"Bioaroma" Μουσείο φυσικών καλλυντικών και αρωμάτων

Το μουσείο της εταιρείας αρωμάτων και φυσικών καλλυντικών "Bioaroma" βρίσκεται στην Κρήτη και περιλαμβάνει κατάστημα πώλησης προϊόντων μαζί με ένα μικρό εκθετήριο, που πραγματοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις. Η αφετηρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού δεσμεύεται στην τριπλή μεθοδολογία των αρχών της αειφορίας, η οποία υποστηρίζει ότι η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη εξέλιξη απαιτεί την ισορροπημένη επίτευξη της οικονομικής βιωσιμότητας, της περιβαλλοντικής απόδοσης και της κοινωνικής υπευθυνότητας. Σε μια κοινή φιλοσοφία, η εταιρεία "Bioaroma" είναι μονάδα καθετοποιημένης παραγωγής και ακολουθεί στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο ως προς τις διαδικασίες παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης των προϊόντων της όσο και ως προς τον τρόπο διάθεσής τους στην αγορά, καθώς οι πλαστικές συσκευασίες είναι από ζαχαροκάλαμο από δάση με υπεύθυνη διαχείριση και οι χάρτινες συσκευασίες προέρχονται από ανακυκλωμένο χαρτί. Το τελικό προϊόν, που προωθείται στην αγορά παγκοσμίως, είναι 100% φυσικό χωρίς την προσθήκη νερού, ενώ ένα μέρος του εκτίθεται στο μουσείο αρωμάτων και φυσικών καλλυντικών, καθώς και στο βιωματικό κατάστημα της εταιρείας "Bioaroma", συνολικής επιφάνειας 240 m2.

Περιγραφή & λειτουργικότητα
Η τοποθέτηση του καταστήματος στο κέντρο βάρους της κάτοψης έχει διττή σημασία. Αφενός βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την είσοδο, ώστε να μην επιβαρύνει την λειτουργία του μουσείου όταν υπάρχουν προγραμματισμένες περιηγήσεις ή εργαστήρια, και αφετέρου βρίσκεται σε άμεση οπτική συσχέτιση με την περιμετρική μουσειολογική κίνηση με σκοπό τη συνεχή αναφορά του επισκέπτη τόσο στην ιστορία του αρώματος και των καλλυντικών όσο και στην έκθεση και προώθηση των τελικών προϊόντων της εταιρείας. Στο πλαίσιο της μουσειογραφικής διαδρομής είναι ενσωματωμένες ειδικές λειτουργίες, όπως ο ειδικός χώρος αφήγησης της ιστορίας του αρώματος και των καλλυντικών μέσω ψηφιακού ολογράμματος, η δοκιμή των καλλυντικών σε ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα με νιπτήρες και καθρέπτες ("boudoir"), ο χώρος δημιουργίας προσωπικού αρώματος ("atelier"), το εργαστήριο παραγωγής αρωμάτων και καλλυντικών ("workshop"), ο χώρος εφαρμογής των προϊόντων ("cabin") πριν από την τελική πώλησή τους και η δικτύωση της εμπειρίας μέσω ειδικής εγκατάστασης φωτογράφισης και διαχείρισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ("photobooth").

Τεχνολογία κατασκευής & επιλογή υλικών
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση του πολιτισμού και της ιστορίας της Κρήτης γύρω από τα φυσικά καλλυντικά, τα αιθέρια έλαια και τα βότανα, ενσωματώνοντας παράλληλα τόσο την τοπική χειρωνακτική παράδοση όσο και σύγχρονες βιομηχανικές κατασκευαστικές μεθόδους. Στην πρώτη περίπτωση, επιλέχθηκε η φυσική ακατέργαστη τοπική πέτρα για το υπόβαθρο του μουσείου και το ξύλο από φυσικό καπλαμά δρυός για την επίπλωση του καταστήματος. Στη δεύτερη περίπτωση, επιλέχθηκε λαμαρίνα επεξεργασμένη με λέιζερ κοπής CNC για τις διπλές περιστρεφόμενες πόρτες της εισόδου, τις προθήκες του μουσείου, το στέγαστρο και την οροφή του καταστήματος, καθώς και plexiglass για την κατασκευή των επιφανειών της έκθεσης του μουσείου. Η επιλογή του χρώματος στην αρχιτεκτονική σύνθεση των μεταλλικών κατασκευών επιλέχθηκε με στόχο την εναρμόνιση με τη χρωματική παλέτα των φυσικών αποχρώσεων της τοπικής πέτρας, με την οποία κατασκευάστηκε το μουσείο, του φυσικού χώματος, καθώς και του ανθού και του φυλλώματος της τοπικής βλάστησης του Κρητικού τοπίου, με έμφαση στη χρωματική δομή του αλάδανου και του δίκταμου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
KAAF / Kitriniaris Associates Architecture Firm
Αρχιτέκτων & επιβλέπων:
Αλέξανδρος Κιτρινιάρης
Ομάδα μελέτης:
Δομινίκη Κατραμαδοπούλου, Αγγελική Ζαβράκα, Χριστιάνα Αλιφαντή
Μουσειολογική μελέτη:
Πόπη Γεωργοπούλου
Μελέτη φωτισμού:
Luce Ataliotis
Ψηφιακή μελέτη και παραγωγή:
Realiscape
Δημιουργικό:
Soul Design
Τοποθεσία:
Άγιος Νικόλαος, Κρήτη
Συνλικό εμβαδό κτιρίου:
240 m2
Χρόνος μελέτης:
2018-2019
Χρόνος κατασκευής:
2019
Φωτογραφίες:
Simone Bossi

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το μουσείο της Πέλλας

Το μουσείο της Πέλλας

Το αρχαιολογικό μουσείο είναι ένα σύγχρονο έργο, που προσαρμόζεται στη μορφολογία του εδάφους, αποτυπώνει την ιστορία του και προβάλλεται στο μέλλον. Μορφολογικά, σκόπιμα προσδόθηκε στο έργο ένας χαρακτήρας ήπιος που…
Ιατρικό κέντρο

Ιατρικό κέντρο "Ορθοβιοτική" στην Αθήνα

Η μελέτη αφορά στην εσωτερική αναδιαρρύθμιση υφισταμένου τετραώροφου κτιρίου γραφείων με δύο υπόγεια, για την μετατροπή του σε πρότυπο πολυϊατρείο πρόληψης της εταιρείας "ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ".Στο ισόγειο, όπου βρίσκεται η κύρια…
Νηπιαγωγείο Γερμανικής Σχολής Αθηνών

Νηπιαγωγείο Γερμανικής Σχολής Αθηνών

Η συντακτική οργάνωση του νηπιαγωγείου ακολουθεί μια επιμήκη τεθλασμένη ρυθμολογία, πλαισιώνοντας την υπαίθρια περιοχή και παράγοντας ένα προστατευμένο περιβάλλον, σαν αγκαλιά, που αναγνωρίζει τις ανάγκες των μικρών μαθητών προσαρμοσμένο στην…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.