Ξενοδοχείο «Icons» στη Σαντορίνη

Το ξενοδοχείο «Icons» είναι αποτέλεσμα της αναστήλωσης και της αναδιαμόρφωσης παλαιών υπόσκαφων σπιτιών με 22 μοναδικούς χώρους, όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους, με προσανατολισμό και θέα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Η αρχιτεκτονική και η αισθητική του χώρου σέβεται το περιβάλλον, το τοπίο και την ανθρώπινη κλίμακα δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαμβάνει τη μοναδικότητα που προσφέρει η καλντέρα. Η φιλοσοφία της διακριτικής πολυτέλειας και του ρομαντισμού, που εξελίσσονται μέσα από την αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου, συνδυάζονται με την αρμονία και την ισορροπία του τοπίου. Κτισμένο στους απόκρημνους ηφαιστειακούς βράχους, διαθέτει καταπληκτική θέα στην καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα της Θήρας.

Το οικόπεδο αποτελεί από μόνο του ένα τοπίο. Mονοπάτια, στενά περάσματα, όγκοι που ξεπροβάλλουν, επιτρέπουν το φως και το χρώμα της γης και του ήλιου να παίζουν. Στα υφιστάμενα κτίσματα, με τη γνήσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης, συνυπάρχουν ανάμεικτα λαϊκά και κλασικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα είναι μια μοντέρνα εκδοχή της παράδοσης με κλασικά στοιχεία όπως οι καμάρες, η πέτρα και οι πεζούλες.

Το εξωτερικό του συγκροτήματος, απόλυτα εναρμονισμένο στη λιτή και ιδιαίτερη ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου, άλλοτε απαλλαγμένο από την αυστηρότητα των γεωμετρικών γραμμών και άλλοτε οργανωμένο με δομή, παρασύρει τον επισκέπτη μέσα από τις φόρμες των όγκων σε ένα παιχνίδι αισθητικών διαδρομών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις υπαίθριες διαμορφώσεις και κατασκευές, οι οποίες καλύπτουν διάφορες στάθμες του οικοπέδου και στον τρόπο με τον οποίο το φως και η σκιά διαχέονται ανάμεσα απ’ αυτές. Χώροι όπως το εστιατόριο και ο χώρος γύρω από την πισίνα αντιμετωπίστηκαν με αφαιρετική πλαστικότητα.
Η τσιμεντοκονία στην απόχρωση του γκρι - μπεζ κυριαρχεί σε όλους τους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς αλλά και στις αυλές.

Εσωτερικά, η απλότητα της αρχιτεκτονικής εναρμονίστηκε με την εκλεκτική επιλογή επίπλων, αντικειμένων και υλικών. Κάθε χώρος αντιμετωπίστηκε ως μια διαφορετική «εικόνα» με βασικό μέλημα να προσφέρει στον επισκέπτη «εικόνες» καλοκαιριού, «εικόνες» ζωής, μα πάνω απ’ όλα εικόνες αισθητικής. Ένα εσωτερικό λιτό με υψηλή αισθητική στις λεπτομέρειες. Τα έπιπλα, πολλά από τα οποία σχεδιάστηκαν από το γραφείο, συνδυάστηκαν με φωτιστικά ή έπιπλα αντίκες ενώ ως έργα τέχνης επιλέχθηκαν ασπρόμαυρα αντίγραφα αναγεννησιακών καλλιτεχνών. Κάθε σουίτα είναι διαφορετική σε επίπεδο κάτοψης και αισθητικής.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτριος Καρανταβάνης
Τοποθεσία: Ημεροβίγλι Σαντορίνης
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 900,00 m²
Χρόνος μελέτης: 2003
Χρόνος κατασκευής: 2003 - 2005
Φωτογραφίες: Β. Πατεράκης, Τ. Κλήμη

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

 Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "ΑNEMOS" στη Γεωργιούπολη Χανίων

 Το ξενοδοχειακό συγκρότημα "ΑΝΕΜΟS LUXURY GRAND RESORT", σε απόσταση αναπνοής από την ακτογραμμή της Γεωργιούπολης Χανίων, απλώνεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, προσφέροντας απαράμιλλη θέα σε βουνό και θάλασσα. Μια…
Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Sani Dunes" στη Σάνη Χαλκιδικής

Ένα νέο ξενοδοχείο Α’ Κατηγορίας έρχεται να προστεθεί στο ξενοδοχειακό δυναμικό της εταιρείας ΣΑΝΗ Α.Ε. στην περιοχή Σάνη της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Αυτή η εξ ολοκλήρου καινούρια μονάδα αποτελείται από 136…
Αναμόρφωση κατοικίας σε τουριστικό κατάλυμα  στη Μύκονο

Αναμόρφωση κατοικίας σε τουριστικό κατάλυμα στη Μύκονο

Στην περιοχή του Αγ. Σπυρίδωνα της Μυκόνου, κρυμμένη μέσα στα δαιδαλώδη κοσμοπολίτικα σοκάκια της Χώρας, μια εγκαταλειμμένη κατοικία, κτισμένη το 1987, ανακαινίστηκε πλήρως και μετατράπηκε σε ένα τουριστικό κατάλυμα υψηλών…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.