο της εσωτερικής θερμαινόμενης πισίνας, ενώ περιμετρικά της διατάσσονται οι χώροι των υδροθεραπειών με χαμάμ, σάουνες, τζακούζι, μασάζ, καθώς και χώροι εκγύμνασης και αισθητικής. Αυτό το σύστημα ενσωματώνει και μια υπαίθρια αυλή με εξωτερική πισίνα.
Στον άξονα βορρά - νότου, κατ' επέκταση της εισόδου του κτιρίου υποδοχής, τοποθετείται ελαφρώς υπερυψωμένο το αλακάρτ εστιατόριο, με τους δύο ημιυπαίθριους χώρους του. Συμμετρικά στον ίδιο άξονα διατάσσονται οι κοινόχρηστες πισίνες 530 m², τα στοιχεία νερού και οι πέργκολες - gazebo που φιλοξενούν χώρους καθιστικών και μπαρ. Συμπληρωματικά αυτών των λειτουργιών, στην ανατολική πλευρά της πλατείας, εντάσσεται, σε μια υπερύψωση του φυσικού εδάφους η σκηνή και το εκκλησάκι τους συγκροτήματος, ενώ ένα άνοιγμα οδηγεί στα έγκατα ενός κτιρίου δωματίων, όπου βρίσκεται ένας χώρος συνεδριάσεων - εκδηλώσεων 280 m².
Στο βόρειο μέτωπο του συγκροτήματος, και σε άμεση σχέση με τη θάλασσα, βρίσκονται οι υπαίθριοι χώροι αθλοπαιδιών με γήπεδα μίνι γκολφ και τένις, όσο και ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για παιδιά με το κατάλληλο κτίριο και υπαίθρια παιχνίδια.
Σ' αυτό το συγκρότημα γίνεται ένα αρμονικό "πάντρεμα" των στοιχείων της τοπικής αρχιτεκτονικής με τις σύγχρονες απαιτήσεις κάθε επισκέπτη.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: PeppasΝarchitects - Νικόλαος Πέππας & Συνεργάτες
Βασικοί αρχιτέκτονες: Νικόλαος Πέππας, Εύη Πετρακάκη, Κατερίνα Τσιολάκη
Ομάδα μελέτης: Ελισσώ Καπελώνη, Χρυσάνθη Κελέκη, Βαγγελιώ Κουταλά, Ζαχαρούλα Παπαγεωργίου, Περσεφόνη Παττακού, Βασίλης Τουρλίδας
Στατική μελέτη: Κώστας Δαρμαράκης
H/M μελέτη: Γεώργιος Αρχοντάκης
Επίβλεψη: Νικόλαος Πέππας & Συνεργάτες
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Εργολαβία με διαχείριση της ΠΕΛΕΜΑΡ Α.Ε.
Ιδιοκτήτης: ΠΕΛΕΜΑΡ Α.Ε.
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 21.247,23 m²
Χρόνος μελέτης: Μάιος 2013 - Δεκέμβριος 2014
Χρόνος κατασκευής: Ιανουάριος 2015 - Μάιος 2016
Φωτογραφίες: Νικόλαος Πέππας

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχειακό συγκρότημα

Ξενοδοχειακό συγκρότημα "Astir Odysseus" στην Κω

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει κτιστεί στην περιοχή Δύο Εκκλησιές (Μπαμιαλίκι) στην Κω. Το ιδιαίτερο σχήμα του οικοπέδου, που ουσιαστικά διασπάται σε δύο τμήματα, έχοντας μία στενή λωρίδα γης να τα…
Ξενοδοχείο στο Κολωνάκι

Ξενοδοχείο στο Κολωνάκι

Το έργο αφορά στην ανακατασκευή υπάρχοντος, μεσοπολεμικού κτιρίου, επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ υπ’ αριθμόν 36, άλλοτε γνωστό ως "Πολυκατοικία Ζ. Λορεντζάτου", σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Μ. Λαζαρίδη και κατασκευασμένο…
Παραθεριστικό κατάλυμα στο Βάλτο Πάργας

Παραθεριστικό κατάλυμα στο Βάλτο Πάργας

Η μελέτη αφορά στο σχεδιασμό ενός μικρού παραθεριστικού καταλύματος στην περιοχή Βάλτος της Πάργας, σε ελαιώνα εμβαδού 6,6 στρεμμάτων κοντά στην ομώνυμη παραλία.Η χωροθέτηση του κτιρίου έγινε με κύριο άξονα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.