Επέκταση ξενοδοχείου στην Κω

Το έργο αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου ξενοδοχείου "Αστήρ Οδυσσέας", ΑΑ΄τάξης (5 αστέρων), από 600 κλίνες σε 798 κλίνες. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω. Είναι κτισμένο σε οικόπεδο με θέα στη θάλασσα και άμεση πρόσβαση στην παραλία.
Το υφιστάμενο ξενοδοχείο περιελάμβανε το κεντρικό κτίριο με τους χώρους υποδοχής και το εστιατόριο, τα τριώροφα κτίρια δωματίων, τα συγκροτήματα μπαγκαλόου, την παραλιακή ταβέρνα και εξωτερικές πισίνες. Τη μελέτη εκπόνησε το αρχιτεκτονικό γραφείο "Κυριακίδης και συνεργάτες" το 2006 - 2008.
Στόχος της μελέτης ήταν η δημιουργία κτιριακών όγκων μικρής κλίμακας, σε διάλογο με τα υφιστάμενα κτίρια, χωρίς επανάληψη μορφολογικών στοιχείων αλλά προβάλλοντας ένα συντακτικό απλούστερο και πιο λιτό. Τα υλικά και τα χρώματα καθορίστηκαν σύμφωνα με την επιθυμία της εταιρείας από τα ήδη χρησιμοποιημένα στο υφιστάμενο ξενοδοχείο, ώστε να ενοποιούνται οι δύο φάσεις κατασκευής. Έτσι εφαρμόστηκαν τριπτά επιχρίσματα σε χρώματα γκρι - μπεζ, ενώ μεμονωμένοι όγκοι διαφοροποιήθηκαν με κεραμιδί χρώμα. Τα κουφώματα κατασκευάστηκαν από αλουμίνιο χρώματος χακί και οι πέργκολες από σουηδική ξυλεία σε χρώμα καρυδιάς. Στα δάπεδα των δωματίων τοποθετήθηκαν κεραμικά πλακίδια 60 x 60 (cm), χρώματος μπεζ και υφής πέτρας, τόσο εσωτερικά, όσο και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ στις σουίτες και στο εστιατόριο τοποθετήθηκαν μεγάλες πλάκες παλαιωμένου καρναζαίικου μαρμάρου 90 x 120 (cm). Οι πέτρινοι διαχωριστικοί τοίχοι μεταξύ των δωματίων επενδύθηκαν με καπάκια γιαννιώτικου μαρμάρου.
Η επέκταση περιλαμβάνει συγκρότημα εννέα διώροφων μπαγκαλόου με δωμάτια δύο έως τριών κλινών και με σουίτες ενός έως δύο υπνοδωματίων.
Δύο μεγάλες κολυμβητικές δεξαμενές, ενοποιημένες σε μορφή λιμνοθάλασσας, πήραν το όνομα - λογοπαίγνιο "Ody-sea" και αποτελούν τον πυρήνα του συγκροτήματος. Τα κτίρια, που αναπτύσσονται είτε περιμετρικά των δεξαμενών είτε μέσα σ' αυτές επάνω σε μικρές νησίδες, ομοιάζουν σαν να αναδύονται από το νερό και συμβολίζουν τους σταθμούς στο ταξίδι του Οδυσσέα. Η διαφορετική, φαινομενικά τυχαία, χωροθέτηση των παραλλαγών των κτιρίων δίνει την εντύπωση ενός παραϋδάτιου οικισμού, σε κάθε γωνία του οποίου υπάρχει μία διαφορετική άποψη - έκπληξη. Τα ισόγεια δωμάτια έχουν άμεση πρόσβαση στο νερό (σύστημα shared swimming pool) και τα δωμάτια των ορόφων σύντομη πρόσβαση σε νησίδες με εξασφαλισμένες ξαπλώστρες. Έγινε προσπάθεια να υπάρχει θέα και φυγές προς τη θάλασσα από όλα τα σημεία. Οι επενδυμένοι με πέτρα διάτρητοι τοίχοι των πίσω όψεων των μπαγκαλόου κατασκευάστηκαν με στόχο να απομονώσουν οπτικά τη λειτουργία εισόδου - εξόδου από τις βεράντες των απέναντι συγκροτημάτων και για να προσδώσουν ιδιωτικότητα σε αυτές. Παράλληλα, οι στενοί σκιασμένοι διάδρομοι που προκύπτουν και ο δροσισμός, που επιτυγχάνεται από το ρεύμα αέρα που τους διαπερνάει, θυμίζουν τα σοκάκια παραδοσιακού νησιώτικου πολεοδομικού ιστού. Το τοπίο συμπληρώνεται από φυτεύσεις μεσογειακών ειδών, κυρίως αυτοφυών φυτών των ελληνικών νησιών, με κυρίαρχα είδη τις ελιές, τα κυπαρίσσια και σε προστατευμένα μέρη τα εσπεριδοειδή. Η εδαφοκάλυψη έγινε με αρωματικά φυτά, ενώ από τις νησίδες της λιμνοθάλασσας αναδύονται συστάδες φοινικοειδών.
Προχωρώντας βόρεια και προς την παραλία, σε πιο ιδιωτική περιοχή, βρίσκονται οι τέσσερις σουίτες με ατομικές πισίνες και ιδιωτικούς κήπους, καθώς και δύο προεδρικές σουίτες δύο δωματίων με ατομικές πισίνες, ιδιωτικό κήπο με άμεση θέα και πρόσβαση στη θάλασσα.
Στο τέλος της διαδρομής, σαν καταφύγιο και προορισμός μετά από το ταξίδι, βρίσκεται το νέο εστιατόριο “Ιθάκη”. Από τις βεράντες του, με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, μπορεί κανείς να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα, όπως και από τον εσωτερικό χώρο, από όπου η θέα είναι ανεμπόδιστη χάρη στα μεγάλα ανοίγματα. Το κτίριο περιστοιχίζεται από διακοσμητικές λίμνες νερού με μεγάλες ελιές, από πέτρινους τοίχους και από σκίαστρα και πέργκολες με μεγάλα δοκάρια αδρά επεξεργασμένης ξυλείας. Η γειτνίαση του νέου εστιατορίου με την ταβέρνα του υφιστάμενου ξενοδοχείου έγινε για λειτουργικούς λόγους, αλλά ήταν αναγκαία η διάκριση των δύο χώρων. Γι' αυτό το λόγο αναπτύχθηκε ανάμεσά τους υδάτινη επιφάνεια, η οποία ταυτόχρονα τους ενοποιεί και τους διαχωρίζει, ενώ εξασφαλίζει δροσερό περιβάλλον και συμβάλλει στην αισθητική του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα, ένας διάτρητος πέτρινος τοίχος περιορίζει διακριτικά την οπτική επαφή.
Στη νότια πλευρά του συγκροτήματος και ανατολικά της εισόδου, χωροθετήθηκαν δύο κτίρια προσωπικού 30 δωματίων και υπαίθριο θέατρο με σκηνή, παρασκήνια, υπαίθριο μπαρ, τουαλέτες, καθώς και ένα πολλαπλό γήπεδο μπάσκετ - βόλεϊ. Στο κέντρο του ενιαίου συμπλέγματος, ανάμεσα στο υφιστάμενο και το νέο συγκρότημα τοποθετήθηκαν η παιδική χαρά και τεχνητός βράχος αναρρίχησης, ύψους 10 m.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: ARC - Ηλίας Μαστρομηνάς & Συνεργάτες
Μελετη εσωτερικων χωρων - σχεδιαση επίπλων: ARC - Ηλίας Μαστρομηνάς & Συνεργάτες
Στατικη μελετη: Ζαχαρίας Ζαχαρίου
H/M μελέτη: Παναγιώτης Σούλης
Επίβλεψη: ARC - Ηλίας Μαστρομηνάς & Συνεργάτες
ΔιαχεΙριση εργοταξΙου: Δημήτρης Πικιώνης, πολιτικός μηχ.
Συνεργάτες: Θανάσης Γεροσταθόπουλος, τοπογράφος
Μελέτη φύτευσης: Θοδωρής Αντεμισάρης, Κατερίνα Συρράκου
Τεχνική εταιρεΙα κατασκευής: ΕΡΤΕΚΑ A.E.
Ιδιοκτήτης: Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Occidental Α.Τ.Ε.
ΤοποθεσΙα: Δύο Εκκλησίες (Μπαμιαλίκι), Κως
Συνολικό εμβαδό γηπέδου: 113.725,00 m²
Χρόνος μελέτης: 2012 - 2013
Χρόνος κατασκευής: 2013 - 2014
ΦωτογραφΙες: Ηλίας Μαστρομηνάς, Σάκης Πολυχρονιάδης - Photo digital Art

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα

Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα

Η μελέτη των STOA Studio Of Architecture αφορά στην αποκατάσταση και μετατροπή κτιρίου της μεσοπολεμικής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής περιόδου σε μονάδα επέκτασης του ξενοδοχείου in[n]Athens.Το κτίριο, χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο, ανήκει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.