Βρεφονηπιακός σταθμός στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς

Ο βρεφονηπιακός σταθμός είναι δυναμικότητας 60 παιδιών και βρίσκεται σε μια πλευρά της κεντρικής πλατείας της περιοχής "Λαϊκών Κατοικιών" του Αργοστολίου Κεφαλλονιάς. Το βρεφικό τμήμα του καλύπτει τη φύλαξη 8 βρεφών, ενώ το τμήμα νηπίων αποτελείται από δύο ενότητες, μία ενότητα για 16 νήπια ενάμισι έως τριάμισι ετών και μία για 36 νήπια από τριάμισι έως πεντέμισι ετών, στα οποία παρέχεται η δυνατότητα για ημερήσια παραμονή και εκπαίδευση. 
Το κτίριο συγκροτείται από τρεις βασικούς όγκους που συντίθενται σε σχήμα Π με τέτοιο τρόπο, ώστε να οριοθετούν μεταξύ τους τον υπαίθριο χώρο - αυλή του βρεφονηπιακού σταθμού, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνέχεια με την παρακείμενη πλατεία. Επιδιώχθηκε οι αναλογίες των όγκων, η κλίμακά τους, η υλικότητά τους αλλά και οι σχέσεις πλήρων και κενών στα ανοίγματά τους να είναι τέτοια, ώστε το συγκρότημα να εντάσσεται αρμονικά στην περιοχή, στον υπάρχοντα περιβάλλοντα δομημένο ιστό, αλλά και να είναι ελκυστικό για τα παιδιά και να ανταποκρίνεται στην κλίμακά τους. Βασικό ενοποιητικό στοιχείο της σύνθεσης, που αποτελεί την "καρδιά" του συγκροτήματος, είναι η κεντρική αυλή, στην οποία εκτονώνονται όλες οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των νηπίων αλλά και η τραπεζαρία με δυνατότητα εστίασης των παιδιών στην αυλή, όταν ο καιρός το επιτρέπει.  Όλο το κτίριο έχει αντιμετωπιστεί βιοκλιματικά με επιλογή κατάλληλων προσανατολισμών των χώρων αλλά και με στοιχεία σκίασης στα ανοίγματα των όψεων και στους υπαίθριους χώρους. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου επιτυγχάνεται με τη δυνατότητα χρήσης του εσωτερικού κομβικού διώροφου χώρου με την τραπεζαρία στο ισόγειό του. Ο χώρος τραπεζαρίας λειτουργεί εναλλακτικά ως χώρος εκθέσεων και παρέχει τη δυνατότητα ενοποίησής του με τη γειτονική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των μεγαλύτερων παιδιών.
Περισσότερα...
Στοιχεία έργου
 
Αρχιτεκτονική μελέτη: Σπύρος Ρογκάν
Συνεργάτιδα αρχιτέκτων: Ευρυδίκη Κούκουνου
Στατική μελέτη: Γεώργιος Χατζηστεργίου & Συνεργάτες
Η/Μ μελέτη: Μάρκος Λυράς & Συνεργάτες
Επίβλεψη: Τεχνική Υπηρεσία Οργανισμού Εργατικής Εστίας
Κατασκευή: Ι. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Α.Ε.
Ιδιοκτήτης: Οργανισμός Εργατικής Εστίας
Τοποθεσία: Δήμος Αργοστολίου Κεφαλλονιάς, περιοχή 'Λαϊκών Κατοικιών'
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 710,00 m²
Χρόνος μελέτης: 2006 - 2008
Χρόνος κατασκευής: 2008 - 2010
Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Γενικό Νοσοκομείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Γενικό Νοσοκομείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Το Νοσοκομείο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο έκτασης 157 στρεμμάτων στη ΒΔ πλευρά της Θεσσαλονίκης, σε επαφή με τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο και σε απόσταση 7 χλμ. από το κέντρο της πόλης.Το Νοσοκομείο…
Βιοκλιματικό κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης, Κύπρος

Βιοκλιματικό κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης, Κύπρος

• Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.Ε.) Κάβο Γκρέκο, είναι η υλοποίηση μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου, η οποία βραβεύτηκε με το Α’ βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που είχε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.