Πανεπιστήμιο με Διάκριση LEED PLATINUM στο Ριάντ

Το KAPSARC αποτελεί το πρώτο έργο του γραφείου Zaha Hadid architects που απέκτησε την πιστοποίηση LEED Platinum. Σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες του Οροπεδίου του Ριάντ με ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας και πόρων.
Είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για ανεξάρτητη έρευνα σε πολιτικές που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας για την παροχή κοινωνικής ευημερίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η πανεπιστημιούπολη KAPSARC, των 70.000 m², περιλαμβάνει πέντε κτίρια: το Κέντρο Γνώσης Ενέργειας, το Κέντρο Υπολογιστών Ενέργειας, ένα συνεδριακό κέντρο με αίθουσα εκθέσεων και αίθουσα 300 θέσεων, μια ερευνητική βιβλιοθήκη με αρχεία για 100.000 τόμους και το Musalla, ένα χώρο για προσευχή μέσα στην πανεπιστημιούπολη.
Η κύρια στρατηγική οργάνωσης του σχεδιασμού είναι ένα κυψελοειδές  αρθρωτό σύστημα που ενσωματώνει τα διαφορετικά τμήματα του κτιρίου σε ένα ενιαίο σύνολο με διασυνδεδεμένους δημόσιους χώρους. Οι εξαγωνικές πρισματικές δομές δημιουργούν ένα πλέγμα εντός ενός δεδομένου όγκου. Αυτή η δομική και οργανωτική αρχή καθόρισε τη σύνθεση του KAPSARC ως μια συγχώνευση κρυσταλλικών μορφών που προεξέχουν από το τοπίο της ερήμου, εξελίσσονται για να ανταποκρίνονται καλύτερα στις περιβαλλοντικές συνθήκες και στις απαιτήσεις του εσωτερικού προγράμματος. Οι έξι πλευρές των εξαγωνικών κυψελών προσφέρουν επίσης μεγαλύτερες δυνατότητες συνδεσιμότητας, σε σύγκριση με τα ορθογώνια κύτταρα με μόνο τέσσερις πλευρές.
Τα πέντε κτίρια του KAPSARC διαφέρουν σε μέγεθος και οργάνωση ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις της χρήσης τους. Κάθε κτίριο χωρίζεται στις συνιστώσες του και μπορεί να προσαρμοστεί και να επεκταθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των απαιτήσεων ή των μεθόδων εργασίας.
Η συγκεκριμένη διάταξη και η μορφή των κτιρίων συμβάλλουν στο να γίνεται απαλότερο το ισχυρό φως και η θερμότητας του οροπεδίου του Ριάντ.
Τα κτίρια της πανεπιστημιούπολης περιβάλλουν μια μεγάλη δημόσια αυλή σκιασμένη από τέντες που υποστηρίζονται από ένα δάσος από κολόνες χάλυβα. Παρουσιάζοντας ένα συμπαγές, προστατευτικό κέλυφος στο σκληρό ηλιακό φως από το νότο, η πανεπιστημιούπολη KAPSARC ανοίγει προς βορρά και δύση αφήνοντας τους επικρατούντες ανέμους από το βορρά να δροσίσουν την αυλή κατά τους εύκρατους μήνες. Ένας υπόγειος σύνδεσμος συνδέει επίσης τα κύρια κτίρια στην πανεπιστημιούπολη για χρήση στις πιο ζεστές εποχές του χρόνου.
Η KAPSARC έλαβε πιστοποίηση LEED Platinum από την United Green Building Council (USGBC) με την εφαρμογή παθητικών και ενεργητικών λύσεων, όπως:
• Μείωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 45% (σε σύγκριση με τα βασικά πρότυπα ASHRAE) που επιτυγχάνεται με τη μάζα και προσανατολισμό του κτιρίου του KAPSARC, τη βελτιστοποίηση των προσόψεων, την επιλογή συστημάτων και την ηλιακή φωτοβολταϊκή γεννήτρια που βρίσκεται στην οροφή του συνεδριακού κέντρου με νότιο προσανατολισμό χωρητικότητας 5.000 MWh / έτος.
• Το πόσιμο νερό του KAPSARC ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται στο οικόπεδο και το 100% του νερού άρδευσης προέρχεται από μη πόσιμα πηγές.
• Το 40% των δομικών υλικών του KAPSARC προέρχονται από 500 μίλια και το 30% των υλικών από ανακυκλωμένο περιεχόμενο.
• Το 98% του συνόλου του ξύλου που πιστοποιείται από το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (Forest Stewardship Council, FSC).
• 4.000 τόνοι αποβλήτων που διαχωρίζονται και εκτρέπονται από χώρους υγειονομικής ταφής.
Το KAPSARC έχει ονομαστεί το "πιο έξυπνο" κτίριο της Σαουδικής Αραβίας στο πρόγραμμα Honeywell Smart Building Awards. Με βάση κριτήρια που περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την ασφάλεια και την παραγωγικότητα, το KAPSARC έλαβε εξαιρετικές βαθμολογίες και στις τρεις κατηγορίες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Zaha Hadid Architects (ZHA), Zaha Hadid, Patrik Schumacher
Υπεύθυνος έργου: Lars Teichmann, Charles Walker
Υπεύθυνος σχεδιασμού: DaeWha Kang
Σύμβουλοι Στατικά: Arup
Εσωτερικοί χώροι: Woods Bagot
Εξωτερικοί χώροι: GROSS.MAX
Μελέτη φωτισμού: OVI
Μελέτη κουζίνας: Eastern Quay and GWP
Φωτογραφίες: Hufton+Crow

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σχεδιασμός και κατασκευή Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Mishigan

Σχεδιασμός και κατασκευή Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Mishigan

Σχεδιασμένο από τη διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Zaha Hadid, το Μουσείο “Eli and Edythe Broad” στο Πανεπιστήμιο του Michigan φιλοδοξεί να αποτελέσει ζωντανό εκπαιδευτικό εργαστήριο αφιερωμένο στη διερεύνηση της παγκόσμιας σύχρονης…
Ανάγλυφη όψη σκυροδέματος σε μουσείο αρχιτεκτονικού σχεδίου στο Βερολίνο

Ανάγλυφη όψη σκυροδέματος σε μουσείο αρχιτεκτονικού σχεδίου στο Βερολίνο

Το Μουσείο Αρχιτεκτονικού Σχεδίου βρίσκεται στη συνοικία Prenzlauer Berg του Βερολίνου, μια περιοχή με επιβλητικά ιστορικά κτίρια του 19ου αιώνα στα οποία φιλοξενούνται studio καλλιτεχνών, γκαλερί και άλλες πολιτιστικές χρήσεις.…
Ενεργειακά αυτόνομη κατοικία στη Νότια Ιταλία

Ενεργειακά αυτόνομη κατοικία στη Νότια Ιταλία

Στην ύπαιθρο της πόλης Ostuni στη νότια Ιταλία, επέλεξε να εγκατασταθεί ένα ζευγάρι Γερμανών, επιθυμώντας μια κατοικία, η οποία θα αποτελεί ταυτόχρονα και χώρο εργασίας και έμπνευσης. Το γήπεδο, στο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.