"Reality lab". Κατάστημα μόδας στο Τόκιο

Λιγότερο από ένα μήνα χρειάστηκε η ομάδα μελέτης Miyake Design Studio, με επικεφαλής αρχιτέκτονα τον Tokujin Yoshioka, για να ολοκληρώσει τη κατασκευή του νέου καταστήματος του γνωστού σχεδιαστή Issey Miyake στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Ο τελευταίος, λάτρης της μοντέρνας, λιτής γραμμής στο σχεδιασμό, γεγονός που πρωτίστως αποτυπώνεται στα ρούχα του, συχνά επιστρατεύει επιφανείς αρχιτέκτονες για τη δημιουργία των χώρων μόδας του, όπως στο παρελθόν ο Tadao Ando και ο Nendo.

Στο συγκεκριμένο έργο ο Yoshioka, θέλοντας να αποδώσει την ευφάνταστη αρχική ιδέα του να ψωνίζει ο χρήστης σαν να βρίσκεται σε κλινικό εργαστήριο ("shopping in laboratories"), εμπνεύστηκε ένα κατά βάση λευκό κατάστημα με διακριτές έντονα χρωματισμένες ζώνες, στις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, που συνήθως παραπέμπουν σε ιατρικούς χώρους. Πίσω από τις γραμμικές μεταλλικές ζώνες κρύφτηκαν οι κρεμάστρες για τα ρούχα και έτσι ο χώρος απέκτησε ένα ιδιαίτερο εκθεσιακό χαρακτήρα. Τα ίδια χρώματα κυριαρχούν και στα μεταλλικά ράφια που φιλοξενούν αξεσουάρ, ενώ τα βοηθητικά τραπέζια μοιάζουν να αιωρούνται, δεδομένου ότι η στήριξη τους επιτυγχάνεται μέσω μια λεπτής μεταλλικής βάσης. Η τριχρωμία λευκού, πράσινου και μπλε διακόπτεται μόνο από κάποια δομικά στοιχεία, που ύστερα από επεξεργασία επανήλθαν στην ανεπίχριστη κατάστασή τους. Με τη σημειακή αποκάλυψη του εμφανούς σκυροδέματος, ο αρχιτέκτονας θέλησε να αντιπαραθέσει το παλιό με το νέο, το συμπαγές, βαρύ σκυρόδεμα και την ιστορική μνήμη του κτιρίου με τις μεταλλικές, χρωματιστές κατασκευές και το ανάλαφρο, αισιόδοξο μέλλον.

Συμπληρωματικό στοιχείο σύνθεσης αποτελεί και το γυαλί που χρησιμοποιήθηκε στη κουπαστή της σκάλας αλλά και εκτεταμένα στη βιτρίνα του καταστήματος. Τέλος ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα φωτιστικά και τα διακοσμητικά αντικείμενα του χώρου, όλα σε λευκές αποχρώσεις και ευμεγέθη, με αρκετές πτυχώσεις και κατασκευασμένα από χαρτί, ώστε να παραπέμπουν στη παλαιότερη, αλλά πάντα διαχρονική σειρά μόδας 132 5. του Miyake, όπου δισδιάστατα σχήματα από ύφασμα μεταμορφωνόντουσαν σε τρισδιάστατα χρηστικά αντικείμενα, ρούχα, φορέματα, τσάντες κτλ. στη λογική της αρχαίας τέχνης οριγκάμι.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Μiyake Design Studio
Επικεφαλής αρχιτέκτων: Tokujin Yoshioka
Τοποθεσία: Aoyama, Minato-ku, Τόκιο
Χρόνος κατασκευής: 13 Οκτωβρίου 2013 - 6 Νοεμβρίου 2013
Φωτογραφίες: Masaya Yoshimura, Tokujin Yoshioka inc

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Ένα σπονδυλωτό ξύλινο κέλυφος αποτελεί το φέροντα οργανισμό της νέας βιβλιοθήκης στην περιοχή Vennesla της Νορβηγίας. Συνολικά 27 νευρώσεις συνθέτουν το σκελετό μιας οργανικής, ρευστής μορφής, που απλώνεται στο ακανόνιστο…
Υπόσκαφο οινοποιείο στη Νάπα της Καλιφόρνια

Υπόσκαφο οινοποιείο στη Νάπα της Καλιφόρνια

Το οινοποιείο βρίσκεται στους ανατολικούς λόφους της κοιλάδας Νάπα, στην Καλιφόρνια, και κατασκευάστηκε σε μια περιοχή, στην οποία προϋπήρχαν κάποιες υπαίθριες εγκαταστάσεις παραγωγής κρασιού. Ο βιοκλιματικός του σχεδιασμός συνάδει πλήρως…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.