"Follow the light", γραφεία πολυεθνικής στην Αθήνα

Το project αφορούσε την μετεγκατάσταση της πολυεθνικής εταιρείας Millward Brown (διεθνείς έρευνες αγοράς) σε νέο χώρο στην οδό Μιχαλακοπούλου στην περιοχή των Αμπελοκήπων στην Αθήνα.
Ο νέος χώρος 400 m² αναπτυγμένος σε 2 ορόφους αν και με περίπου το μισό εμβαδόν από τον προηγούμενο έπρεπε να στεγάσει τις ίδιες λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας.
Η απόφαση της εταιρείας για διαφοροποίηση στον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων της με αμεσότερη και δυναμικότερη συνεργασία μεταξύ τους , εκσυγχρονισμό των συστημάτων επικοινωνίας στα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά πρότυπα, χωρική ευελιξία της ατομικής εργασίας και το σημαντικότερο, δημιουργία ευχάριστου και οικείου περιβάλλοντος , αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού.
Στην προσπάθεια μας για την κατανόηση, της λειτουργίας της εταιρείας σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο αλλά και για την μέγιστη ικανοποίηση των αναγκών του προσωπικού πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με όλους τους υπαλλήλους πριν και κατά την διάρκεια του σχεδιασμού. Με αυτόν τον τρόπο συλλέξαμε σημαντικές πληροφορίες και δώσαμε την δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στην τελική μορφή του χώρου βοηθώντας τους να τον οικειοποιηθούν και να διευκολύνουν την μετάβαση τους στο νέο εργασιακό περιβάλλον.
Η προσέγγιση της διαμόρφωσης των χώρων έγινε με την λογική του αστικού σχεδιασμού σε μικρή κλίμακα. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου μια μικρή κοινωνία ανθρώπων θα μπορούσε να εργαστεί με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές θέσεις, να συνεργαστεί, να μπορεί να ξεκουραστεί, να απομονωθεί, να ανακαλύψει και να δημιουργήσει.
H διάταξη των γραφείων επιλέχτηκε να είναι ανοικτού τύπου (open plan) ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση χώρου, καλύτερη επικοινωνία - συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων αλλά και ευελιξία ως προς την χωροθέτηση της ατομικής θέσης εργασίας. Τη ροή των περιμετρικών πάγκων εργασίας που συμβολίζει- διευκολύνει την συνεργασία και την ομαδικότητα διακόπτουν διαχωριστικά διαφορετικών τύπων και μορφών από ξύλο, γυαλί, τουβλάκι. Με αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με την κεντρική τοποθέτηση των δωματίων συνεδριάσεων (meeting rooms) δημιουργήθηκαν χώροι που δίνουν την δυνατότητα για περισσότερη ιδιωτικότητα. Οι χώροι εστίασης σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπουν σε αντίστοιχους χώρους κατοικίας ή καταστημάτων καφέ και εξοπλίστηκαν για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικός χώρος εργασίας και συγκεντρώσεων. Σε όλους τους εξώστες περιμετρικά του κτιρίου έγινε φύτευση που περιλαμβάνει χαμηλούς θάμνους, αναρριχώμενα φυτά της ελληνικής χλωρίδας και οπωροφόρα δενδρύλλια για την δημιουργία ευχάριστων οπτικών φυγών στο κέντρο της πόλης, σκίασης αλλά και την εποχιακή αλλαγή του τοπίου.
Με αναφορά στα μαθηματικά σχεδιαγράμματα που εκπονεί η εταιρεία για τους πελάτες της για να τους οδηγήσει σε δρόμους ανάπτυξης και στα γραμμικά φωτιστικά των δρόμων της πόλης που καθοδηγούν και κατευθύνουν, σχεδιάστηκε ο κεντρικός φωτισμός των χώρων.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Whitebox architects
Η/Μ μελέτη: CONAP / Αντρέας Ψαρουδάκης
Επίβλεψη: Whitebox architects
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: CONAP – Whitebox architects
Ιδιοκτήτης: Millward Brown
Τοποθεσία: Αμπελόκηποι
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 400 m²
Χρόνος μελέτης: 2015
Χρόνος κατασκευής: 2015
Φωτογραφίες: George Fakaros

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εκθεσιακός χώρος στο Μαρούσι

Εκθεσιακός χώρος στο Μαρούσι

Πρόκειται για εμπορική έκθεση επάνω σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ενίσχυση της εμπορικής παρουσίας. Κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε να επιτευχθεί με τη μεγιστοποίηση της διαφάνειας του…
Εμπορικό πολυκατάστημα στην Αθήνα

Εμπορικό πολυκατάστημα στην Αθήνα

Οι επιλογές του σχεδιασμού των εξωτερικών όψεων του κτιρίου είχαν ως στόχο την ενίσχυση της εμπορικής ταυτότητας της χρήσης, την αισθητική διαφοροποίηση του κτιρίου από τις επιχειρησιακές εγκαταστάσεις του Αερολιμένα…

"Τhe Orbit", αναμόρφωση κτιρίου γραφείων με πιστοποίηση "leed platinum"

Το "Orbit" είναι ένα εννιαώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων με έξι υπόγεια χώρων στάθμευσης συνολικής επιφάνειας περίπου 40.000 m2 και καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Το έργο αφορούσε στην αναμόρφωση…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.