Βιβλιοθήκη Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Λαμία

Το κτίριο της βιβλιοθήκης κατασκευάστηκε για να αποτελεί το σημείο αναφοράς του κτιριακού συγκροτήματος του Tεχνολογικού Eκπαιδευτικού Iδρύματος (ΤΕΙ). Αποτελεί το σημείο συνάντησης, ψυχαγωγίας και μελέτης των σπουδαστών. Μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου αναλώνεται στις αίθουσες του βιβλιοστασίου και του αναγνωστηρίου καθώς και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Η θέση του κτιρίου στο νότιο άκρο του τριγωνικού οικοπέδου, δημιούργησε ένα κτίριο “όριο” και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της κτιριακής μάζας.
Oι πλευρές του κτιρίου ακολουθούν τις συγκλίνουσες πλευρές του οικοπέδου ανοίγοντάς το προς την πλευρά του υπόλοιπου συγκροτήματος.
Το ανοικτό σχήμα της κάτοψης υποδέχεται και ταυτόχρονα εκπέμπει. Συσπειρώνεται και επεκτείνεται δυναμικά στο ευρύτερο συνθετικό πεδίο.
Η κεντρική είσοδος-πρόσβαση είναι στη βόρεια πλευρά και υποδέχεται τους σπουδαστές και το διδακτικό προσωπικό του Ιδρύματος. Η ανατολική είσοδος προς την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας αφορά στους επισκέπτες και δίνει στο κτίριο τη δυνατότητα αυτόνομης και ανεξάρτητης λειτουργίας. Η αλληλοτομία των αξόνων των εισόδων αυτών καθώς και της νότιας βοηθητικής, συντελείται σε κλειστό εσωτερικό αίθριο φωτιζόμενο από την οροφή.
Εκτός του βιβλιοστασίου, του αναγνωστηρίου και του αμφιθεάτρου, στο κτίριο βρίσκονται και γραφεία της διοίκησης.
Τα επιχρίσματα των εξωτερικών επιφανειών των όψεων είναι από τσιμεντομαρμαροκονίαμα με πρόσμειξη ψηφίδας (artificiel) και προσθήκη τσιμεντοχρώματος. Το γαιώδες ύφος του τελικού αποτελέσματος συνάδει με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον και διαφοροποιεί το κτίριο της βιβλιοθήκης από τα υπόλοιπα κτίρια του συγκροτήματος.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Β. Τριανταφύλλου
Στατική μελέτη: Χ. Ζώης
H/M μελέτη: Β. Κρικέλλα
Eπίβλεψη: Τζ. Πανοπούλου, ΔΤΥ Νομού Φθιώτιδας
Tεχνική εταιρία κατασκευής: Λ. Κίτσος ΑΤΕ
Xρόνος κατασκευής έργου: 1999-2001
Φωτογραφίες: Α. Πιπέλιας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συνεδριακό & πολιτιστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Συνεδριακό & πολιτιστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Με το νέο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο (κτίριο Β) ολοκληρώθηκε το συγκρότημα του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το νέο κτίριο, συνολικού εμβαδού 7.600 m², περιλαμβάνει αίθουσα εκδηλώσεων 450 θέσεων με χώρο…
Νέα ογκολογική μονάδα παίδων στην Αθήνα

Νέα ογκολογική μονάδα παίδων στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε στην περιοχή του Γουδή της Αθήνας το κτιριακό συγκρότημα της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, με την ονομασία "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα". Η νέα Ογκολογική Μονάδα Παίδων είναι χωροθετημένη σε…
Επέκταση και επανασχεδιασμός δημοτικού σχολείου στο Μαρούσι

Επέκταση και επανασχεδιασμός δημοτικού σχολείου στο Μαρούσι

Το κτίριο αποτελεί τμήμα ενός σχολικού συγκροτήματος, που διακρίνεται για τη διαχρονικότητα της αρχιτεκτονικής του. Η ανάθεση του έργου ήταν αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με πρόσκληση. Αντικείμενο ήταν η επέκταση του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.