Ένα μικρό ξενοδοχείο στη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα

  • Olson Kundig

Η κατοικία "Κόστα Ρίκα Treehouse" είναι εμπνευσμένη από την πυκνή ζούγκλα αυτής της περιοχής στην ακτή του Ειρηνικού. Είναι χτισμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο τικ, η συγκομιδή του οποίου γίνεται στην περιοχή.
Η σύνδεση της κατοικίας με τη ζούγκλα γίνεται σε τρία επίπεδα: Το ισόγειο βρίσκεται στο έδαφος του δάσους, ο μεσαίος όροφος "φωλιάζει" μέσα στα κλαδιά και το ανώτερο επίπεδο ανεβαίνει επάνω από το θόλο των δέντρων, με θέα στην παραλία Playa Hermosa.
Οι πελάτες αυτού του μικρού ξενοδοχείου είναι σέρφερ και περιβαλλοντολόγοι και προτιμούν αυτό το κτίριο, διότι, όπως αναφέρουν, αντανακλά τη βαθιά δέσμευσή τους για την αειφόρο διαχείριση της γης στην Κόστα Ρίκα. Σχεδιασμένο ως υπαίθρια καλύβα για σέρφερ, το έργο εμπλέκει το τοπίο της Κόστα Ρίκα με διάφορους τρόπους, από τη βλάστηση, που είναι προσιτή ακριβώς έξω από τον κεντρικό όροφο, έως τον καιρό και τους ανέμους, που μπορεί κανείς να βιώσει στο ανώτερο επίπεδο.


Το κτίριο έχει ένα ελαφρό, φυσικό αποτύπωμα στο τοπίο τόσο από την άποψη της πλήρους ενσωμάτωσής του στο περιβάλλον, όσο και από τη χρήση διαθέσιμων τοπικών υλικών, που συμβάλλουν στην προώθηση της περιβαλλοντικής διαχείρισης στην Κόστα Ρίκα. Σχεδιασμένο για να λειτουργεί παθητικά, το σπίτι προορίζεται να παραμένει ανοικτό στα στοιχεία αυτού του ήπιου ημιτροπικού περιβάλλοντος. Η κατασκευή, τόσο του φέροντος οργανισμού, όσο και των επενδύσεων, είναι εξ ολοκλήρου ξύλινη, με την ελαφρώς κυρτή στέγη να "υπερίπταται" με κλίση, αφήνοντας ένα περιμετρικό κενό μέχρι τα δοκάρια του δεύτερου ορόφου. Σταθεροί τοίχοι υπάρχουν μόνο στο κέντρο της κάτοψης για να διαχωρίσουν τους χώρους υγιεινής. Περιμετρικά, η κατοικία είναι πλήρως ανοικτή, με ένα σύστημα συρόμενων σκιάστρων, που επιτρέπουν το φυσικό αερισμό των χώρων και τη διείσδυση του φυσικού φωτός της ημέρας σ' αυτούς, προσφέροντας ταυτοχρόνως προστασία της ιδιωτικής ζωής και ασφάλεια. Η σκίαση, μια φωτοβολταϊκή συστοιχία 3,5 kW στη στέγη, και ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού καθιστούν το ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού ακόμη πιο μικρό.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Olson Kundig
Αρχιτέκτονας:
Tom Kundig
Ομάδα μελέτης:
Kevin Kudo-King, Martina Bendel
Φωτογραφίες:
Nic Lehoux

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία με γυάλινη όψη στο Ρόντερνταμ

Κατοικία με γυάλινη όψη στο Ρόντερνταμ

Το Casa Kwantes βασίζεται στην επιθυμία των πελατών να απομονωθούν και να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή, ενώ παράλληλα να διαθέτουν το μέγιστο φως της ημέρας στους ανοιχτούς χώρους διαβίωσης.…
LEED PLATINUM σε εργαστήριο τεχνολογίας υλικών

LEED PLATINUM σε εργαστήριο τεχνολογίας υλικών

Το εργαστήριο τεχνολογίας υλικών "CANMET" έχει ως αντικείμενο τη μεταλλουργική έρευνα και τις δοκιμές και μετεγκαταστάθηκε από την Οττάβα στο Χάμιλτον του Καναδά, ούτως ώστε να γειτνιάζει χωρικά με τη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.