Μελέτη εξοχικής κατοικίας "Hill Cubes", στην Αντίπαρο

Η σχεδιαστική διαδικασία αποσκοπεί στην αρμονική συνύπαρξη του κτιρίου με το τοπικό φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην ενσωμάτωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του τοπίου στο αρχιτεκτονικό σώμα του κτιρίου. Ο βασικός κτιριακός όγκος διαιρείται σε μικρότερους, οι οποίοι ποικίλουν σε μέγεθος και ύψος ανάλογα με την χρήση τους και διατάσονται με κατεύθυνση προς το νότο και με τρόπο που να επιτρέπει την δημιουργία ενδιάμεσων αυλών, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αβίαστη διέλευση φωτός σε όλους τους χώρους της κατοικίας. Οδηγηθήκαμε στην συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή καθώς θεωρούμε ότι η ζωή στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κατεξοχήν συνυφασμένη με την ύπαιθρο και τον χώρο της αυλής, ένα από τα βασικότερα στοιχεία της ανώνυμης κυκλαδίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Η είσοδος στην κατοικία γίνεται από το επίπεδο του δρόμου μέσω μίας κάθετης σκάλας η οποία ακολουθεί την τοπογραφία του οικοπέδου, ενώ όλοι οι χώροι διημέρευσης βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με μικρές εναλλαγές ύψους, δημιουργώντας έτσι είτε πλατφόρμες επισκόπησης, είτε υποβαθμισμένους πιο προστατευμένους χώρους.

Ο χώρος του σαλονιού υποβαθμίζεται για να ενωθεί υψομετρικά με το επίπεδο της πισίνας ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνονται δύο υπερυψωμένες αυλές εκατέρωθεν. Η μία αυλή στεγάζεται με πέργκολα, δημιουργώντας έτσι συνθήκες μόνιμης σκίασης, ενώ στην δεύτερη φυτεύεται μια ελιά διαμορφώνοντας έτσι διαφορετικές καταστάσεις φωτισμού μέσα στη μέρα. Ο χώρος του εξωτερικού μπάνιου τοποθετείται χαμηλότερα για την επίτευξη μεγαλύτερης ιδιωτικότητας, ενώ οι ενδιάμεσες φυτέυσεις λειτουργούν ως προστατευτικό οπτικό φίλτρο.

Τα ανοίγματα στις όψεις τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να καδράρουν διαφορετικές οπτικές της θέας και να επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό και φωτισμό του κτιρίου αλλά και την συνεχή εναλλαγή φωτός και σκιάς, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Τα δώματα του κτιρίου φυτεύονται όχι μόνο για λόγους ένταξης στο τοπίο, αλλά και για την επίτευξη της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κτιρίου.

Περισσότερα...

Αρχιτεκτονική μελέτη: 
alias architects, E. M. Buchholz – A. P. Liakopoulos
Ομάδα μελέτης:
Edith Buchholz, αρχιτέκτων μηχανικός,
Άρης Λιακόπουλος, αρχιτέκτων μηχανικός,
Ναταλία Μπουρλέκα, αρχιτέκτων μηχανικός
Έτος: 2020
Περιοχή: Αντίπαρος, Κυκλάδες

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων

Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων "The Urban Outlook"

Το έργο αφορά στη μελέτη ενός πολυώροφου κτιρίου γραφείων και ισόγειων καταστημάτων, σχεδιασμένου με στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ανταποκρινόμενου στις σύγχρονες απαιτήσεις εργασίας εντός μιας μεγαλούπολης.Κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού αποτελεί…
Aνασχεδιασμός & ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου διοίκησης της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., Θεσσαλονίκη

Aνασχεδιασμός & ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου διοίκησης της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., Θεσσαλονίκη

Το 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ολικής ανακαίνισης του εμβληματικού κτιρίου της Ε.Υ.Α.Θ., που βρίσκεται επί της οδού Εγνατίας στην πλατεία Συντριβανίου, το οποίο θα είναι ένα πρότυπο κτίριο…

"House 6°", μελέτη κατοικίας στο Λαγονήσι

Στην περιοχή του Λαγονησίου εδράζεται το οικόπεδο μελέτης, σηματοδοτώντας μια μετάβαση μεταξύ του αστικού και του φυσικού τοπίου. Ο συμπαγής λευκός όγκος που στεγάζει την νέα κατοικία φαίνεται σχεδόν σαν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.