Βιοκλιματικός μανδύας στον κεντρικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Αττικής

Το κτιριακό συγκρότημα σχεδιάστηκε ώστε να στεγάσει όλα τα εθνικά και διεθνή υπεραστικά λεωφορεία, με εγκαταστάσεις έκτασης 55.000 m2 και σε άμεση σύνδεση με την υφιστάμενη αστική συγκοινωνία, εξυπηρετώντας έως και 35.000 ταξιδιώτες. Η μελέτη περιλαμβάνει πλατφόρμες για 70 εθνικά και 25 διεθνή λεωφορεία, διοικητικές και εμπορικές χρήσεις, συνεδριακό κέντρο, χρήσεις cargo και ξενοδοχείο.
Το συγκρότημα του σταθμού Κ.Σ.Α.Υ.ΛΕ. αντιμετωπίστηκε ως καθοριστικό αφενός για την εμπορική εικόνα των ΚΤΕΛ, ως σημαντικό για το branding του συνεταιρισμού τους και ταυτόχρονα ως σημαντικό για την "πολιτική" αναβάθμισης του Δήμου Αιγάλεω και συνολικότερα της πρωτεύουσας.
Αυτή η πρόθεση υλοποιείται με το σχεδιασμό του ίδιου του συγκροτήματος ως "κόμβου" (node), με τρόπο που να παράγει ισχυρότατη νοητική εικόνα για τον επιβάτη αλλά και γενικότερα για τον επισκέπτη της περιοχής και με τρόπο καινοτόμο και βιοκλιματικό. Όραμα της ερευνητικής ομάδας αποτελεί η πραγματοποίηση αυτού του λειτουργικού κόμβου, του απαραίτητου για τη συνδυασμένη συγκοινωνιακή κινητικότητα της περιοχής της πρωτεύουσας και εξίσου σημαντικού για την αναβάθμιση της αστικής της εικόνας.
Οι κύριες παράμετροι βιοκλιματικού σχεδιασμού του συγκροτήματος εξασφαλίζουν μειωμένη απαίτηση κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και είναι οι εξής:
• Η δημιουργία κελύφους επενδυμένου με "βιοκλιματικό μανδύα". Αυτός ο μανδύας συγκροτείται από δύο επιδερμίδες: Η πρώτη αποτελείται από υαλοπετάσματα, ενώ η δεύτερη τοποθετείται όπου χρειάζεται και σχηματίζεται από επένδυση με "πετάσματα - κασέτες", από τιτανιούχο ψευδάργυρο (zinc) με διάτρηση σε 3 διαφορετικά ποσοστά ή χωρίς, ανάλογα με τις ανάγκες σε φωτισμό - αερισμό. Οι κασέτες έχουν ίχνος κοπής, το σχήμα του μισού τμήματος φύλλου ελιάς και τοποθετούνται σε επανάληψη, που μπορεί να αποδώσει έναν σχηματισμό φύλλων, υπενθυμίζοντας την παλαιότερη γεωργική δραστηριότητα στην περιοχή του "Ελαιώνα".
• Εξασφάλιση φυσικού φωτισμού και φυσικού δροσισμού.
• Διαμόρφωση περιοχών εκτατικού και εντατικού φυτεμένου δώματος.
• Επιλογή δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους, τόσο αδιαφανών (φέρων οργανισμός, τοίχοι πλήρωσης, δάπεδα, οροφές) όσο και διαφανών (υαλοπετάσματα, φεγγίτες) με μικρούς συντελεστές θερμοπερατότητας.
• Ψυχρά ή υδατοπερατά υλικά στις επιστρώσεις του περιβάλλοντα χώρου.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Ερευνητική ομάδα Ε.Μ.Π.:
Υπεύθυνος έρευνας:
Γ. Γκόλιας, Πρύτανης Ε.Μ.Π.
Αρχιτεκτονική μελέτη:
Κ. Μωραΐτης, Κ. Καραδήμας, Σ. Γυφτόπουλος, Κ. Χελιδώνη, Α. Βερυκίου, Β. Κολιάκη, Σ. Μπακοπάνου, Δ. Σαγώνας, Γ. Καραμπάτσου, Α. Βαστάκη, Σ. Μιχαΐλου
Στατική μελέτη:
Ε. Βιντζιλαίου
Η/Μ μελέτη:
Μ. Μαΐστρος
Κυκλοφοριακή μελέτη:
Γ. Γιάννης
Τοποθεσία:
Ελαιώνας Αττικής

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μελέτη για το μουσείο της Αργούς: Α’ βραβείο ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Μελέτη για το μουσείο της Αργούς: Α’ βραβείο ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Αργούς, βασική αναφορά ήταν ο μύθος των Συμπληγάδων. Θέλοντας να αναδειχθεί το σκαρί μέσα σε ένα περιβάλλον που παραπέμπει συνειρμικά στο δύσκολο αυτό σημείο του ταξιδιού,…
Μελέτη συγκροτήματος κατοικιών στην Κύθνο

Μελέτη συγκροτήματος κατοικιών στην Κύθνο

Το έργο αφορά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, interior design και σχεδιασμό φωτισμού ενός συγκροτήματος φιλοξενίας που αποτελείται από 8 οικιστικές μονάδες. Το οικόπεδο βρίσκεται σε μία πλαγιά εντός του χαρακτηριστικά ακατέργαστου…
Πολυθεματικό πολιτιστικό κέντρο στο βιομηχανικό συγκρότημα της Porcelana

Πολυθεματικό πολιτιστικό κέντρο στο βιομηχανικό συγκρότημα της Porcelana

Το πρώην εργοστάσιο κατασκευής ειδών πορσελάνης και το διώροφο κτίσμα, το οποίο στέγαζε το χημείο του εργοστασίου και την κατοικία του επιχειρηματία Χαρίτωνα Τριανταφυλλόπουλου, κατασκευάστηκαν σε οικόπεδο έκτασης 40 στρεμμάτων…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.