Παθητικός ενεργειακός σχεδιασμός στην κατοικία "Creek House" στην Καλιφόρνια

  • Faulkner Architects

Μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο με πεύκα και έλατα, το "Creek House" είναι ένα οικογενειακό καταφύγιο, που κατασκευάστηκε σε ένα ξέφωτο δίπλα στο ρυάκι "Martis Creek". Η κατοικία απαρτίζεται ως κάτοψη από τρεις επιμήκεις όγκους, οι οποίοι "γλιστρούν" ανάμεσα στους βράχους και στα δέντρα. Ο μεγαλύτερος όγκος περιλαμβάνει τους κύριους χώρους διαβίωσης και τα υπνοδωμάτια. Ο δεύτερος όγκος -σαν στοιχείο σύνδεσης- στεγάζει την είσοδο και βοηθητικές χρήσεις και επικοινωνεί με τον τρίτο όγκο, στον οποίο βρίσκεται ένας διαμπερής χώρος στάθμευσης. Ένας θερμομονωμένος τοίχος από σκυρόδεμα με νότιο προσανατολισμό, μήκους 42 m, οριοθετεί τους χώρους κατά μήκος και εδράζει την κατοικία στο ορεινό έδαφος.
Μια μετατόπιση του μεγάλου όγκου προς τα δυτικά επάνω από τη φυσική πλαγιά επιτρέπει τη δημιουργία δύο βραχόκηπων. Ο κήπος στα ανατολικά είναι ανοιχτός προς τον ουρανό και χτισμένος στο κενό που άφησε η μετατόπιση, με τοίχους από σκυρόδεμα στο ύψος του κτιρίου, οι οποίοι παρέχουν ιδιωτικότητα στην κύρια κρεβατοκάμαρα. Το δάπεδό του με τα χαλίκια και τις φυσικές πέτρες βασάλτη, που πλαισιώνεται με νερό, είναι ορατό μόνο μέσα από ένα χαμηλό, γυάλινο κουτί που επιτρέπει στον κήπο να διεισδύσει στο δωμάτιο. Μια ορθογώνια λεκάνη συγκεντρώνει τα νερά από το λιώσιμο του χιονιού, για να δημιουργήσει ένα προστατευτικό και εφήμερο στοιχείο νερού γύρω από τον πιο ιδιωτικό χώρο της κατοικίας. Ο δεύτερος κήπος στα δυτικά βρίσκεται κάτω από τον πρόβολο της κατοικίας, που προστατεύει το χαμηλότερο επίπεδο από τον δυτικό ήλιο. Ένα τζάμι στο δάπεδο του διαδρόμου από επάνω αποκαλύπτει την απότομη κλίση του τοπίου και τους βράχους στο μέγεθος αυτοκινήτου.
Στην κορυφή της πλαγιάς, η μονώροφη οριζόντια μορφή μοιάζει κλειστή και ασφαλής από τη βορειοδυτική οδό. Πυράντοχα μεταλλικά πετάσματα και σκληρυσμένοι υαλοπίνακες συμπληρώνουν το σκυρόδεμα του μεγάλου τοίχου. Η συμπαγής "βαριά" κατοικία έχει σχεδιαστεί ως ένα μακρύ λεπτό ορθογώνιο, που προσανατολίζεται στον ήλιο για να μεγιστοποιήσει την ηλιακή έκθεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να ελαχιστοποιήσει την αύξηση της θερμότητας από τη δύση και την ανατολή το καλοκαίρι. Η κατοικία δροσίζεται από τα επικρατούντα ρεύματα, που την διαπερνούν από τα δυτικά. Η ενδοδαπέδια θέρμανση στα δάπεδα μπλε πέτρας, η ηλιακή ενέργεια που χρησιμοποιείται για το ζεστό νερό χρήσης και ο ηλεκτρικός φωτισμός φωτοδιόδων (LED) μειώνουν περαιτέρω τις ενεργειακές απαιτήσεις.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:

Faulkner Architects
Ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης:
Greg Faulkner, Darrell Linscott, Jenna Shropshire, Owen Wright, Richard Szitar
Μελέτη εσωτερικών χώρων:
CP Interiors
Εργολάβος:
Jones Corda Construction
Τοποθεσία:
Northstar California Resort
Φωτογραφίες:
Joe Fletcher Photography
Πηγή:
v2com

 

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Villa Aa" Αόρατη βίλα ενσωματωμένη στο τοπίο

Το ιστορικό κτίριο της φάρμας βρίσκεται σε προστατευμένη περιοχή, η οποία κατοικείται από την εποχή των Βίκινγκ. Η "Villa Aa" χτίστηκε για την επόμενη γενιά της οικογένειας στο αγρόκτημα και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.