Κατοικία με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα στα Χανιά

Η κατοικία "NUS House", μεγέθους 200 m2, βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Ονουφρίου στα Χανιά. Η θέα προς το βουνό του Σταυρού στα ανατολικά, προς τα Λευκά Όρη στα νότια, καθώς και η ανάγκη πλέον για σχεδιασμό κτιρίων χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος (nearly zero energy buildings - nZEB), αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια λήψης αρχιτεκτονικών αποφάσεων.
Ένα από τα εργαλεία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με βιοκλιματικά κριτήρια αποτελεί η βέλτιστη αξιοποίηση του προσανατολισμού και συγκεκριμένα του νοτιοανατολικού. Εκεί βασίστηκε και η ογκοπλασία του κτιρίου.
Συγκεκριμένα, η κυρίως κατοικία σχήματος "Π" και ο ενταγμένος στο έδαφος όγκος του ξενώνα μεγιστοποιούν την έκθεση στο νοτιοανατολικό προσανατολισμό, καθώς εκμεταλλεύονται τη διαφορετική γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός κατά τον εποχιακό κύκλο.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργούνται δύο βασικοί ηλιακοί χώροι, ο ένας με σταθερό πρόβολο σκίασης και ο άλλος με περιστρεφόμενες περσίδες και τοίχο μάζας. Η θέρμανση και η ψύξη των δύο αυτών χώρων γίνεται με φυσικό τρόπο, μεταφέροντας την επιθυμητή ποσότητα θερμότητας προς τους επί μέρους χώρους του σπιτιού, εξασφαλίζοντας έτσι συνθήκες θερμικής άνεσης. Ο ηλιακός χώρος με τη μεγάλη γωνιακή τζαμαρία έχει τη δυνατότητα να ανοίξει προσφέροντας ένα δροσερό ημιυπαίθριο χώρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συνδυαστικά με τους δύο ηλιακούς χώρους και προς την επίτευξη της θερμικής άνεσης λειτουργούν οι υδάτινες επιφάνειες στους νότιους τοίχους, το φυτεμένο δώμα, η απόκρυψη του δυτικού φωτός, το κάθετο και διαμπερές φρεάτιο αερισμού με τα μικρά ανοίγματα στο Βορρά καθώς και τα ανοίγματα οροφής ελεγχόμενης σκίασης. Παράλληλα, τα φωτοβολταϊκά πανέλα, το ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ και το σύστημα κάθετης γεωθερμίας με εναλλαγή θερμότητας συμβάλλουν στο χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Έτσι, καταλήγουμε σε ένα κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας 2010/31/ΕΕ.
Η περιμετρική τοιχοποιία του κτιρίου από φυσική πέτρα αξιοποιείται σημειακά λόγω της θερμοχωρητικότητάς της, συμβάλλοντας έτσι στη βελτιστοποίηση του εσωκλίματος και εντάσσοντας οπτικά την κατοικία στο τριγύρω τοπίο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Parti Architecture
Στατική μελέτη:
Τεχνικό Γραφείο Ευθυμίου
Μηχανολογική μελέτη:
Paterakis Energy
Κατασκευή:
Paterakis Energy
Διακόσμηση και φωτισμός:
Parti Architecture
Τοποθεσία:
Άγιος Ονούφριος, Χανιά
Εμβαδό εσωτερικού χώρου:
300 m2
Εμβαδό περιβάλλοντα χώρου:
4000 m2
Έτος μελέτης:
2020
Εκτιμώμενο έτος κατασκευής:
2022
Παρουσίαση και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις:
Parti Architecture

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"29° Villa", μονοκατοικία στο Νομό Χανίων

Η κατοικία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Κολυμβαρίου, τόπου χαρακτηριστικής ομορφιάς. Η έντονη κλίση του εδάφους και ο προσανατολισμός του οικοπέδου προς τον κατάφυτο με ελαιώνες όρισαν και τις βασικές…

"Collaborative Nest", πρόταση για ένα σχολείο στη Σενεγάλη, για το διαγωνισμό " Archstorming & Let’s Build My School "

"Η επαυξημένη πραγματικότητα ως ένα διαισθητικό εργαλείο για την κατασκευή". Αυτή η πρόταση στοχεύει στη χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR) ως εργαλείου κατασκευής, εμπλοκής και καθοδήγησης της κοινότητας μέσω…
Μελέτη πολυκατοικίας

Μελέτη πολυκατοικίας "Α03" στο Χαλάνδρι

Η πενταώροφη πολυκατοικία Α03, βρίσκεται στην περιοχή του Χαλανδρίου σε ένα διαμπερές οικόπεδο. Το κτιριολογικό πρόγραμμά της περιλαμβάνει 6 κατοικίες διαφορετικής τυπολογίας, ένα γραφείο και υπόγειο χώρο στάθμευσης. Το γεγονός…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.