Κτίριο Τράπεζας στην Ιταλία, κατασκευή φυτεμένων τοίχων

Η τράπεζα Pisa & Fornacette είναι ένας οργανισμός που έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη τις τελευταίες δύο δεκαετίες με πολυάριθμα παραρτήματα στην ευρύτερη περιφέρεια της Τοσκάνης στην Ιταλία. Ο οργανισμός αποφάσισε το 2008 να προβεί στην κατασκευή των νέων κεντρικών γραφείων του στην τοποθεσία Fornacette, μία περιοχή 6.000 κατοίκων σε ακτίνα περίπου είκοσι χιλιομέτρων από την πόλη της Πίζα. O αρχιτέκτονας Massimo Mariani ανέλαβε τη μελέτη της νέας έδρας του οργανισμού και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2014. Το νέο κτίριο είναι η ναυαρχίδα ενός κτιριακού συνόλου, στο οποίο βρίσκεται η προγενέστερη έδρα της τράπεζας και δύο βοηθητικά κτίρια. Το συνολικό εμβαδό του νέου κτιρίου ανέρχεται σε 4.500 m² και κατανέμεται σε τέσσερα επίπεδα, ένα εκ των οποίων είναι υπόγειο. Δύο εσωτερικές αυλές και μία υπαίθρια πλατεία προστίθενται στο σύνολο των χρήσεων. Το κτίριο, ως το τελευταίο τμήμα ενός γενικότερου πολεοδομικού αναπτυξιακού έργου (συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων κτιριακών επεμβάσεων), φιλοδοξεί να αποτελέσει τόσο τη βάση για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών του οργανισμού και της εξυπηρέτησης των πελατών, όσο και ένα νέο χώρο, ο οποίος διά μέσου της πλατείας και των ανοιχτών πράσινων τμημάτων του καθίσταται προσβάσιμος από την τοπική κοινότητα και τους πολίτες.
Μ’ αυτό τον τρόπο, η κατασκευή συμβάλλει στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται και ως σημείο αναφοράς για την κωμόπολη της Fornacette.
Ο αρχιτέκτονας δημιουργεί έναν απλό και "μονολιθικό" όγκο εξωτερικά, ο οποίος παραπέμπει σε ράβδο μετάλλου. Ο όγκος διασπάται από χρωματιστούς υαλοπίνακες στην κύρια όψη και από μικρότερα ανοίγματα όμοιας τυπολογίας στις υπόλοιπες τρεις όψεις, επιτυγχάνοντας τόσο την οπτική επαφή με το δημόσιο χώρο, όσο και το φυσικό φωτισμό. Η μεταλλική επένδυση του όγκου, αποτελώντας το ιριδίζον "δέρμα" του κτιρίου, αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και το φως. Η στιβαρότητα και η απλότητα της εξωτερικής μορφής μεταφέρεται και στο σαφή διαχωρισμό των χρήσεων σε επίπεδο κάτοψης. Οι δύο κεντρικές αυλές είναι τα στοιχεία εκείνα, γύρω από τα οποία αναπτύσσονται οι χώροι εργασίας, τα γραφεία της διοίκησης και οι αίθουσες συνεδριάσεων στα τρία υπέργεια επίπεδα. Οι "πράσινοι" τοίχοι των αυλών, αυτοί οι "κατακόρυφοι" κήποι και τα εσωτερικά ανοίγματα σ’ αυτούς δημιουργούν ένα πλέγμα οριζόντιων και κατακόρυφων οπτικών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν το φυσικό φωτισμό και αερισμό των χώρων. Στο υπόγειο χωροθετούνται ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 300 θέσεων και μία αίθουσα εκθέσεων και εκδηλώσεων, χώροι οι οποίοι λαμβάνουν φυσικό φως διά μέσου μιας συνεχούς γυάλινης επιφάνειας που γειτνιάζει με το βυθισμένο χώρο στάθμευσης. Ο αρχιτέκτονας διαχειρίζεται τους δημόσιους χώρους του κτιρίου (υποδοχή, αίθουσες συνεδριάσεων και αναμονής) και την κυκλοφορία ανάμεσα στις διαφορετικές χρήσεις με εναλλαγές επιπέδων και έντονους χρωματισμούς ή μοτίβα, τόσο στις τοιχοποιίες, όσο και στην επίπλωση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται συλλεκτικά κομμάτια του ιταλικού design. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα "καδραρίσματα" των όψεων στην πλατεία, στο δρόμο, καθώς και στις εσωτερικές αυλές δημιουργούν μία παλέτα χρωμάτων και φωτός, που μεταφέρει την αίσθηση του παιχνιδιού. Ομοίως, επιλέγεται μία ποικιλία σε ό,τι αφορά τα υλικά. Πρόκειται για μία πορεία από το μέταλλο του κελύφους και των χρωματιστών ανοιγμάτων της όψης προς το ξύλο και το γυαλί, που αποτελούν τις κύριες επιλογές για το εσωτερικό του κτιρίου. Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και το μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμική και ακουστική άνεση, συμβάλλουν στην απόδοση του κτιρίου με βάση την ιταλική θέσπιση πιστοποιητικού τάξης Α/Α+, κατάταξη ισοδύναμη με LEED platinum.

Κατασκευή φυτεμένων τοίχων
Η καθεμία από τις δύο αυλές οριοθετείται από έναν "πράσινο" τοίχο, ο οποίος μεταφέρει στο εσωτερικό περιβάλλον τα στοιχεία της φύσης και εξασφαλίζει απομόνωση από την όχληση της πόλης. Πρόκειται για μία ελαφριά μεταλλική κατασκευή, που συνδέεται με την πλάκα του κάθε ορόφου. Το ύψος του κάθε τοίχου (τοίχοι ξηρής δόμησης) ταυτίζεται με το συνολικό ύψος των τριών ορόφων του κτιρίου και το πάχος τους ανέρχεται σε περίπου 50 cm, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται θερμοακουστική μόνωση. Η εξωτερική πλήρωση του τοίχου γίνεται με κόντρα πλακέ θαλάσσης. Τα ενδότερα στρώματα προστασίας περιλαμβάνουν μεμβράνη ανεμοπροστασίας, υγρομόνωση και ένα πλαίσιο από ίνες καρύδας, το οποίο επιτρέπει τη φύτευση σπόρων από διάφορα είδη δενδροειδών φυτών.
Το πλαίσιο από ίνες καρύδας ενσωματώνει τα συστήματα άρδευσης και καλλιέργειας, έτσι ώστε να παρέχονται άμεσα στα φυτά νερό και προστασία από τα παράσιτα.
Ο φυσικός φωτισμός προάγει τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο σε ύψος επίπεδο του τοίχου, ενώ ένα ειδικό σύστημα τεχνητού φωτισμού με λαμπτήρες ανάπτυξης φυτών χρησιμοποιείται για το χαμηλότερο επίπεδου του τοίχου, τις ημέρες κατά τις οποίες το ηλιακό φως δεν επαρκεί.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Massimo Mariani, Elda Bellone, Jurji Filieri
Συνεργάτες: Lisa Benassi, Sauro Ledo Masolini, Alessandro Mariani, Bruno Nardini, Gerry Pioli
Στατική μελέτη: Sauro Ledo Masolini
H/M Μελέτη: Primetec Srl (Emanuele Ghelardi)
Μελέτη Φωτισμού: Giacomo Bonsignori (Zumtobel)
Οπτικοακουστικά Συστήματα: Nextworks Engineering
Συστήματα Ασφαλείας: SEAA SAS
Κατασκευαστής: Bianchi SRL
Πελάτης: Banca Di Pisa E Fornacette
Τοποθεσία: Fornacette (ΠΙΖΑ), Ιταλία
Εμβαδό: 4.500 m²
Ολοκλήρωση κατασκευής: 2014
Παρουσίαση: Massimo Mariani
Επιμέλεια: Μαρτσέλα Τζιουλιάνα Ανθρακοπουλου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός - Μηχανικός Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Φωτογραφίες: Alessandro Ciampi

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία Uluwatu στο Μπαλί

Κατοικία Uluwatu στο Μπαλί

H κατοικία βρίσκεται σε ένα θέρετρο για σερφ στο Uluwatu, στο Μπαλί. Είναι "σκαρφαλωμένη" στην άκρη ενός βράχου στη νοτιοδυτική άκρη της άγριας, άνυδρης χερσονήσου Bukit, που διαθέτει μερικές από…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.