Κατοικία με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα στα Χανιά

Η κατοικία "NUS House", μεγέθους 200 m2, βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Ονουφρίου στα Χανιά. Η θέα προς το βουνό του Σταυρού στα ανατολικά, προς τα Λευκά Όρη στα νότια, καθώς και η ανάγκη πλέον για σχεδιασμό κτιρίων χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος (nearly zero energy buildings - nZEB), αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια λήψης αρχιτεκτονικών αποφάσεων.
Ένα από τα εργαλεία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με βιοκλιματικά κριτήρια αποτελεί η βέλτιστη αξιοποίηση του προσανατολισμού και συγκεκριμένα του νοτιοανατολικού. Εκεί βασίστηκε και η ογκοπλασία του κτιρίου.
Συγκεκριμένα, η κυρίως κατοικία σχήματος "Π" και ο ενταγμένος στο έδαφος όγκος του ξενώνα μεγιστοποιούν την έκθεση στο νοτιοανατολικό προσανατολισμό, καθώς εκμεταλλεύονται τη διαφορετική γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός κατά τον εποχιακό κύκλο.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργούνται δύο βασικοί ηλιακοί χώροι, ο ένας με σταθερό πρόβολο σκίασης και ο άλλος με περιστρεφόμενες περσίδες και τοίχο μάζας. Η θέρμανση και η ψύξη των δύο αυτών χώρων γίνεται με φυσικό τρόπο, μεταφέροντας την επιθυμητή ποσότητα θερμότητας προς τους επί μέρους χώρους του σπιτιού, εξασφαλίζοντας έτσι συνθήκες θερμικής άνεσης. Ο ηλιακός χώρος με τη μεγάλη γωνιακή τζαμαρία έχει τη δυνατότητα να ανοίξει προσφέροντας ένα δροσερό ημιυπαίθριο χώρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συνδυαστικά με τους δύο ηλιακούς χώρους και προς την επίτευξη της θερμικής άνεσης λειτουργούν οι υδάτινες επιφάνειες στους νότιους τοίχους, το φυτεμένο δώμα, η απόκρυψη του δυτικού φωτός, το κάθετο και διαμπερές φρεάτιο αερισμού με τα μικρά ανοίγματα στο Βορρά καθώς και τα ανοίγματα οροφής ελεγχόμενης σκίασης. Παράλληλα, τα φωτοβολταϊκά πανέλα, το ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ και το σύστημα κάθετης γεωθερμίας με εναλλαγή θερμότητας συμβάλλουν στο χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Έτσι, καταλήγουμε σε ένα κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας 2010/31/ΕΕ.
Η περιμετρική τοιχοποιία του κτιρίου από φυσική πέτρα αξιοποιείται σημειακά λόγω της θερμοχωρητικότητάς της, συμβάλλοντας έτσι στη βελτιστοποίηση του εσωκλίματος και εντάσσοντας οπτικά την κατοικία στο τριγύρω τοπίο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Parti Architecture
Στατική μελέτη:
Τεχνικό Γραφείο Ευθυμίου
Μηχανολογική μελέτη:
Paterakis Energy
Κατασκευή:
Paterakis Energy
Διακόσμηση και φωτισμός:
Parti Architecture
Τοποθεσία:
Άγιος Ονούφριος, Χανιά
Εμβαδό εσωτερικού χώρου:
300 m2
Εμβαδό περιβάλλοντα χώρου:
4000 m2
Έτος μελέτης:
2020
Εκτιμώμενο έτος κατασκευής:
2022
Παρουσίαση και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις:
Parti Architecture

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Φτέλι, Κόλπος Γέρας

Κατοικία στο Φτέλι, Κόλπος Γέρας

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό τριών παραθεριστικών κατοικιών στη θέση Φτέλι, στην είσοδο του κόλπου Γέρας, στη Λέσβο. Το γήπεδο, επιφανείας 35 στρεμμάτων, βρίσκεται σε μοναδική τοποθεσία, με εκτενές παραλιακό…
Μελέτη εξοχικής κατοικίας

Μελέτη εξοχικής κατοικίας "Hill Cubes", στην Αντίπαρο

Η σχεδιαστική διαδικασία αποσκοπεί στην αρμονική συνύπαρξη του κτιρίου με το τοπικό φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην ενσωμάτωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του τοπίου στο αρχιτεκτονικό σώμα του κτιρίου. Ο βασικός…
Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων

Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων "The Urban Outlook"

Το έργο αφορά στη μελέτη ενός πολυώροφου κτιρίου γραφείων και ισόγειων καταστημάτων, σχεδιασμένου με στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ανταποκρινόμενου στις σύγχρονες απαιτήσεις εργασίας εντός μιας μεγαλούπολης.Κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού αποτελεί…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.