Ξενοδοχείο «Icons» στη Σαντορίνη

Το ξενοδοχείο «Icons» είναι αποτέλεσμα της αναστήλωσης και της αναδιαμόρφωσης παλαιών υπόσκαφων σπιτιών με 22 μοναδικούς χώρους, όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους, με προσανατολισμό και θέα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Η αρχιτεκτονική και η αισθητική του χώρου σέβεται το περιβάλλον, το τοπίο και την ανθρώπινη κλίμακα δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαμβάνει τη μοναδικότητα που προσφέρει η καλντέρα. Η φιλοσοφία της διακριτικής πολυτέλειας και του ρομαντισμού, που εξελίσσονται μέσα από την αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου, συνδυάζονται με την αρμονία και την ισορροπία του τοπίου. Κτισμένο στους απόκρημνους ηφαιστειακούς βράχους, διαθέτει καταπληκτική θέα στην καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα της Θήρας.

Το οικόπεδο αποτελεί από μόνο του ένα τοπίο. Mονοπάτια, στενά περάσματα, όγκοι που ξεπροβάλλουν, επιτρέπουν το φως και το χρώμα της γης και του ήλιου να παίζουν. Στα υφιστάμενα κτίσματα, με τη γνήσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης, συνυπάρχουν ανάμεικτα λαϊκά και κλασικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα είναι μια μοντέρνα εκδοχή της παράδοσης με κλασικά στοιχεία όπως οι καμάρες, η πέτρα και οι πεζούλες.

Το εξωτερικό του συγκροτήματος, απόλυτα εναρμονισμένο στη λιτή και ιδιαίτερη ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου, άλλοτε απαλλαγμένο από την αυστηρότητα των γεωμετρικών γραμμών και άλλοτε οργανωμένο με δομή, παρασύρει τον επισκέπτη μέσα από τις φόρμες των όγκων σε ένα παιχνίδι αισθητικών διαδρομών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις υπαίθριες διαμορφώσεις και κατασκευές, οι οποίες καλύπτουν διάφορες στάθμες του οικοπέδου και στον τρόπο με τον οποίο το φως και η σκιά διαχέονται ανάμεσα απ’ αυτές. Χώροι όπως το εστιατόριο και ο χώρος γύρω από την πισίνα αντιμετωπίστηκαν με αφαιρετική πλαστικότητα.
Η τσιμεντοκονία στην απόχρωση του γκρι - μπεζ κυριαρχεί σε όλους τους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς αλλά και στις αυλές.

Εσωτερικά, η απλότητα της αρχιτεκτονικής εναρμονίστηκε με την εκλεκτική επιλογή επίπλων, αντικειμένων και υλικών. Κάθε χώρος αντιμετωπίστηκε ως μια διαφορετική «εικόνα» με βασικό μέλημα να προσφέρει στον επισκέπτη «εικόνες» καλοκαιριού, «εικόνες» ζωής, μα πάνω απ’ όλα εικόνες αισθητικής. Ένα εσωτερικό λιτό με υψηλή αισθητική στις λεπτομέρειες. Τα έπιπλα, πολλά από τα οποία σχεδιάστηκαν από το γραφείο, συνδυάστηκαν με φωτιστικά ή έπιπλα αντίκες ενώ ως έργα τέχνης επιλέχθηκαν ασπρόμαυρα αντίγραφα αναγεννησιακών καλλιτεχνών. Κάθε σουίτα είναι διαφορετική σε επίπεδο κάτοψης και αισθητικής.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτριος Καρανταβάνης
Τοποθεσία: Ημεροβίγλι Σαντορίνης
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 900,00 m²
Χρόνος μελέτης: 2003
Χρόνος κατασκευής: 2003 - 2005
Φωτογραφίες: Β. Πατεράκης, Τ. Κλήμη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο Ekies στη Χαλκιδική

Ξενοδοχείο Ekies στη Χαλκιδική

Ένας ήρεμος κόλπος στη Βουρβουρού, στη Χαλκιδική, φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος EKIES ALL SENSES RESORT. Πρόκειται για κατασκευές της δεκαετίας  80 – 90, που από το 2001, με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.