Ένα πρώην αγρόκτημα στα περίχωρα της Χάγης στην Ολλανδία, που ονομάζεται "de Os" (Βους) λόγω του χαρακτηριστικού γλυπτού στην όψη του κτιρίου και είχε μετατραπεί σε κατοικία πριν από μερικές δεκαετίες, ανακαινίζεται πλήρως με άξονα τις επιθυμίες της οικογένειας που θα το κατοικήσει.
Το χαμηλό ύψος της οροφής, τα σκούρα χρώματα των υλικών, καθώς και τα μικρά παράθυρα στις όψεις ήταν οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν με σκοπό να μπει το φυσικό φως όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στους χώρους, όπως ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες.
Αιτούμενο επίσης ήταν και η βελτίωση της χωρικής ποιότητας του κτιρίου, που επιτυγχάνεται με τη συνένωση ορισμένων χώρων καθώς και με την κεντρική τοποθέτηση της σκάλας, δημιουργώντας έτσι μια άμεση σχέση μεταξύ των δύο ορόφων.
Στο ισόγειο βρίσκεται το μεγάλο καθιστικό γύρω από την κεντρικά τοποθετημένη μεταλλική σκάλα και το υφιστάμενο τζάκι. Χωρίζεται από τους βοηθητικούς χώρους, όπως η κουζίνα και η είσοδος, με διάφανες γυάλινες πόρτες σε μεταλλικό πλαίσιο, προσθέτοντας περαιτέρω στην ενοποίηση του δαπέδου.
Ο υπάρχων ξύλινος σκελετός του κτιρίου με τις κολώνες σχήματος "Ψ", υπεβλήθη σε αμμοβολή και τονίζεται σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία, τα οποία χρωματίστηκαν λευκά, αλλά και το νέο ανοιχτό γκρι δάπεδο πολυουρεθάνης. Ένα νέο παράθυρο του ιδίου τύπου με τα υφιστάμενα, ενισχύει το φωτισμό του ισογείου και τη σχέση με το εξωτερικό τοπίο.
Ο σχεδιασμός των νέων στοιχείων, όπως η ανοιχτή μεταλλική σκάλα, οι μεταλλικές υαλόθυρες και η κινητή επίπλωση σε σύνθεση με το υφιστάμενο αδρό κέλυφος, δημιουργεί ένα σύγχρονο ζεστό σύνολο με νέα ταυτότητα.
Στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, ομοίως γύρω από ένα μεγάλο ενιαίο χώρο με τα ξύλινα δοκάρια της στέγης αντίστοιχα τονισμένα. Αποκαλύφθηκε το μεγάλο ύψος αυτού του επιπέδου, καταργώντας ένα βοηθητικό μεσοπάτωμα, πλέον χωρίς χρήση. Εδώ το στηθαίο της σκάλας κλείνει με τη χρήση ενός υδραυλικού μηχανισμού, συμπληρώνοντας οπτικά και λειτουργικά το δάπεδο, απομονώνοντας ταυτόχρονα τους δύο ορόφους, λειτουργικά ή για ακουστικούς και θερμομονωτικούς λόγους. Και σε αυτό το επίπεδο, ένα νέο παράθυρο προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς το φυσικό τοπίο στα περίχωρα της Χάγης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
gfra architecture
Ομάδα μελέτης:
Τάσος Γούσης, Joost Frijda,
Έντυ Ρόμπερτς, Φωτεινή Αναγνώστου,
Ελένη Κουσουρή
Εμβαδόν:
180 m²
Τοποθεσία :
Wassenaar, Ολλανδία
Χρόνος μελέτης:
Ιανουάριος - Μάρτιος 2015
Χρόνος κατασκευής:
Μαϊος - Ιούλιος 2015
Φωτογραφίες:
Αγγελική Δουβέρη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Λος Άντζελες

Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Λος Άντζελες

Το νέο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Λος Άντζελες –LAMOTH– βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο, κοντά στο υφιστάμενο μνημείο του Ολοκαυτώματος. Κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού ήταν η ενσωμάτωσή του…
Κατοικία μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Ένα πιλοτικό έργο στη Νορβηγία.

Κατοικία μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Ένα πιλοτικό έργο στη Νορβηγία.

Στο πλαίσιο συνεργασίας φορέων για τη δημιουργία κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στη Νορβηγία (Snøhetta, The Research Center on Zero Emission Buildings, Optimera, Brødrene Dahl), κατασκευάστηκε μια πιλοτική μονοκατοικία, η οποία…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.