Eκθεσιακός χώρος στη Θεσσαλονίκη

Η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του τριώροφου κτιρίου είναι “open plan”, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη διάταξη και προβολή των επίπλων της ιδιόκτητης εταιρίας SATO.
Βασικό συνθετικό στοιχείο της μελέτης ήταν η απουσία χρωμάτων και διαφοροποιήσεων στα υλικά κατασκευής. Η παρουσία χρώματος γίνεται αισθητή μόνο μέσω του εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού. Εσωτερικά το συνδετικό στοιχείο των τριών επιπέδων είναι ο φωτεινός κύλινδρος της σκάλας. Ο καμπύλος μεταλλικός σκελετός της σκάλας είναι επενδυμένος με φωτοδιαπερατό φιλμ, για τη δημιουργία κρυφού φωτισμού. Το μπλε ψυχρό χρώμα που εκπέμπει είναι αυτό που διασκεδάζει τη λιτότητα της κατασκευής, η οποία είναι και απαραίτητη για τη σωστή προβολή των προϊόντων. Στο εσωτερικό των κουφωμάτων των όψεων και στις τρεις στάθμες έχουν τοποθετηθεί κινητές μεταλλικές βιτρίνες επενδυμένες από βαμμένο MDF. Με ειδικές αντηρίδες και κρίκους στο εσωτερικό τους επιτυγχάνεται η ανάρτηση καθισμάτων και ενσωματωμένοι προβολείς με αντεστραμμένο φωτισμό οροφής αναδεικνύουν τη φόρμα τους.
Η κατασκευή αποβλέπει στην προβολή των προϊόντων, όχι μόνο στην προσέγγισή τους, αλλά και στη μεγαλύτερη ακτίνα διάβασης του περιφερειακού δρόμου, τις πρωινές αλλά και βραδινές ώρες.
Εξωτερικά το κτίριο περιβάλλεται από σιδηροκατασκευές επενδυμένες με υαλοπετάσματα και πανέλα ξύλου. Η θεμελίωση της κατασκευής είναι από σκυρόδεμα, με μεταλλικές πλακέτες και αγκύρια. Η ίδια η κατασκευή είναι από βαριές μεταλλικές διατομές κοιλοδοκών και συμπληρώνεται από ειδικά εξαρτήματα στήριξης των κρυστάλλων από μασίφ σίδερο και ανοξείδωτες πλακέτες. Τα κρύσταλλα κατά τη διάρκεια της ημέρας παρέχουν την απαραίτητη διαφάνεια για το φυσικό φωτισμό των βιτρινών, αλλά ορίζουν και τη νοητή γραμμή προσπέλασης και προβολής των προϊόντων. Το βράδυ λειτουργούν ως κατάλληλοι δέκτες του εξωτερικού φωτισμού του κτιρίου. Μέσω υπολογιστή και εξωτερικών προβολέων επιτυγχάνεται η συνεχής εναλλαγή των χρωμάτων.
Η μεταξοτυπία με την επιγραφή της εταιρίας που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό των κρυστάλλων στο άνω μέρος της κατασκευής είναι λευκού ημιδιαφανούς χρώματος, έτσι ώστε να μην παρεμβάλλεται στην όψη των εκθεμάτων, αλλά να εναρμονίζεται στη λιτότητα της αρχιτεκτονικής γραμμής.
Τα ξύλινα πανέλα επενδύσεων των πλευρικών όψεων είναι από φύλλο καπλαμά και βακελίτη εξωτερικής χρήσης. Η στήριξή τους έγινε με εμφανείς ανοξείδωτες βίδες. Η παρουσία ξύλου στην όψη προσδίδει την ανάλογη πολυτέλεια, η κλίση και σύμπτυξή τους τονίζει τη γεωμετρικότητα του σχεδίου και η επιλογή χρώματος δεν αφαιρεί αλλά συντελεί στην αυστηρότητα της όψης.
Aυτή την αυστηρότητα της όψης έρχεται να διασκεδάσει ο φωτισμός που είναι από τα πιο κεντρικά σημεία της μελέτης. Τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο η συνεχής ροή των χρωμάτων μπορεί να φτάσει σε δεκάδες διαφορετικούς μεταξύ τους συνδυασμούς χρωμάτων, ανάλογα με τη διάθεση και την εποχή. Στο ίδιο ύφος, παιχνιδιού χρώματος και ανάλαφρης ατμόσφαιρας, εντάσσονται οι μεγάλες ποταμίσιες κροκάλες που γεμίζουν τον προαύλιο χώρο.    

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: ISV Architects & Associates: M. Iωάννου - T. Σωτηρόπουλος - A. Van Gilder
Project & Construction Management: ISV Architects & Associates
Τοποθεσία: Oδός Γεωργικής Σχολής, Θεσσαλονίκη
Εμβαδό κτιρίου: 855m²
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: 2002
Χρόνος κατασκευής έργου: 2002

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στη Νέα Κηφισιά

Κτίριο γραφείων στη Νέα Κηφισιά

Το νέο κτίριο γραφείων της φαρμακευτικής εταιρείας GALENICA A.E., συνολικού εμβαδού περίπου 10.000 m², βρίσκεται στη Ν. Κηφισιά και είναι υπό κατασκευή. Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο φορέας οπλισμένου σκυροδέματος και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.