Λύκειο ανατολικά της Πάφου

Το λύκειο διατάσσεται σε μια έκταση 37.570,00 m² στο Δήμο Γεροσκήπου, ανατολικά της Πάφου. Βασική κατεύθυνση στο σχεδιασμό ήταν ο σαφής διαχωρισμός των λειτουργικών ενοτήτων του σχολείου. Έχοντας ως δεδομένο ότι ουσιαστικά ο αναβαθμός χωρίζει το οικόπεδο σε δύο μέρη, επιλέξαμε να τοποθετήσουμε το γήπεδο ποδοσφαίρου - στίβο και τις κερκίδες στο ανώτερο επίπεδο, καλύπτοντας εν μέρει το αρδευτικό κανάλι και όλες τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στο κάτω επίπεδο. Οι πολιτιστικές λειτουργίες (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη) και η διοίκηση του σχολείου διατάσσονται γύρω από ένα μεγάλο χώρο υποδοχής (πλατεία εισόδου). Οι καθαρά εκπαιδευτικές λειτουργίες (τάξεις και ενότητα εργαστηρίων και  ειδικών αιθουσών), καθώς και το κυλικείο διατάσσονται γύρω από ένα δεύτερο εσωτερικό χώρο αυλής, που χρησιμοποιείται κυρίως από μαθητές. Τα κτίρια διοίκησης, προβολών, βιβλιοθήκης και μουσικής σχεδιάστηκαν με κλίση ως προς το βασικό κάνναβο, και διαμορφώνουν το σχήμα της δημόσιας πλατείας εισόδου, ορίζοντας με σαφήνεια κινήσεις μαθητών, καθηγητών και επισκεπτών. Επιπλέον, τα κτίρια της βιβλιοθήκης, της αίθουσας προβολών, καθώς και ένα μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο, (υποβοηθητικό της αίθουσας μουσικής) εκμεταλλεύονται την υψομετρική διαφορά του αναβαθμού, μεγιστοποιώντας παράλληλα και το χώρο υποδοχής - πλατεία. 
Το μεταλλικό στέγαστρο του ορόφου όχι μόνον επιτρέπει την υπαίθρια εκτόνωση των μαθητών και την προστασία τους από τον ήλιο ή τη βροχή, αλλά και χαρακτηρίζει με τη μορφή του την καρδιά του σχολείου. 
Ο αυστηρός προϋπολογισμός του έργου επέβαλε τον περιορισμό των εξεζητημένων και ακριβών υλικών, χωρίς αυτό να σημαίνει έκπτωση στην ποιότητα και αισθητική του συγκροτήματος. Έτσι, η όλη σύνθεση χαρακτηρίζεται από λιτότητα στην επιλογή των υλικών: ανεπίχριστο σκυρόδεμα, επιχρισμένες τοιχοποιίες και μεταλλικές κατασκευές. Μεταλλικές κατασκευές χρησιμοποιήθηκαν για τη στέγαση του υπαίθριου χώρου του κυλικείου, για τις πεζογέφυρες από τον 1ο όροφο των εργαστηρίων προς τις τάξεις και προς το κτίριο διοίκησης, καθώς και για τα σκίαστρα στα ανοίγματα των αιθουσών διδασκαλίας προς το νότο. 
Περισσότερα...
Στοιχεία έργου
 
Aρχιτεκτονική μελέτη: Γιώργος Αποστολάκος, Ιωάννα Αποστολάκου - Παυλίδου, Χρίστος Παναγιωτίδης
Στατικήμελέτη: Μανώλης Χίου, Μιχάλης Σταύρου 
H/M μελέτη: Χρίστος Γεωργιάδης 
Eπίβλεψη: Οι παραπάνω αρχιτέκτονες και μηχανικοί. 
Συνεργάτες: Άρης Γεωργιάδης, Αγγελική Κοκκίνη, Φαίη Κοντοπούλου
Κατασκευή: D. Stavrinos Constructions LTD, Διονύσιος Σταυρινού 
Ιδιοκτήτης: Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Τεχνικές Υπηρεσίες, Λευκωσία, Κύπρος
Τοποθεσία: Δήμος Γεροσκήπου, Πάφος, Κύπρος
Συνολικό εμβαδό: 8.648,00 m²
Xρόνος μελέτης: 2005 - 2007
Xρόνος κατασκευής: 2007 - 2009
Φωτογραφίες: Χρήστος Παπαντωνίου
 
 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Στέγαστρο μεταξύ δύο κτιρίων ιδιωτικής κλινικής

Στέγαστρο μεταξύ δύο κτιρίων ιδιωτικής κλινικής

Το στέγαστρο εισόδου στην κλινική ΙΑΣΩ εντάχθηκε στον ενδιάμεσο κενό χώρο που είχε δημιουργηθεί μεταξύ του υπάρχοντος κτιρίου του μαιευτηρίου και της νέας πτέρυγας του παιδιατρικού τμήματος. Η ανάθεση της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.