Νησίδα Καινοτομίας Αμερικάνικου Κολλεγίου Ανατόλια

Η νησίδα καινοτομίας χωροθετείται στη χαμηλότερη στάθμη του "Kyrides Hall", ενός ιστορικού κτιρίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και καταλαμβάνει, στο σύνολο της, έκταση 535 m².
Στόχος της μελέτης ήταν η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού χώρου που θα προωθεί την ελευθερία της σκέψης, τη δημιουργία και την καινοτομία. Ταυτόχρονα, μέσω του σχεδιασμού και της λειτουργίας του, στόχος ήταν να συμβάλλει στη δημιουργία ενός τόπου εφαρμογής σύγχρονων μαθησιακών τάσεων και δοκιμής καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων. Γι’ αυτό το λόγο ακολουθήθηκε μια θεώρηση στο σχεδιασμό, κατά τον οποίο κάθε στοιχείο του χώρου, από τους κινούμενους πίνακες μέχρι τους πάγκους των εργαστηρίων και τα διαχωριστικά των αιθουσών, συμμετέχει ενεργά στο εκπαιδευτικό έργο και επιχειρεί να προωθήσει μια σύγχρονη αντίληψη διδασκαλίας και εκμάθησης, τηρώντας παράλληλα όλες τις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές για την ασφαλή φιλοξενία και την ομαλή λειτουργία των εργαστηριακών μαθημάτων.
Ο συγκεκριμένος παιδαγωγικός τόπος προέκυψε από το διαχωρισμό και επανασχεδιασμό του υπάρχοντος ενιαίου εσωτερικού χώρου και βάσει των ως άνω μελετήθηκαν χωρίσματα που θα μπορούσαν ταυτοχρόνως να εξυπηρετούν τις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες των εργαστηρίων και των κοινόχρηστων ενδιάμεσων διαδρομών, να επιτρέπουν την οπτική επικοινωνία μεταξύ των επί μέρους χώρων της νησίδας και να συμβάλλουν με τη μορφή τους στην ανάπτυξη δημιουργικών και πρωτοπόρων μαθησιακών δράσεων.
Τα κύρια δομικά μέρη-υλικά κατασκευής, είναι ο ξύλινος σκελετός με τοπικές μεταλλικές ενισχύσεις, οι επενδύσεις από προλουστραρισμένα φύλλα συγκολλητής ξυλείας osb, mdf και μελαμίνης, τα ηχομονωτικά υαλοπετάσματα, τα δάπεδα από linoleum, οι επενδύσεις οροφών από ηχοαπορροφητικές γυψοσανίδες, οι πάγκοι εργαστηρίων από corian, οι ειδικές βαφές κινούμενων πινάκων, οι οικολογικές βαφές, οι πρίζες ασφαλείας "popup" και ο περιστρεφόμενος φωτισμός οροφής.  

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Θέμης Χατζηγιαννόπουλος, Κώστας Χαραλαμπίδης (Tcp Architects)
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Εμβαδό: 535 m²
Χρόνος κατασκευής: 2016
Παρουσίαση: Θέμης Χατζηγιαννόπουλος, Κώστας Χαραλαμπίδης (Tcp Architects)
Φωτογραφίες: Αρχείο Κολλεγίου Ανατόλια

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης του ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή

Νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης του ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή

Η αρχιτεκτονική μελέτη εκφράζει τη συστηματική προσπάθεια αποκατάστασης και ανάδειξης του υφιστάμενου διατηρητέου κελύφους, το οποίο χαρακτηρίζεται από ιστορικά μορφολογικά στοιχεία νεοκλασικού ύφους, με την ταυτόχρονη επεξεργασία μιας σύγχρονης προσθήκης.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.