Δημοτικό μέγαρο Δράμας

Η μορφή του κτιρίου έχει προκύψει από την αλληλοτομία δύο βασικών κτιριακών όγκων: ενός διώροφου και ενός τετραώροφου, στον οποίο χωροθετούνται οι δημοτικές υπηρεσίες (ισόγειο: διοικητικές, πρώτος όροφος: οικονομικές, δεύτερος όροφος: τεχνικές, τρίτος όροφος: δημοτικές). Στο διώροφο όγκο, ο οποίος εισδύει και αλληλοτέμνεται με τον προηγούμενο γύρω από ένα μεγάλο, διώροφου ύψους εσωτερικό αίθριο, χωροθετούνται οι πολιτισμικές δραστηριότητες, οι χώροι υποδοχής ισογείου και ορόφου, η βιβλιοθήκη και οι αίθουσες συνεδριάσεων. Μεγάλη εναέρια μεταλλική πεζογέφυρα, διαπερνώντας το χώρο υποδοχής, αποκαθιστά την επικοινωνία μεταξύ των δύο διαφορετικής χρήσης κτιριακών όγκων.
Εμφατικά επιδιώχθηκε η εσωτερική λειτουργία, μορφολογικά και αντιληπτικά, να βρίσκει μέσα σε όσο πιο ευανάγνωστες μορφές μια εξωτερικά αναγνωρίσιμη ταυτότητα, εύληπτη τόσο από τους χρήστες, όσο και από τους περαστικούς.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Παράλληλα με τις δύο επιμήκεις πλευρές του κτιρίου, την ανατολική και τη δυτική και σε απόσταση από αυτές τοποθετήθηκε μεταλλικός κάνναβος για την ένταξη ηλιοπροστατευτικών συστημάτων, μεταβλητής και σταθερής σκίασης. Η μεταβλητή πραγματοποιείται με κατακόρυφα τοποθετημένες περσίδες αλουμινίου, οι οποίες συνδεδεμένες με φωτοαισθητήρες μεταβάλλουν την κλίση των περσίδων, παρακολουθώντας διαρκώς την ποσότητα και την κατεύθυνση του προσπίπτοντος ηλιακού φωτός. Η σταθερή πραγματοποιείται με την τοποθέτηση μόνιμων, λοξά διατεταγμένων, κατακόρυφων ανακλαστήρων διάτρητης λαμαρίνας. Οι ανακλαστήρες, σκιάζοντας τους ανατολικούς και δυτικούς χώρους, αφήνουν ανοικτό το νότο, έτσι ώστε οι χώροι του κτιρίου που βρίσκονται πίσω τους να είναι πάντοτε φυσικά φωτιζόμενοι. Το σύνολο των παραπάνω ηλιοπροστατευτικών κατασκευών, όντας σε απόσταση από τις κατακόρυφες επιφάνειες του κτιρίου, αποτελεί και λειτουργεί ως ένα ad hoc διπλοκέλυφος, διευκολύνοντας σε κάθε περίπτωση τη δημιουργία ανοδικού ρεύματος αέρα, το οποίο "απάγει" την επιφανειακή θερμοκρασία, που αναπτύσσεται στο εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου. Τα εσωτερικά αίθρια του κτιρίου με τις κεκλιμένες απολήξεις στην οροφή λειτουργούν ως ηλιακές καμινάδες, εντείνοντας το ανοδικό θερμό ρεύμα και διευκολύνοντας την έξοδό του από το κτίριο, μέσω ανοιγόμενων τμημάτων στην οροφή, τα οποία λειτουργούν με αισθητήρες θερμότητας.
Kατασκευαστικές λεπτομέρειες & υλικά
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, επιλέχθηκαν με γνώμονα την αντοχή τους στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τη διάρκεια ζωής τους και τη δυνατότητα συντήρησής τους με κατά το δυνατόν οικονομικότερο τρόπο. Στο εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου για τα πλήρη τμήματα χρησιμοποιήθηκε εμφανές σκυρόδεμα και επιχρισμένες επιφάνειες αρτιφισιέλ, ενώ για τα κενά χρησιμοποιήθηκαν πετάσματα αλουμινίου με οριζόντιες τραβέρσες ανά 60 cm. Στο εσωτερικό τα γραφεία διαμορφώνονται με διαχωριστικά αλουμινίου, έχοντας διπλό κρύσταλλο με ενσωματωμένες περσίδες ή με ελαφρά τοιχώματα γυψοσανίδων, επενδυμένα με MDF και καπλαμά οξιάς, στοιχείο το οποίο βρίσκει γενικευμένη χρήση σε όλο το εσωτερικό του κτιρίου. Στα δάπεδα έχει χρησιμοποιηθεί λινέλαιο και μάρμαρο. Όλοι οι χώροι κυκλοφορίας, αναμονής, γραφείων και υγιεινής καλύπτονται με ψευδοροφές. Οι ψευδοροφές είναι διάτρητες μεταλλικές ή γυψοσανίδων, με πλάκες πετροβάμβακα, ώστε να εξασφαλίζουν άριστη ηχοαπορρόφηση και μέγιστη πυραντίσταση. Στους χώρους υγιεινής οι ψευδοροφές είναι κυψελωτές αλουμινίου. Στις εισόδους, στους χώρους αναμονής και στις μεγάλες αίθουσες τοποθετήθηκαν μεταλλικές διάτρητες ψευδοροφές. Στις αίθουσες των πολλαπλών χρήσεων και του δημοτικού συμβουλίου οι οροφές παραμένουν ανεπίχριστες, με εμφανείς τους αεραγωγούς του κλιματισμού, ενώ μεγάλα τμήματά τους καλύπτονται από κυματοειδή διάτρητα φύλλα λαμαρίνας (ακουστικά πετάσματα).  

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Έργων Μελετητική Νίκος Γούλιας & Συνεργάτες Ε.Ε.
Στατική μελέτη: Κ. Μυλωνάς - Κ. Καργάκος και Συνεργάτες Ε.Ε.
H/M μελέτη: ΤΕΑΜ Μ-Η Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός: Νίκος Γούλιας, αρχιτέκτων μηχ., Δημήτρης Μαντάς, μηχανολόγος μηχ.
Σύμβουλος ακουστικής μελέτης: Θεόδωρος Τιμαγένης, αρχιτέκτων - ακουστικολόγος
Μελέτη παθητικής πυροπροστασίας: Helmout Schattenmann, αρχιτέκτων μηχ.
Eπίβλεψη: Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας, Ιωάννα Παπαδοπούλου, πολιτικός μηχ., διευθύντρια, Λάζαρος Λαζαρίδης, αρχιτ., Ιωάννης Παπάζογλου Τ.Ε. πολ. μηχ., Βασίλειος Σπανίδης Τ.Ε. μηχανολόγος μηχ.
Κατασκευή: Εταιρεία Τεχνικών Έργων Δράμας Α.Ε. (Ε.Τ.Ε.Δ. Α.Ε.)
Iδιοκτήτης: Δήμος Δράμας
Tοποθεσία: Δράμα
Eμβαδό κτιρίου: Ανωδομή: 3.760 m², υπόγειο: 2.600 m²
Xρόνος μελέτης: 2002 - 2004
Xρόνος κατασκευής: 2004 - 2009

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ερευνητικό κέντρο Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ερευνητικό κέντρο Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Ερευνητικό Κέντρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας φιλοξενείται σε ανακαίνιση/ αναδιαμόρφωση ενός παλιού εργοστασίου παπουτσιών στη βιομηχανική περιοχή Έγκωμη Λευκωσίας.Οι ανάγκες της σχολής, οι τεχνικοί περιορισμοί λόγω της…
Κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Τα κέντρα αποθεραπείας - αποκατάστασης, αποτελούν για τον ελληνικό χώρο πρόσφατες σχετικά δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, αφού το θεσμικό πλαίσιό τους καθορίσθηκε στη δεκαετία του '90, ενώ για τις δομές…
Kτίριο σταθμού τελεφερίκ στην Πάρνηθα

Kτίριο σταθμού τελεφερίκ στην Πάρνηθα

Το κτίριο του σταθμού είναι συγκρότημα δύο βασικών λειτουργιών, του κτιρίου κατακόρυφης κυκλοφορίας του κοινού και του κτιρίου στέγασης του μηχανισμού του τελεφερίκ και του επιπέδου επιβίβασης και αποβίβασης του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.