Kτίριο γραφείων στην Κηφισιά

Οι βασικές αρχές σύνθεσης του έργου ήταν:
- Η ανάπτυξη των κτιριακών όγκων γύρω από ένα μεγάλο κοινόχρηστο αύλειο χώρο με φυτεύσεις, υδάτινες διαμορφώσεις και μια μεταλλική υπερκατασκευή για σκίαση (διαμόρφωση μικροκλίματος) και ενδεχόμενη μελλοντική υποστήριξη φωτοβολταϊκών πετασμάτων.
- Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του συγκροτήματος με την πρόβλεψη τριώροφων (βάσει πολεοδομικών δεδομένων) στενών επιμήκων κτιρίων με εσωτερικά αίθρια που εισάγουν φυσικό φωτισμό και επιτρέπουν το φυσικό αερισμό από την οροφή. Έτσι διασφαλίζεται η λειτουργία του εσωτερικού χώρου κατά τον πιο ευχάριστο φυσικό και οικονομικό τρόπο.
- Η δημιουργία μιας διαγώνιας κίνησης πεζών που ενώνει την κεντρική είσοδο με τους κοινόχρηστους χώρους αιθουσών συγκεντρώσεων και συμβουλίων, την καφετέρια και τα επιμέρους κτίρια γραφείων.
- Η δημιουργία μιας καμπυλόμορφης μεταλλικής κατασκευής στην πρόσοψη του κτιρίου που να σηματοδοτεί την είσοδο και να χρησιμεύει για τη στήριξη του σήματος της εταιρίας.
- Η τοποθέτηση των κοινόχρηστων αιθουσών μεγάλων διαστάσεων εκτός του περιγράμματος των υπερκείμενων όγκων γραφείων (για λόγους στατικούς) και η διαμόρφωση των στεγών τους με πιο ελεύθερες γλυπτικές μορφές και των χώρων σε ημιυπόγειο επίπεδο με μεγάλα διώροφα ελεύθερα ύψη.
Περιγραφή
Το κτιριακό συγκρότημα 13.300 m² ανωδομής και 11.900 m² υπογείου αποτελείται από:
• τη βορινή πτέρυγα - κτίριο Α,
• τη δυτική πτέρυγα - κτίριο Β, και
• τη νότια πτέρυγα - κτίριο Γ.
Η κάθε πτέρυγα είναι αυτόνομη, έχοντας αναπτύξει δικό της σύστημα εσωτερικής κυκλοφορίας και βοηθητικών χώρων.
Τα κτίρια Α και Β ενώνονται οπτικά και λειτουργικά (στεγάζουν μία εταιρία). Η είσοδός τους εντάσσεται μεταξύ των δύο κτιριακών όγκων. Εξωτερικά, εκατέρωθεν της εισόδου, υπάρχουν λίμνες και μία ξύλινη εξέδρα, που οδηγεί στην είσοδο. Ο χώρος υποδοχής έχει διώροφο ύψος. Μία μεταλλική γέφυρα με γυάλινο δάπεδο διασχίζει το χώρο και ενώνει τα κτίρια Α και Β στον πρώτο όροφο.
Το τριώροφο κτίριο Α στεγάζει γραφεία και οργανώνεται γύρω από ένα εσωτερικό στεγασμένο αίθριο. Η κίνηση και η πρόσβαση στους ορόφους γίνεται μέσω ελεύθερων γραμμικών μεταλλικών κλιμάκων με γυάλινα πατήματα, ενώ η επικοινωνία των τμημάτων εκατέρωθεν του αιθρίου επιτυγχάνεται με γυάλινες γέφυρες / περάσματα, έτσι ώστε να παρέχεται η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και αύξηση του φυσικού φωτισμού.
Το κτίριο Β είναι σύνθετο. Στο ισόγειό του χωροθετείται το εστιατόριο με τους βοηθητικούς χώρους που απαιτούνται. Ο χώρος του εστιατορίου μέσω μεγάλων υαλοστασίων βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τα νερά της λίμνης του αύλειου χώρου που το περιβάλλουν. Σε ένα επίπεδο χαμηλότερα τοποθετείται το διώροφου ύψους φουαγιέ των αιθουσών συσκέψεων και πολλαπλών χρήσεων που βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο. Υπάρχει άμεση οπτική επαφή και επικοινωνία με το χώρο εισόδου του ισογείου μέσω μιας ελεύθερης μεταλλικής σκάλας.
Στον πρώτο και δεύτερο όροφο βρίσκονται χώροι γραφείων, που οργανώνονται γύρω από ένα κεντρικό αίθριο, ανάλογο με αυτό του κτιρίου Α.
Το κτίριο Γ είναι αυτόνομο με δύο ανεξάρτητες εισόδους και στεγάζει τους χώρους γραφείων διαφόρων εταιριών. Αποτελείται από ισόγειο και τρεις υπερκείμενους ορόφους.
Εξωτερική σκίαση εφαρμόζεται όπου υπάρχει απαίτηση. Συγκεκριμένα, τα υαλοστάσια της νότιας όψης σκιάζονται με σταθερά οριζόντια σκίαστρα, ενώ στα δυτικά υαλοστάσια τοποθετούνται τόσο σταθερά οριζόντια σκίαστρα, όσο και κατακόρυφες κινητές περσίδες.
Στα τρία υπόγεια επίπεδα οργανώνονται χώροι στάθμευσης, αρχείων, αποθηκών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Το κτιριακό συγκρότημα είναι αποτέλεσμα α’ βραβείου σε διαγωνισμό με πρόσκληση.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης,
αρχιτέκτων έργου
Συνεργάτες:
• Φάση διαγωνισμού:
Σταύρος Γυφτόπουλος, υπεύθυνος, Δήμητρα Μπελεγράτη, Μαρία Σπυριδάκη, αρχιτέκτονες
• Α’ φάση μελέτης:
Δήμητρα Μπελεγράτη, υπεύθυνη μελέτης, Μαρία Σπυριδάκη, Ντίνα Καλαμίτση (μελέτη πυρασφάλειας), Gaby Barbar (προοπτικές απεικονίσεις), Μαρία Παππά, τεχνολόγος
• Β’ φάση μελέτης / επίβλεψη: Eλισσάβετ Κοντομιχάλη, υπεύθυνη μελέτης, Μαρία Παππά, τεχνολόγος
Στατική μελέτη: Δομοστατικές Μελέτες Α.Ε.
Η/Μ μελέτη: ΛΔΚ - Σύμβουλοι Τεχνικών και Αναπτυξιακών Έργων Ε.Π.Ε.
Μελέτη φωτισμού: Δρ. Γ. Φατσέας, αρχιτέκτων
Μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου: Tοπιοδομή - Θ. Σκλαβενίτης και Σία Ε.Ε.
Κατασκευή: ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Ιδιοκτήτης: Α.Β.Γ. ΚΑΛΥΦΤΑΚΙ Α.Ε.
Χρόνος μελέτης: 2000 - 2002
Χρόνος κατασκευής: 2002 - 2004
Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων στη Θέρμη

Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων στη Θέρμη

Η ανάπτυξη ενός συμπαγούς, επιμήκους όγκου επέτρεψε τη ρύθμιση των γενικών αναλογιών συμβάλλοντας στη μείωση απωλειών. Για την αύξηση της θερμικής αδράνειας, ώστε να επιτευχθούν χαμηλές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις εσωτερικά, επιλέχθηκε…
Κτίριο Γερμανικού Γενικού Προξενείου και κατοικιών, Θεσσαλονίκη

Κτίριο Γερμανικού Γενικού Προξενείου και κατοικιών, Θεσσαλονίκη

Ο σχετικός διεθνή κλειστός διαγωνισμός προκήρυξε το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιων Έργων και Χωροταξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είχε ως βάση την προμελέτη που συντάχθηκε από…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.