Parkroyal, ένα φυτεμένο ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη

Το ξενοδοχείο Parkroyal στη Σιγκαπούρη λόγω των πολλαπλών φυτεμένων επιφανειών του διπλασίασε το ποσοστό πρασίνου, που θα μπορούσε να αναπτυχτεί, αν το οικόπεδο δεν δομούνταν. Συνολικά διατέθηκαν 15.000 m2 κτισμένου περιβάλλοντος, για να διαμορφωθούν φυτεμένα δώματα, δεξαμενές νερού, καταρράκτες, κρεμαστοί κήποι και τοίχοι με αναρριχώμενα φυτά. Οι εκτεταμένες φυτεύσεις προσέλκυσαν ήδη πουλιά, πεταλούδες, έντομα και μικρές σαύρες, ενώ βελτίωσαν τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, απορροφώντας θερμική ενέργεια από το περιβάλλον και προσφέροντας σκίαση.
Ένα ποσοστό του εμβαδού, που διατέθηκε για φυτεύσεις, προέκυψε από τη μετατροπή διαφόρων εσωτερικών χώρων σε ανοικτούς, φυτεμένους χώρους. Το 51% των διαδρόμων που οδηγούν στα δωμάτια αλλά και το 100% των χώρων υποδοχής και των τουαλετών της πτέρυγας των γραφείων σχεδιάστηκε ως ευάεροι κήποι, που σκιάζονται από τροπικά δέντρα και περιτριγυρίζονται από στοιχεία νερού.
Ο σχεδιασμός της κάτοψης σε σχήμα πλαγιασμένου Ε είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της περιμέτρου σε σχέση με την ορθογώνια κάτοψη και συνεπώς έδωσε τη δυνατότητα παροχής φυσικού φωτισμού στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους. Το σύνολο των δωματίων προσανατολίστηκε βορειοανατολικά, ενώ η δυτική όψη προστατεύτηκε με αναρριχητικά φυτά. Επιπλέον, δεν απαιτήθηκε η εγκατάσταση εξωτερικών σκιάστρων στα υαλοστάσια, καθώς οι φυτεύσεις, οι εξώστες αλλά και η ίδια η ογκοπλασία του κτιρίου παρέχουν την απαραίτητη ηλιοπροστασία.
Ο φωτισμός και η άρδευση των φυτεύσεων γίνεται με μηδενική κατανάλωση πόρων και ενέργειας, καθώς συλλέγεται το βρόχινο νερό και επαναχρησιμοποιείται το νερό που καταναλώνεται στο ξενοδοχείο. Επίσης φωτοβολταϊκά στοιχεία παρέχουν την ενέργεια για το φωτισμό των χώρων πρασίνου. Για λόγους μείωσης του κόστους κατασκευής και λειτουργίας αποφασίστηκε να μη δημιουργηθεί υπόγειος χώρος στάθμευσης αλλά ένας υπέργειος, υπερυψωμένος χώρος που αερίζεται και φωτίζεται φυσικά. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: WOHA
Στατική μελέτη: TEP Consultants Pte Ltd
Η/Μ μελέτη: BECA Carter Hollings & Ferner (S. E. Asia) Pte Ltd
Σύμβουλοι φωτισμού: Lighting Planners Associates (S) Pte Ltd
Σύμβουλοι αρχιτεκτονικής τοπίου: Tierra Design (S) Pte Ltd
Σύμβουλος σχεδιασμού όψης: Meinhardt Fau00e7ade Technology (S) Pte Ltd
Κατασκευή: Tiong Seng Contractors (Pte) Ltd
Εργοδότης: UOL Group Limited
Τοποθεσία: Pickering, Σιγκαπούρη
Εμβαδό: 29.811 m²
Φωτογραφίες: Patrick Bingham - Hall

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολιτιστικό κέντρο για παιδιά στη Δανία

Πολιτιστικό κέντρο για παιδιά στη Δανία

Το πολιτιστικό κέντρο για παιδιά Ama’r άνοιξε τις πύλες του το 2013 στην Κοπεγχάγη και προσφέρει προγράμματα και δραστηριότητες σε παιδιά όλων των ηλικιών. Το κτίριο βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο…
Ενεργειακά αυτόνομο δημαρχείο στη Γερμανία

Ενεργειακά αυτόνομο δημαρχείο στη Γερμανία

Το 2013 το αρχιτεκτονικό γραφείο ingenhoven architects κέρδισε το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το σχεδιασμό του δημαρχείου της γερμανικής πόλης Freiburg. Η πρότασή τους βασίστηκε στην ιδέα ενός "πράσινου", ενεργειακά…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.