Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο και Αναψυκτήριο στη Νάουσα

Ο ευρύτερος χώρος όπου τοποθετείται το Κέντρο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο δεν επιτρέπει την κατασκευή κτίσματος με ύψος μεγαλύτερο του ισογείου, ούτε μορφολογικές αναζητήσεις που θα έκαναν το κτίσμα ιδιαίτερα ευδιάκριτο. Παράλληλα, η ένταξη στο ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο επιβάλλει υλικά «φιλικά» προς τα στοιχεία του τοπίου όπως, ιδιαίτερα, το ξύλο. Με τα δεδομένα αυτά, έχει οργανωθεί ένα πολιτιστικό κέντρο που περιέχει εκθεσιακό χώρο, αίθουσα προβολών περίπου 90 θέσεων, χώρο πολλαπλών χρήσεων με δυνατότητες αναψυκτηρίου, εστιατορίου και αναγνωστηρίου περίπου 65 θέσεων, τους απαραίτητους χώρους υποστήριξης για τη λειτουργία των παραπάνω, καθώς και ανάλογους ημιυπαίθριους χώρους για θερινή χρήση.
Το κτίριο κατασκευάστηκε με κύρια υλικά το μέταλλο και το ξύλο σε ό,τι αφορά στις υπέργειες κατασκευές και το οπλισμένο σκυρόδεμα σε ό,τι αφορά στις υπόγειες. Η μορφή του κτιρίου είναι απλή με την κυριαρχία ενός κανονικού μετρικού συστήματος 4 Χ 4 Χ 4 μ., στο οποίο ενσωματώνονται ψευδοδάπεδα, μονώσεις, ψευδοροφές και ένας πλήρως αναπτυγμένος στο σύνολο του κτιρίου ξύλινος καφασωτός ηλιοπροστατευτικός «φλοιός», ο οποίος επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα από το εσωτερικό του κτιρίου και ταυτόχρονα απαντά στο αίτημα της μέγιστης δυνατής ουδετερότητας του κελύφους στο δεδομένο τοπίο. Η διαμόρφωση της θεμελίωσης έγινε με γενική κυτόστρωση εν είδει πλήρως αδιαβροχοποιημένου «κλωβού» και με σχάρα δοκών ισογείου για την έδραση του μεταλλικού σκελετού.
(δωρεά Χρ. Λαναρά και οικογ. Λαναρά)

Στοιχεία έργου

Αρχιτέκτονες: Α. Μ. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες (Α. Κωτσιόπουλος, Ε. Ζουμπουλίδου, Α. Πάνου)
Συνεργάτες: Α. Τέλιος, Θ. Κουβάκη, Ε. Χαλκιοπούλου
Πολιτικοί μηχανικοί: Ι. Λαβασάς, Λ. Δέδα
Η/Μ μηχανικοί: Γ. Λαγός, Κ. Σαρρόπουλος
Επίβλεψη: Δ. Αλτίνης
Κατασκευή: ΑΚΤΩΡ
Τοποθεσία:  Χώρος της Σχολής Αριστοτέλους στη Νάουσα
Ολοκλήρωση κατασκευής: 2006
Φωτογραφίες: Γ. Πούπης, Ν. Καλογήρου, Α. Κωτσιόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Γενικό Τμήμα Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη Ακρωτηρίου στα Χανιά

Γενικό Τμήμα Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη Ακρωτηρίου στα Χανιά

Το συγκρότημα του Γενικού Τμήματος (ή Τμήματος Επιστημών) του Πολυτεχνείου Κρήτης άρχισε να σχεδιάζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η μελέτη εφαρμογής, μετά από αλλαγές και προσθήκες, ολοκληρώθηκε…
Πολιτιστικό κέντρο

Πολιτιστικό κέντρο "Μύλοι" Στη Λευκωσία

 Τα δεδομέναΣτην ακριτική περιοχή του Καϊμακλίου, ο Δήμος Λευκωσίας επιθυμούσε τη δημιουργία ενός μικρού πολιτιστικού κέντρου με στόχο αυτό να συμβάλει στην κοινωνικοοικονομική αναζωογόνηση του παραδοσιακού πυρήνα. Για αυτόν το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.