Κτίριο πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Η μελέτη έγινε με ανάθεση, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Αντικείμενό της αποτέλεσε το νέο κτίριο που θα στεγάσει το παράρτημα της Χ.Α.Ν.Θ. στο Ασβεστοχώρι, σε γωνιακό, ιδιόκτητο γήπεδο, συνολικής έκτασης 1.420 m².
Το κτίριο έχει μια απλή, αλλά δυναμική και σύγχρονη μορφή και είναι οργανωμένο θεματικά (χώροι μουσικής - χώροι άθλησης - χώροι αναψυχής), εξασφαλίζοντας ένα περιβάλλον ευχάριστο και οικείο.
Στόχοι μελέτης
Βασικοί στόχοι του σχεδιασμού ήταν:
• Η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου, φιλικού στους χρήστες.
• Ο σεβασμός και η ένταξη του κτίσματος στο υπάρχον τοπίο.
• Η οργάνωση των χώρων με απλό και εύκολα αντιληπτό τρόπο.
• Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των χώρων.
• Η εφαρμογή αρχών βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
• Η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο τη βελτίωση του περιβάλλοντος, τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
• Η διασφάλιση της προσβασιμότητας του κτιρίου από άτομα μειωμένης κινητικότητας.
Τεχνική περιγραφή:
Με βάση τις λειτουργικές απαιτήσεις του εργοδότη επιλέχθηκε η ανάπτυξη του κτιρίου στην περίμετρο του οικοπέδου και η διάσπασή του σε επί μέρους όγκους, στραμμένους προς το νότο, προκειμένου να διασφαλιστεί ο άμεσος, φυσικός φωτισμός στους περισσότερους χώρους.
Το κτίριο εντάσσεται αρμονικά στο γύρω περιβάλλον λόγω του χαμηλού του όγκου, κατ’ επέκταση του υπάρχοντος αστικού ιστού. Χαρακτηρίζεται από απλές γεωμετρικές μορφές και διαφάνεια, με γυάλινες προσόψεις και ανοίγματα τόσο προς τον υπαίθριο χώρο της κεντρικής αυλής, όσο και προς την πλευρά του δρόμου, εξασφαλίζοντας την οπτική συνέχεια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.
Το κτίριο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, το ισόγειο, στον οποίο χωροθετούνται οι κύριοι χώροι και οι είσοδοι του κτιρίου, και το ημιυπόγειο. Η κατακόρυφη επικοινωνία των επιπέδων γίνεται με δύο εσωτερικά κλιμακοστάσια, ενώ προβλέπεται ανελκυστήρας που εξασφαλίζει την πρόσβαση για άτομα μειωμένης κινητικότητας.
Η οργάνωση του κτιρίου έγινε με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία του, την ομαδοποίηση των δραστηριοτήτων αλλά και την εύκολη ανάγνωση και αντίληψη του χώρου. Οι διαφορετικές λειτουργίες (διδασκαλία, αναψυχή,  αθλητισμός) ομαδοποιούνται σε διαφορετικές περιοχές του κτιρίου, που οργανώνεται σε πτέρυγες, δημιουργώντας μια εσωτερική πλατεία, που επικοινωνεί με όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Αυτή η εσωστρεφής οργάνωση επιτρέπει τη μερική προστασία της πισίνας αλλά και της πλατείας από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (π.χ. από δυνατούς ανέμους), εξασφαλίζει το φυσικό δροσισμό του κτιρίου κατά τους θερινούς μήνες και προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητα.
Η είσοδος του κτιρίου, που είναι ελαφρά υπερυψωμένη σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο, είναι εύκολα ορατή από το δρόμο και ο επισκέπτης συναντά αμέσως το χώρο υποδοχής - γραμματείας. Μια ράμπα εξασφαλίζει την πρόσβαση του κτιρίου για άτομα με μειωμένη κινητικότητα και γονείς με παιδιά μικρής ηλικίας.
Στον υπαίθριο χώρο λειτουργεί παιδική χαρά με πρωτότυπους χώρους παιχνιδιού, που περιβάλλεται από πυκνή, προστατευτική ζώνη πρασίνου.
Λόγω της μικρής έκτασης του οικοπέδου, δημιουργείται περιφραγμένο γήπεδο μπάσκετ στο δώμα του χώρου πολλαπλών χρήσεων.
Οι εργασίες διαμόρφωσης του υπαίθριου χώρου περιλαμβάνουν τη δενδροφύτευση και τη φύτευση μεσογειακών φυτών με μειωμένες απαιτήσεις άρδευσης, σύμφωνα με τις σύγχρονες οικολογικές επιταγές. Στα όρια του οικοπέδου με τα όμορα γήπεδα, προτείνεται η πυκνή δενδροφύτευση για την οπτική και ηχητική απομόνωση του κτιρίου. Στην ανατολική και νότια πλευρά του γηπέδου προτείνεται αραιή δενδροφύτευση με δέντρα φυλλοβόλα, που εξασφαλίζουν σκίαση το καλοκαίρι και ηλιασμό το χειμώνα.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Το κτίριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. O σχεδιασμός εξασφαλίζει το διαμπερή αερισμό και το φυσικό δροσισμό των εσωτερικών χώρων. H χρήση ανεμιστήρων οροφής περιορίζει τη χρονική διάρκεια λειτουργίας του κλιματισμού και διασφαλίζει το αίσθημα θερμικής άνεσης. Τα στέγαστρα στους χώρους με νότιο προσανατολισμό δίνουν την αναγκαία σκίαση το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα επιτρέπουν τις ηλιακές ακτίνες να εισέλθουν στους χώρους για το φωτισμό και τη θέρμανσή τους. Η θέση της πισίνας επιτρέπει το φυσικό δροσισμό και τη βελτίωση του μικροκλίματος σε όλους τους παρακείμενους χώρους και κυρίως στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Οι αυξημένες ανάγκες δροσισμού των χώρων του γυμναστηρίου οδήγησαν στην επιλογή της χωροθέτησης τους στους υπόγειους χώρους. Αντίστοιχα, για τους χώρους μουσικής επιλέχθηκε η χωροθέτησή τους στη νότια πλευρά του οικοπέδου, που προσφέρει τον καλύτερο δυνατό ηλιασμό αλλά και την ηχητική απομόνωσή τους από το υπόλοιπο κτίριο.
Τα υλικά κατασκευής επιλέχθηκαν με βάση τη συμπεριφορά τους στις υπάρχουσες κλιματικές συνθήκες, την αισθητική τους και κυρίως τις μειωμένες ανάγκες συντήρησης. Έμφαση δόθηκε στη θωράκιση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου με ενισχυμένη θερμομόνωση και υγρομόνωση, με υλικά που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, είναι ανακυκλώσιμα και φιλικά προς τους χρήστες. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν εξωτερικά είναι έγχρωμο επίχρισμα κεραμάλευρου και στοιχεία αλουμινίου.
Για το κτίριο το αρχιτεκτονικό γραφείο Π. Μακρίδης + Συνεργάτες έλαβε διάκριση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στην Κατηγορία "Έργα Δημόσια και Κοινής Χρήσης", 2013.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Π. Μακρίδης + Συνεργάτες Α.Ε., www.pmakridis.com
Στατική μελέτη: Παναγιώτης Π. Λαζαρίδης + Συνεργάτες
H/M μελέτη: Σαμαράς & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί
Eπίβλεψη: Π. Μακρίδης + Συνεργάτες Α.Ε.
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Διάσταση Α.Ε.
Iδιοκτήτης: Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης
Δωρεά: Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης
Tοποθεσία: Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 872 m²
Xρόνος μελέτης: 2012
Xρόνος κατασκευής: 2013
Παρουσίαση: Ελεάννα Μακρίδου, αρχιτέκτων, MA, MSc.
Φωτογραφίες: Αλέκα Χαριτίδου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δικαστικό μέγαρο Αιγίου

Δικαστικό μέγαρο Αιγίου

Το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου κατασκευάστηκε την περίοδο 1993 - 2003 μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1987. Η δεκαπενταετία αυτή δίνει ένα μέτρο της μακράς και επίπονης πορείας υλοποίησης της αρχιτεκτονικής. Η…
Ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΠΑΕ Λάρισας

Ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΠΑΕ Λάρισας

Το masterplan της συνολικής έκτασης, μαζί με τις συνοδές χρήσεις, περιλαμβάνει το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Π.Α.Ε. Λάρισας, τον αθλητικό ξενώνα της ομάδας, εμπορικό - ψυχαγωγικό κέντρο, πολιτιστικές λειτουργίες και…
Γενικό Τμήμα Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη Ακρωτηρίου στα Χανιά

Γενικό Τμήμα Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη Ακρωτηρίου στα Χανιά

Το συγκρότημα του Γενικού Τμήματος (ή Τμήματος Επιστημών) του Πολυτεχνείου Κρήτης άρχισε να σχεδιάζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η μελέτη εφαρμογής, μετά από αλλαγές και προσθήκες, ολοκληρώθηκε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.