Κτίριο φαρμακευτικής σχολής στο Βανκούβερ

Η σύγχρονη παγκόσμια τάση των πανεπιστημιακών κοινοτήτων να εμπλουτίζουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις τους με εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα υψηλών προδιαγραφών, καθώς και η ύπαρξη ενός προνομιακού οικοπέδου που ορίζει τη νοτιοανατολική πύλη των εγκαταστάσεων, καθοδήγησαν το σχεδιασμό της νέας Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου British Columbia.
Λαμβάνοντας ως πηγή έμπνευσης τα ιαματικά βότανα και φυτά, οι αρχιτέκτονες προτείνουν τη δημιουργία ενός κτιριακού όγκου που προσομοιάζει αφαιρετικά τη δομή δύο δέντρων που συνενώνονται. Ο φέρων οργανισμός - κορμός του κτιρίου, αναπτυσσόμενος καθ' ύψος, εξελίσσεται σταδιακά σε ένα πυκνοδομημένο υπέργειο όγκο αποτελούμενο από διαφορετικών διαστάσεων παραλληλεπίπεδα τμήματα με όψεις που άλλοτε βυθίζονται και άλλοτε προεξέχουν, ως μια αφαιρετική ανάγνωση της φυλλωσιάς των δέντρων. Καθώς το “ριζικό σύστημα” του κτιρίου αναδύεται από το έδαφος δημιουργούνται οι δύο κύριες συνεδριακές αίθουσες και ο εκθεσιακός χώρος. Το μεγαλύτερο τμήμα του ισόγειου χώρου αφήνεται ελεύθερο διαμορφώνοντας αίθρια που επιτρέπουν την οπτική σύνδεση με τους ορόφους ενώ παράλληλα αποτελούν χώρους συναναστροφής και δικτύωσης των χρηστών. Στους ανώτερους ορόφους συγκεντρώνονται τα ερευνητικά εργαστήρια και οι βοηθητικοί τους χώροι, ένα συμβολικό παιχνίδι με τις έννοιες της διακλάδωσης, της εξέλιξης και εντέλει της ανάτασης της επιστήμης.
Σημαντική παράμετρος κατά το στάδιο της μελέτης, και βασική απαίτηση του εργοδότη, ήταν η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Η επιλογή των υλικών κατασκευής καθορίστηκε βάσει της μεγάλης διάρκειας ζωής και των μειωμένων αναγκών συντήρησης ενώ προτιμήθηκαν υλικά τοπικής προέλευσης, με υψηλό βαθμό ανακυκλωσιμότητας. Κύριο ενεργειακό “εργαλείο” των μελετητών αποτέλεσαν τα δύο αίθρια που διατρέχουν καθ' ύψος το σύνολο του κτιριακού όγκου. Η λειτουργία τους, πέραν της αισθητικής προσέγγισης, ωφελεί τόσο για το  φυσικό αερισμό και δροσισμό του κτιρίου, όσο και για την ανεμπόδιστη είσοδο και διάχυση του ηλιακού φωτός στο χώρο, αυξάνοντας αισθητά τα ενεργειακά κέρδη. Επιπρόσθετα μέτρα είναι η κατασκευή ενεργειακού κελύφους με ελεύθερα ανοιγόμενα υαλοστάσια και η τοποθέτηση έξυπνων συστημάτων όπως η ανεξάρτητη τεχνητή θέρμανση των χώρων και η χρήση φωτοκυττάρων ανίχνευσης του ηλιασμού και της κίνησης για τον φωτισμό τους. Τέλος, η δημιουργία  εγκαταστάσεων για τη συλλογή και το φιλτράρισμα των βρόχινων υδάτων, εξυπηρετεί τη συντήρηση του διαμορφωμένου περιβάλλοντος χώρου επιτυγχάνοντας μείωση 50% στην κατανάλωση νερού.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Gilles Saucier, S+P
Κατασκευή: Saucier + Perrotte Architects, HCMA
Πελάτης: University of British Columbia Properties Trust
Τοποθεσία: Βανκούβερ, Καναδάς
Επιφάνεια οικοπέδου: 27.311τ.μ.
Επιφάνεια κτιρίου: 7.580τ.μ.
Κόστος : 92.000.000cad
Φωτογραφίες: Mark Cramer, Olivier Blouin

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στην Τουρκία, με ξύλινα πετάσματα ηλιοπροστασίας

Κτίριο γραφείων στην Τουρκία, με ξύλινα πετάσματα ηλιοπροστασίας

Το κτίριο αποτελεί μια εντυπωσιακή κατασκευή, που χωροθετείται σε κεκλιμένο οικόπεδο με θέα προς τον αυτοκινητόδρομο. Ο κτιριακός όγκος φιλοξενεί τα γραφεία προώθησης και πωλήσεων του  παρακείμενου υψηλών προδιαγραφών οικιστικού…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.