Περίπτερο προβολής και συντήρησης κρασιού, στη Γαλλία, του Renzo Piano

Το νέο κτίριο που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ρενζο Πιανο,  RPBW, κατασκευάστηκε στην καρδιά των αμπελώνωντου Chateau La Coste, στην Aix-en-Provence στη Γαλλία.
Αυτό το περίπτερο, 285 τετραγωνικών μέτρων, στοχεύει τόσο στην παρουσίαση όσο και στη διατήρηση του κρασιού. Λόγω της φυσικής τοπογραφίας του εδάφους, αποφασίστηκε να χτιστεί μια κοιλάδα βάθους 6 μέτρων στη γη, ώστε να ενσωματωθεί πλήρως το κτίριο στον αμπελώνα. Οι καθαρές προσόψεις από γυαλί, έρχονται σε αντίθεση με το απλό εκτεθειμένο σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται τόσο για τους τοίχους των εκθεμάτων όσο και για τους τοίχους αντιστήριξης. Το μερικώς θαμμένο κτίριο τονίζει την οροφή που καλύπτεται με ύφασμα στερεωμένο σε λεπτές μεταλλικές καμάρες. Αυτές οι αψίδες απηχούν τη γραφική παράσταση των αμπελιών, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της επιστέγασης στον αμπελώνα. σαν χαρταετός το πανί πετά και προσγειώνεται, δίνοντας έμφαση ταυτόχρονα στην ελαφρότητα και την οριζόντια θέση του κτιρίου.
Στο εσωτερικό, οι εκθέσεις γλυπτικής και φωτογραφίας εκτίθενται σε μια γκαλερί 160 τ.μ. που λούζεταιι στο φυσικό φως. Η υπόλοιπη επιφάνεια είναι αφιερωμένη στη συντήρηση του κρασιού. Έτσι, ο εκθεσιακός χώρος περιβάλλεται από κελάρια κρασιού των οποίων η είσοδος υποδεικνύεται από τις εσοχές στην είσοδο της γκαλερί.
Από το κτίριο υποδοχής, οι επισκέπτες θα ακολουθήσουν μια διαδρομή προς το περίπτερο του RPBW. Στο τέλος της διαδρομής, μια μικρή κλίση οδηγεί τους επισκέπτες στην είσοδο της γκαλερί. Στο πίσω μέρος του κτιρίου, ένας χώρος αφιερωμένος στη γλυπτική επεκτείνεται με έναν καθρέφτη νερού που αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το πλήρες πλάτος του περιπτέρου.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Renzo Piano Building Workshop, architects
Ιδιοκτήτης : Chu00e2teau La Coste
Ομάδα μελέτης: J. Moolhuijzen, D.Rat, M.Van der Staay (partner and associates in charge) with K.Lim; O.Aubert, C.Colson and Y.Kyrkos (models)
Σύμβουλοι: Arup (roof structure); AECOM (main structure); LSD (MEP); Tangram Architectes (local architect for concept design); Rainey Best (project & construction management)
Κατασκευή: Architen Landrell (tensile fabric structure); Newsky (glazing); iGuzzini (lighting)

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο φαρμακευτικής σχολής στο Βανκούβερ

Κτίριο φαρμακευτικής σχολής στο Βανκούβερ

Η σύγχρονη παγκόσμια τάση των πανεπιστημιακών κοινοτήτων να εμπλουτίζουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις τους με εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα υψηλών προδιαγραφών, καθώς και η ύπαρξη ενός προνομιακού οικοπέδου που ορίζει τη νοτιοανατολική πύλη…
Πανεπιστήμιο με Διάκριση LEED PLATINUM στο Ριάντ

Πανεπιστήμιο με Διάκριση LEED PLATINUM στο Ριάντ

Το KAPSARC αποτελεί το πρώτο έργο του γραφείου Zaha Hadid architects που απέκτησε την πιστοποίηση LEED Platinum. Σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες του Οροπεδίου του Ριάντ με…
Βιοκλιματική κατοικία

Βιοκλιματική κατοικία "Issa Megaron" στην Κροατία

Το έργο ασχολείται με ερωτήματα σχετικά με το ευρύτερο περιβάλλον του αγροτεμαχίου, το οποίο αναγνώστηκε ως ένα "κενό" πεδίο, ένα απόλυτα φυσικό περιβάλλον χωρίς καμία επίδραση ανθρωπογενών στοιχείων.Η ανάθεση είχε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.