Κατοικία στη Βραζιλία. Ο αυστηρός γεωμετρικός σχεδιασμός συνδιαλλάσεται με τη φύση.

Η πολυβραβευμένη κατοικία "Paraty", βρίσκεται στο ομώνυμο νησί στης Βραζιλίας, απέναντι από την ακτογραμμή του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η σύνθεση των δύο παραλληλεπίπεδων ορθοκανονικών όγκων με την ελεύθερη πρόσοψη, προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα ενώ ταυτόχρονα βυθίζεται στην άγρια βλάστηση της παρακείμενης πλαγιάς. Η οπισθοχώρηση του άνω τμήματος και η καθαρή οριζόντια διαίρεση του  κτιριακού όγκου δημιουργούν μια αρμονική μετάβαση από το δομημένο προς το φυσικό περιβάλλον.
Κεντρική ιδέα της σύνθεσης είναι η δημιουργία δύο ανεξάρτητων στατικά κτιριακών όγκων ελέυθερης από φέροντα δομικά στοιχεία κάτοψης. Ο ισόγειος χώρος περιλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους της κατοικίας και βρίσκεται σε άμμεση επαφή με την ακτογραμμή, ενώ ο ανώγειος χώρος οπισθοχωρεί, προσφέρωντας ιδιωτικότητα στους χώρους διημέρευσης.
Η άφιξη στην οικία πραγματοποιείται από τη θάλασσα. Μια μεταλλική γέφυρα οδηγεί στο κεντρικό κλιμακοστάσιο από όπου ο επισκέπτης μεταβαίνει στον ισόγειο κτριακό όγκο και την εξωτερική πισίνα. Η ελεύθερη πρόσοψη του ισογείου με μήκος 27 m ενοποιείται με τον περιβάλλοντα χώρο δίνοντας την αίσθηση οτι αποτελεί φυσική συνέχειά του. Με τη χρήση του ίδιου κλιμακοστασίου πραγματοποιείται η μετάβαση στον ανώγειο χώρο διημέρευσης. Η πρόσοψη του, επίσης καθαρή από κάθετα δομικά στοιχεία, προστατέυεται από τις ηλιακές ακτίνες με τη χρήση πετασμάτων σε μορφή περσίδας, κατασκευασμένων από ξύλο ευκάλυπτου. Το πίσω τμήμα του ορόφου συνδέεται διαμέσω του διαμορφωμένου σε διαδρόμους βατού δώματος του ισογείου με την πλαγιά, προκαλώντας τον χρήστη να εξερευνήσει την φυσική, αδιαμόρφωτη πλευρά του περιβάλλοντος χώρου. Ο σχεδιασμός του βατού δώματος προβλέπει επίσης διαμορφώσεις που οδηγούν σε παρατήρια καθώς και τη δημιουργία ενός κήπου με γλυπτά και βρώσιμη φύτευση.
Ως υλικό κατασκευής του κελύφους επιλέχθηκε το εμφανές προεντεταμένο οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα κατασκευής μεγάλων ανοιγμάτων. Το στατικό σύστημα που υιοθετήθηκε για τις δύο κατασκευές είναι παρόμοιο, με κύριο φορέα τους πλευρικούς τοίχους πάχους 40 cm και τις ανεστραμμένες δοκούς και μοναδικό κοινό στατικό στοιχείο μια κολώνα πάχους 30 cm. Η ανώγεια πλάκα διαστάσεων 25 x 18 (m) εδρεύει κατά κύριο λόγο στην παρακείμενη πλαγιά, ενώ ένα τμήμα της διαστάσεων 16 x 9 (m) υποστηρίζεται από τον ισόγειο κτιριακό όγκο.  

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη : Studio MK27 – Marcio Kogan, Suzana Glogowski
Μελέτη εσωτερικών χώρων: Studio MK27 – Diana Radomysler
Κατασκευή: Lock Engenharia
Τοποθεσία:  Paraty, Βραζιλία
Επιφάνεια κτιρίου: 840 m²
Φωτογραφίες: Nelson Kon

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ερευνητικό κέντρο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Εφαρμογή ολιστικού σχεδιασμού

Ερευνητικό κέντρο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Εφαρμογή ολιστικού σχεδιασμού

Στη βόρεια ακτή του ποταμού Roaring Fork στο Κολοράντο των ΗΠΑ, το νεόδημητο Κέντρο Καινοτομίας του Ινστιτούτου Έρευνας Βραχωδών Ορέων (RΜΙ) αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με το συνδυασμό του άπλετου φυσικού…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.