Η πλατεία CoFuFun στο σταθμό τρένων του Tenri, Ιαπωνία

Ίσως η καλύτερη θέση στον κόσμο να καθυστερήσει κανείς για ένα τρένο, η πλατεία CoFuFun στο σταθμό Tenri της Ιαπωνίας, σχεδιασμένη από τον Nendo, είναι μια ασυμβίβαστη αστική παρέμβαση και ένα νέο κοινοτικό κέντρο για το Tenri City στο νομό Νάρα. Η πλατεία 6000 τ.μ. διαθέτει μια σειρά από λευκές κυκλικές κατασκευές, που λειτουργούν ως πολυλειτουργικά περίπτερα που φιλοξενούν ένα καφέ, καταστήματα, περίπτερο πληροφοριών, ενοικίαση ποδηλάτων, χώρο παιχνιδιού, υπαίθρια σκηνή και χώρο συσκέψεων. Οι ορμητικές μορφές σκυροδέματος ενημερώνονται επίσης ιστορικά, αναφέροντας τις αρχαίες ιαπωνικές ταφικές δομές «cofun», κοινές στη Νάρα, οι οποίες μπορούν να βρεθούν διακεκομμένες γύρω από την ορεινή περιοχή γύρω από την πόλη.
Ο στόχος του έργου ήταν να ενθαρρύνει την αναζωογόνηση της τοπικής κοινότητας παρέχοντας χώρο για εκδηλώσεις, διάχυση τουριστικών πληροφοριών και εγκαταστάσεις αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής.
Η τεχνική κατασκευής που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των στρογγυλών δομών της πλατφόρμας ήταν η συναρμογή τεμαχίων προκατασκευασμένου σκυροδέματος ώστε να μοιάζει με τεράστια πίτσα. Επειδή τα προκατασκευασμένα καλούπια κατασκευάζονται στο εργοστάσιο και στη συνέχεια συναρμολογούνται επιτόπου, οι δομές που προκύπτουν είναι ακριβείς και το ίδιο καλούπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, εξασφαλίζοντας εξαιρετική απόδοση κόστους. Τα προ-διαμορφωμένα μέρη συναρμολογούνται σαν δομικά στοιχεία χρησιμοποιώντας τους ίδιους γερανούς που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γεφυρών. 

Για το εσωτερικό έγιναν λεπτομερή σχέδια , για να διασφαλιστεί ότι τα υλικά και ο χρωματισμός των εσωτερικών χώρων ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με αυτά της πλατείας. Τα έπιπλα και τα φωτιστικά που κατασκευάζονται με ξύλο από το νομό Νάρα και σχεδιάζονται γύρω από το θέμα cofun ώστε να δημιουργούν μια αίσθηση ομοιομορφίας με την πλατεία.

Το όνομα της πλατείας, το CoFuFun, συνδυάζει το κύριο μοτίβο του σχεδιασμού, το cofun, με διακριτικές ιαπωνικές εκφράσεις. Ο "Fufun" αναφέρεται σε ευτυχισμένη, ασυνείδητη βουητό: ο σχεδιασμός για την πλατεία θα πρέπει να προσφέρει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που οδηγεί ασυνείδητα τους επισκέπτες σε βουητό, ευτυχώς, ενώ είναι εκεί.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Nendo
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Iwataya Architects
Σχέδια αίθουσας συναντήσεων και καταστήματος: Kokuyo
Μελέτη φωτισμού: Izumi Okayasu Lighting Design
Μελέτη φύτευσης: Izumi Okayasu Lighting Design
Φωτογραφίες: Takumi Ota, Daichi Ano, Tadashi Endo

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Villa R" Κατοικία στη Δανία

Η κατοικία Villa R του αρχιτεκτονικού γραφείου C.F. Møller Architects βρίσκεται στην άκρη ενός δάσους στο Aarhus της Δανίας και καταλαμβάνει 300 m2 σε μια γραμμική σύνθεση δύο επιπέδων. Τοποθετήθηκε…
Parkroyal, ένα φυτεμένο ξενοδοχείο  στη Σιγκαπούρη

Parkroyal, ένα φυτεμένο ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη

Το ξενοδοχείο Parkroyal στη Σιγκαπούρη λόγω των πολλαπλών φυτεμένων επιφανειών του διπλασίασε το ποσοστό πρασίνου, που θα μπορούσε να αναπτυχτεί, αν το οικόπεδο δεν δομούνταν. Συνολικά διατέθηκαν 15.000 m2 κτισμένου…
Σχεδιασμός και κατασκευή Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Mishigan

Σχεδιασμός και κατασκευή Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Mishigan

Σχεδιασμένο από τη διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Zaha Hadid, το Μουσείο “Eli and Edythe Broad” στο Πανεπιστήμιο του Michigan φιλοδοξεί να αποτελέσει ζωντανό εκπαιδευτικό εργαστήριο αφιερωμένο στη διερεύνηση της παγκόσμιας σύχρονης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.